W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prawidłowe żywienie opiera się na dostarczaniu do organizmu podstawowych składników pokarmowy
W dziennej racji pokarmowej powinny znajdować się wszystkie składniki energetyczne potrzebne organizmowi
To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie
Według dietetyków codziennie powinniśmy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne
W przybliżeniu jest to: 15% białek 55% węglowodanów (to taka duża rodzina cukrów) 30% tłuszczy Resztę stanowią: witaminy sole mineralne woda błonnik
Białka 15% Tłuszcze 30% Cukry 55%
Zapotrzebowanie energetyczne wyraża się w kaloriach (1 cal) Jednak w praktyce używa się kcal (1 kcal= 1000 cal)
W jadłospisie powinny znajdować się 4 posiłki: śniadanie powinno zapewnić ok. 30% całkowitego zapotrzebowania na energię, czyli 840 kcal; drugie śniadanie – 10%, czyli 280 kcal; obiad – 40%, czyli 1120 kcal; kolacja – 20%, czyli 560 kcal;
BIAŁKA stanowią ok. 20% masy ciała dorosłego człowieka; są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu; są również źródłem energii biorą udział w transporcie różnych substancji (tlenu, dwutlenku węgla, cukru); dają odporność organizmowi – nazywamy je wtedy przeciwciałami; jako enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmie.
Białko występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych.
Białko zwierzęce Białka te nazywane są pełnowartościowymi Białko zwierzęce Białka te nazywane są pełnowartościowymi. Zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Najważniejsze źródła białka pełnowartościowego to: mięso, drób, ryby, produkty mleczne, jaja.
Białko pochodzenia roślinnego Źródłami białek roślinnych są np. fasola, groch, ziarna zbóż i przetwory zbożowe, orzechy. Białka te nazywane są niepełnowartościowymi ponieważ, nie zawierają one wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednakże przy umiejętnym połączeniu produktów roślinnych, brakujące aminokwasy mogą uzupełniać się wzajemnie nawet bez spożywania mięsa.
Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami Sumując: BIAŁKO jest jednym ze składników budujących mięśnie, kości, skórę oraz krew. Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami (teraz chyba rozumiesz, dlaczego jest tak ważne dla organizmu)
Pamiętaj, że jest ich o wiele więcej! SOLE MINERALNE Oto kilka pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętaj, że jest ich o wiele więcej! Źródło Funkcje Brak Wapń mleko, nabiał, jaja, ryby – składnik kości, zębów – krzepnięcie krwi – słabe kości i zęby Fosfor ryby, mięso, jaja, mleko – składnik kości i zębów – niedobór występuje bardzo rzadko Magnez orzechy, fasola, groch, chleb razowy, kakao, mleko, ryby – drżenie i skurcze mięśni, bóle głowy, zmęczenie
SKŁADNIKI ENERGETYCZNE zaliczamy do nich głownie węglowodany i tłuszcze; ich spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów i utrzymania stałej temperatury ciała.
WĘGLOWODANY stanowią ok. 1% ciężaru ciała; są to związki najszybciej ulegające przemianom (muszą być stale uzupełniane); są najważniejszym źródłem energii do pracy mięśni; spalając 1 g węglowodanów, otrzymujemy 4,1 kcal energii; pokrywają one zapotrzebowanie na energię dorosłego człowieka w 60%; nadmiar spożytych węglowodanów łatwo zmieniany jest w tkankę tłuszczową!!!
TŁUSZCZE stanowią ok. 10% masy ciała; tworzą tkankę podskórną (zapas energii); są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia; spalenie 1 g tłuszczu daje 9,3 kcal.
Nie są one źródłem energii, ale są niezbędne do życia!!! SKŁADNIKI REGULUJĄCE Należą do nich witaminy (związki chemiczne, które występują w minimalnych ilościach, zarówno w produktach pochodzenia roślinnego,jak i zwierzęcego, regulują przemiany zachodzące we wszystkich komórkach) i sole mineralne. Nie są one źródłem energii, ale są niezbędne do życia!!!
Człowiek potrafi wytworzyć sam tylko witaminę D3 pod wpływem promieni słonecznych (teraz wiesz, dlaczego tak zdrowe jest przebywanie na świeżym powietrzu) Inne witaminy muszą więc być dostarczane z pożywieniem, gdyż bez nich organizm nie mógłby dobrze funkcjonować.
BŁONNIK – czyli włókno pokarmowe. Jest to naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż. Odgrywa on bardzo ważną rolę w organizmie człowieka: ułatwia trawienie; zwiększa objętość pokarmów (pęcznieje w żołądku); znosi uczucie głodu; wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi.
roślinach strączkowych warzywach liściastych Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe Błonnik znajdziesz też w: roślinach strączkowych warzywach liściastych ziemniakach owocach
Pamiętaj – w zdrowym ciele zdrowy duch!!!