W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podstawowe składniki odżywcze
Advertisements

BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Warto dbać o zdrowie.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH

Prawidłowe żywienie opiera się na dostarczaniu do organizmu podstawowych składników pokarmowy

W dziennej racji pokarmowej powinny znajdować się wszystkie składniki energetyczne potrzebne organizmowi

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie

Według dietetyków codziennie powinniśmy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne

W przybliżeniu jest to: 15% białek 55% węglowodanów (to taka duża rodzina cukrów) 30% tłuszczy Resztę stanowią: witaminy sole mineralne woda błonnik

Białka 15% Tłuszcze 30% Cukry 55%

Zapotrzebowanie energetyczne wyraża się w kaloriach (1 cal) Jednak w praktyce używa się kcal (1 kcal= 1000 cal)

W jadłospisie powinny znajdować się 4 posiłki: śniadanie powinno zapewnić ok. 30% całkowitego zapotrzebowania na energię, czyli 840 kcal; drugie śniadanie – 10%, czyli 280 kcal; obiad – 40%, czyli 1120 kcal; kolacja – 20%, czyli 560 kcal;

BIAŁKA stanowią ok. 20% masy ciała dorosłego człowieka; są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu; są również źródłem energii biorą udział w transporcie różnych substancji (tlenu, dwutlenku węgla, cukru); dają odporność organizmowi – nazywamy je wtedy przeciwciałami; jako enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmie.

Białko występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych.

Białko zwierzęce Białka te nazywane są pełnowartościowymi Białko zwierzęce Białka te nazywane są pełnowartościowymi. Zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Najważniejsze źródła białka pełnowartościowego to: mięso, drób, ryby, produkty mleczne, jaja.

Białko pochodzenia roślinnego Źródłami białek roślinnych są np. fasola, groch, ziarna zbóż i przetwory zbożowe, orzechy. Białka te nazywane są niepełnowartościowymi ponieważ, nie zawierają one wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednakże przy umiejętnym połączeniu produktów roślinnych, brakujące aminokwasy mogą uzupełniać się wzajemnie nawet bez spożywania mięsa.

Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami Sumując: BIAŁKO jest jednym ze składników budujących mięśnie, kości, skórę oraz krew. Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami (teraz chyba rozumiesz, dlaczego jest tak ważne dla organizmu)

Pamiętaj, że jest ich o wiele więcej! SOLE MINERALNE Oto kilka pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętaj, że jest ich o wiele więcej! Źródło Funkcje Brak Wapń mleko, nabiał, jaja, ryby – składnik kości, zębów – krzepnięcie krwi – słabe kości i zęby Fosfor ryby, mięso, jaja, mleko – składnik kości i zębów – niedobór występuje bardzo rzadko Magnez orzechy, fasola, groch, chleb razowy, kakao, mleko, ryby – drżenie i skurcze mięśni, bóle głowy, zmęczenie

SKŁADNIKI ENERGETYCZNE zaliczamy do nich głownie węglowodany i tłuszcze; ich spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów i utrzymania stałej temperatury ciała.

WĘGLOWODANY stanowią ok. 1% ciężaru ciała; są to związki najszybciej ulegające przemianom (muszą być stale uzupełniane); są najważniejszym źródłem energii do pracy mięśni; spalając 1 g węglowodanów, otrzymujemy 4,1 kcal energii; pokrywają one zapotrzebowanie na energię dorosłego człowieka w 60%; nadmiar spożytych węglowodanów łatwo zmieniany jest w tkankę tłuszczową!!!

TŁUSZCZE stanowią ok. 10% masy ciała; tworzą tkankę podskórną (zapas energii); są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia; spalenie 1 g tłuszczu daje 9,3 kcal.

Nie są one źródłem energii, ale są niezbędne do życia!!! SKŁADNIKI REGULUJĄCE Należą do nich witaminy (związki chemiczne, które występują w minimalnych ilościach, zarówno w produktach pochodzenia roślinnego,jak i zwierzęcego, regulują przemiany zachodzące we wszystkich komórkach) i sole mineralne. Nie są one źródłem energii, ale są niezbędne do życia!!!

Człowiek potrafi wytworzyć sam tylko witaminę D3 pod wpływem promieni słonecznych (teraz wiesz, dlaczego tak zdrowe jest przebywanie na świeżym powietrzu) Inne witaminy muszą więc być dostarczane z pożywieniem, gdyż bez nich organizm nie mógłby dobrze funkcjonować.

BŁONNIK – czyli włókno pokarmowe. Jest to naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż. Odgrywa on bardzo ważną rolę w organizmie człowieka: ułatwia trawienie; zwiększa objętość pokarmów (pęcznieje w żołądku); znosi uczucie głodu; wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi.

roślinach strączkowych warzywach liściastych Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe Błonnik znajdziesz też w: roślinach strączkowych warzywach liściastych ziemniakach owocach

Pamiętaj – w zdrowym ciele zdrowy duch!!!