1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej WNS UAM (nowy budynek dydaktyczny, p. 6) Instytut Kulturoznawstwa UAM (budynek AB, pokój 22 i 21) tel.: (61) (p. 6, bud. E), (61) (sekretariat Instytutu) Dyżur: poniedziałek, 11: :00, wskazana sobota i niedziela zjazdowa. Korespondencja elektroniczna:
2 Powtórka 500 tytułów = 4,5 GB = 1 dysk DVD = 1/10 przeciętnego dysku twardego 2500 tytułów = 22,5 GB = 5 dysków DVD = 1/2 przeciętnego dysku twardego tytułów -= 112,5 GB = 25 dysków DVD = 1 dysk twardy 120GB
3 Powtórka Oszczędności: 16 milionów złotych rocznie (tylko po stronie procesu wydawniczego) 8 milionów złotych rocznie (luźny szacunek dla procesu udostępniania) RAZEM: 24 miliony złotych rocznie czyli 120 milionów przez 5 lat!!!
4 Wykład nr 3 Zapominać, pamiętać, wiedzieć...
5 Wykład nr 3 (... ) przed Galaktyką Internetu mieliśmy tylko Galaktyka Gutenberga. A Galaktyka Internetu budowana była pracowicie i przez dziesiątki lat w zupełnie innym Królestwie. I jako gotowy, ukształtowany przez Obcych, skomplikowany i tajemniczy zarazem, nafaszerowany matematyką, fizyką i w ogóle techniką wynalazek dotarła w końcu do rąk i głów Humanistów. I będą Oni sobie musieli z nią poradzić. I będą ją pewnie chcieli lub nawet musieli opisać, bo zawładnęła kulturą masową na niewyobrażalną skalę. A może już ją opisują, już próbują prowadzić swój dyskurs posługując się, jak zawsze znakami rzeczywistości zamiast rzeczywistością, mapą zamiast terytorium?
6 Wykład nr 3 Najnowsza Encyklopedia PWN [NE PWN] przy haśle szynka zamieszcza takie oto objaśnienie:... tylna część półtuszy wieprzowej, stanowiąca surowiec do produkcji wędlin i konserw; wędlina z tego mięsa, peklowanego i wędzonego.... Wytłuszczenia moje – A. K. Biedny turecki narodzie, który dotąd pewnie jeszcze myślisz, iż szaszłyk to... potrawa z plasterków baraniny przełożonych słoniną i cebulą... Biedny turecki narodzie, który dotąd pewnie jeszcze myślisz, iż kebab, to... pieczeń z jagnięcia, z cebulą, pieprzem, jajami i ryżem. NE PWN;
7 Wykład nr 3 Wedle niedawnej wiedzy (kilkanaście lat temu) kotlet to... bite, mielone lub siekane mięso, uformowane w płaski kawałek, smażone na tłuszczu... (wytłuszczenie moje, A. K.). Dlaczego więc uformowana w płaski kawałek masa z białka roślinnego (soja), smażona na tłuszczu, której najbliżej do smażonego również na tłuszczu placka ziemniaczanego lub krokieta nazywana bywa kotletem? Najnowsza Encyklopedia PWN przy haśle kotlet podaje jednakowoż, iż jest to... potrawa otrzymywana głównie z mięsa (bitego lub mielonego), rzadziej z ryb, jaj, ziemniaków; smażona na tłuszczu, ma formę placka lub plastra.... Pytajmy więc, co ma w przedmiotowej sprawie rozstrzygające znaczenie: forma placka lub plastra? smażenie na tłuszczu? Dlaczego więc placek ziemniaczany nie zostaje przemianowany na kotlet (ziemniaczany)?
8 Wykład nr 3 Najnowsza Encyklopedia PWN przy haśle masło zamieszcza takie oto objaśnienie..produkt spożywczy zawierający około 85% tłuszczu, otrzymywany przez ubijanie (albo mieszanie) i ochładzanie śmietany (słodkiej lub kwaśnej) zebranej z mleka krowiego... (wytłuszczenie moje, A. K.)
9 Wykład nr 3 Przyjmując objaśnienie z najnowszej Encyklopedii PWN herbatą owocową nazwać można napar z suszonych owoców, nie zaś same suszone owoce, zatem nazwa Herbata owocowa umieszczona na pudełku zawierającym suszone owoce jest niestosowna. Porównaj wyjaśnienie z Encyklopedii PWN: 1. zwykle blm «Camellia sinensis (albo Thea sinensis) lub Camellia assamica, zimozielona roślina z rodziny cistronkowatych, krzew lub drzewo o lśniących, skórzastych liściach i białych lub różowawych kwiatach; pochodzi z płd.-wsch. Azji, uprawiana w wielu krajach ze względu na liście i pączki, z których sporządza się napar» 2. «młode liście i pączki tej rośliny (suszone i zwykle poddane fermentacji), z których sporządza się napar» 3. «aromatyczny napój z suszonych liści tej rośliny zaparzonych wrzącą wodą» 4. «porcja (zwykle szklanka lub filiżanka) napoju z liści herbacianych» 5. «napar z różnych ziół zastępujący właściwą herbatę, także pity w celach leczniczych» 6. «skromne przyjęcie popołudniowe lub wieczorne». Wytłuszczenie moje – A. K.
10 Koniec sekcji