Niezwykła Księga Dań Profesora KK.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Przepisy REGIONALNE.
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Działania profilaktyczne prowadzone pod kierunkiem pani Iwony Fabisiak oraz pani Jolanty Banasik.
W restauracji.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Książeczka kucharska:
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Sok z malin Przepis. Pyszny i zdrowy jest sok malinowy! Piję go często, dobrze się czuję. I na dodatek świetnie smakuje. Najlepszy z herbatką sok malinowy,
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
PROMYKI – Zajęcia „Marchewka” Główną bohaterką naszych zajęć była MARCHEWKA. Mówiliśmy o jej kolorze, kształcie i zastosowaniu w kuchni. Dowiedzieliśmy.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Produkty szczególnie bogate w potas:
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Niezwykła Księga Dań Profesora KK

Przepisy 1.Zupa na dobry dzień 2.Wybuchowy indyk 3.Nadziewana świnia w czekoladzie 4.Wypiekane szkiełka w cieście 5.Deser fontanna szczęścia 6.Owoce na liściach

Zupa na dobry dzień Składniki:20 promyków słonca,1 słowo „dzień dobry”, 2 litry soku z drzewka szczęścia, marchewka, makaron spaghetti. Przepis: Sok zagotować, złapać promyczki i wrzucić pod przykrywkę. Z marchewki wyciąć uśmieszki , ugotować makaron , przyprawić słowem i solą. Podawać z uśmiechem

Wybuchowy indyk Składniki: Indyk, karmelowe orzeszki,5 małpich móżdżków,4 kurze oczka, sos czosnkowo-wybuchowy Przepis: Indyka nafaszerować składnikami, podrzucić 14 razy aż do sufitu, podstawiać patelnię, polać sosem, podgrzać na czarny kolor i czekać aż wybuchnie. (Zachować ostrożność !)

Nadziewana świnia w czekoladzie Składniki: Niewypasiona świnia, szkarłatne landrynki, rodzynki, sok z drzewa maracuja, cukier, sól ,pumpernikiel Przepis: Świnię powiększyć pompką p.Kleksa, obłożyć 5 landrynkami, cukrem, rodzynkami, rozpuszczonymi nad ogniem. Po 2 minutach zanurzyć w soku. Podawać z pumperniklem PS Jesteś najedzony na 3 dni !!!!!!!!!

Wypiekane szkiełka w cieście Składniki: Szkiełka p. Kleksa, mąka, jajo strusie, mleko z kokosa. Przepis: Szkiełka rozpuścić nad ogniem i przelać do miski, wlać mleko kokosowe, jajo napompować i poczekać aż pęknie. Wymieszać, posłodzić cukrowym specjałem i piec przez 1 godzinę PS Po tym daniu szklą się zęby.

Deser fontanna szczęścia Składniki: 3 tysiące uśmiechów, serduszka z piernika, czekolada miód – malina, lukier, ogniki szczęścia. Przepis: Składniki dokładnie wymieszać doprowadzić do wrzenia i poczekać aż zacznie tryskać szczęściem. Pić, gdy jest ci smutno - Dr K.K