1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Grupa III – Dziennik pokładowy
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
Informacja o prowadzącym zajęcia:
Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne 2 Wykłady (zdalne) w roku akademickim 2006/2007.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne 2 Wykłady (zdalne) w roku akademickim 2006/2007.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne 2 Wykłady (zdalne) w roku akademickim 2006/2007.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne 2 Wykłady (zdalne) w roku akademickim 2006/2007.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne 2 Wykłady (zdalne) w roku akademickim 2006/2007.
1 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
1. 2 Światowy ład informatyczny. Wybrane zagadnienia Wykłady akademickie w roku akademickim 2005/2006 Kulturoznawstwo, studia stacjonarne i niestacjonarne.
Herbata.
Kuchnia Turecka.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Złote zasady odżywiania.
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Kuchnia śródziemnomorska
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
ABC – zdrowego odżywiania
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Zasady zdrowego odżywiania!
Legenda litwińskich potraw
Przyprawy ciasteczek korzennych
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej WNS UAM (nowy budynek dydaktyczny, p. 6) Instytut Kulturoznawstwa UAM (budynek AB, pokój 22 i 21) tel.: (61) (p. 6, bud. E), (61) (sekretariat Instytutu) Dyżur: poniedziałek, 11: :00, wskazana sobota i niedziela zjazdowa. Korespondencja elektroniczna:

2 Powtórka 500 tytułów = 4,5 GB = 1 dysk DVD = 1/10 przeciętnego dysku twardego 2500 tytułów = 22,5 GB = 5 dysków DVD = 1/2 przeciętnego dysku twardego tytułów -= 112,5 GB = 25 dysków DVD = 1 dysk twardy 120GB

3 Powtórka Oszczędności: 16 milionów złotych rocznie (tylko po stronie procesu wydawniczego) 8 milionów złotych rocznie (luźny szacunek dla procesu udostępniania) RAZEM: 24 miliony złotych rocznie czyli 120 milionów przez 5 lat!!!

4 Wykład nr 3 Zapominać, pamiętać, wiedzieć...

5 Wykład nr 3 (... ) przed Galaktyką Internetu mieliśmy tylko Galaktyka Gutenberga. A Galaktyka Internetu budowana była pracowicie i przez dziesiątki lat w zupełnie innym Królestwie. I jako gotowy, ukształtowany przez Obcych, skomplikowany i tajemniczy zarazem, nafaszerowany matematyką, fizyką i w ogóle techniką wynalazek dotarła w końcu do rąk i głów Humanistów. I będą Oni sobie musieli z nią poradzić. I będą ją pewnie chcieli lub nawet musieli opisać, bo zawładnęła kulturą masową na niewyobrażalną skalę. A może już ją opisują, już próbują prowadzić swój dyskurs posługując się, jak zawsze znakami rzeczywistości zamiast rzeczywistością, mapą zamiast terytorium?

6 Wykład nr 3 Najnowsza Encyklopedia PWN [NE PWN] przy haśle szynka zamieszcza takie oto objaśnienie:... tylna część półtuszy wieprzowej, stanowiąca surowiec do produkcji wędlin i konserw; wędlina z tego mięsa, peklowanego i wędzonego.... Wytłuszczenia moje – A. K. Biedny turecki narodzie, który dotąd pewnie jeszcze myślisz, iż szaszłyk to... potrawa z plasterków baraniny przełożonych słoniną i cebulą... Biedny turecki narodzie, który dotąd pewnie jeszcze myślisz, iż kebab, to... pieczeń z jagnięcia, z cebulą, pieprzem, jajami i ryżem. NE PWN;

7 Wykład nr 3 Wedle niedawnej wiedzy (kilkanaście lat temu) kotlet to... bite, mielone lub siekane mięso, uformowane w płaski kawałek, smażone na tłuszczu... (wytłuszczenie moje, A. K.). Dlaczego więc uformowana w płaski kawałek masa z białka roślinnego (soja), smażona na tłuszczu, której najbliżej do smażonego również na tłuszczu placka ziemniaczanego lub krokieta nazywana bywa kotletem? Najnowsza Encyklopedia PWN przy haśle kotlet podaje jednakowoż, iż jest to... potrawa otrzymywana głównie z mięsa (bitego lub mielonego), rzadziej z ryb, jaj, ziemniaków; smażona na tłuszczu, ma formę placka lub plastra.... Pytajmy więc, co ma w przedmiotowej sprawie rozstrzygające znaczenie: forma placka lub plastra? smażenie na tłuszczu? Dlaczego więc placek ziemniaczany nie zostaje przemianowany na kotlet (ziemniaczany)?

8 Wykład nr 3 Najnowsza Encyklopedia PWN przy haśle masło zamieszcza takie oto objaśnienie..produkt spożywczy zawierający około 85% tłuszczu, otrzymywany przez ubijanie (albo mieszanie) i ochładzanie śmietany (słodkiej lub kwaśnej) zebranej z mleka krowiego... (wytłuszczenie moje, A. K.)

9 Wykład nr 3 Przyjmując objaśnienie z najnowszej Encyklopedii PWN herbatą owocową nazwać można napar z suszonych owoców, nie zaś same suszone owoce, zatem nazwa Herbata owocowa umieszczona na pudełku zawierającym suszone owoce jest niestosowna. Porównaj wyjaśnienie z Encyklopedii PWN: 1. zwykle blm «Camellia sinensis (albo Thea sinensis) lub Camellia assamica, zimozielona roślina z rodziny cistronkowatych, krzew lub drzewo o lśniących, skórzastych liściach i białych lub różowawych kwiatach; pochodzi z płd.-wsch. Azji, uprawiana w wielu krajach ze względu na liście i pączki, z których sporządza się napar» 2. «młode liście i pączki tej rośliny (suszone i zwykle poddane fermentacji), z których sporządza się napar» 3. «aromatyczny napój z suszonych liści tej rośliny zaparzonych wrzącą wodą» 4. «porcja (zwykle szklanka lub filiżanka) napoju z liści herbacianych» 5. «napar z różnych ziół zastępujący właściwą herbatę, także pity w celach leczniczych» 6. «skromne przyjęcie popołudniowe lub wieczorne». Wytłuszczenie moje – A. K.

10 Koniec sekcji