Naturalne substancje obce w żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BIAŁKA.
Advertisements

Wykonała: Dominika Machlowska
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
Zanieczyszczenia biologiczne
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Alkohol i jego działanie !!!
WITAMINY.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zanieczyszczenia chemiczne
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
ZATRUCIA.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Białka 2. Opracowano na podstawie
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKAŻENIE PRODUKTÓW ROLNICZYCH Zarówno niektóre rośliny wyższe, jak również grzyby kapeluszowe i pleśniaki mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Rodzaje substancji leczniczych
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
ALKOHOLIZM
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
WYKŁAD
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Naturalne substancje obce w żywności Substancje toksyczne i antyodżywcze

Substancje toksyczne Występują w wielu produktach roślinnych Mogą działać szkodliwie na organizm a nawet powodować zatrucia

Glikozydy cyjanogenne Cyjanowodór (HCN) występuje w niektórych roślinach związany z resztami cukrowymi (glikozydy), z których w wyniku hydrolizy kwaśnej lub enzymatycznej ulega uwolnieniu

Amygdalina Glikozyd występujący w nasionach takich roślin jak: Morela – 8% amygdaliny Śliwa Migdał - 2-3% amygdaliny Brzoskwinia - 2-3% amygdaliny Wiśnia Pigwa Jarzębina

Amygdalina Pod wpływem zespołu enzymów zwanych emulsyną ulega hydrolizie do glukozy, aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru

Glikozydy cyjanogenne Spożycie nasion wyłuskanych z pestek bogatych w glikozydy cyjanogenne może wywołać zatrucie Jego objawy kliniczne wynikają z działania cyjanowodoru, który uszkadza głównie układ enzymatyczny cytochromów z Fe+3 Wskutek tego tkanki nie mogą odbierać tlenu z krwi i następują zaburzenia w oddychaniu tkankowym

Glikozydy cyjanogenne - objawy zatrucia Występują objawy niedotlenienia układu nerwowego: niepokój, stany lękowe, bóle głowy Drętwieje błona śluzowa jamy ustnej, występuje zaczerwienienie skóry

Związki saponinowe Występują w roślinach jadalnych: szpinak, buraki, szparagi, soja oraz licznych paszowych W wodzie tworzą roztwory silnie pieniące się

Związki saponinowe Trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, powodują uszkodzenie i hemolizę krwinek czerwonych Badania wykazały jednak, że nie przechodzą do krwioobiegu

Związki saponinowe Zatrucia ludzi kąkolem są przypisywane saponinom – gitageninie Kąkol to chwast zbóż i jego nasiona mogą się znaleźć w niedostatecznie oczyszczonych ziarnach zbóż a potem w mące i chlebie Zatrucia ostre, często śmiertelne, objawiają się drgawkami i porażeniem, podostre – zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi

Substancje powodujące latyryzm Latyryzm – choroba, której objawy ze strony układu nerwowego pojawiają się po spożyciu nasion groszku (Lathyrus) surowego, gotowanego lub w postaci mąki Występują zaburzenia ruchowe i porażenia, głównie kończyn dolnych, po 4 do 8 tyg.

Substancje goitrogenne (wolotwórcze) Takie właściwości przypisuje się związkom występującym w warzywach kapustnych Są to: tiocyjaniany izotiocyjaniany tiooksazolidyny Hamują one transport i gromadzenie jodu w tarczycy i poprzez to mogą przyczyniać się do powstawania wola z niedoboru jodu

Inhibitory trypsyny W wielu gatunkach roślin, zwłaszcza strączkowych, występuje czynnik hamujący aktywność enzymów proteolitycznych: trypsyny i/lub chymotrypsyny Znaleziono go w soi, fasoli, bobie, grochu, pszenicy, kukurydzy, ale też w ziemniakach białku jaja

Alkaloidy Kofeina – kawa (0,6-2,8%), herbata (2-3,5%), orzeszki cola (1,5-2,5%) Teobromina - kakao

Alkaloidy Kofeina ma gorzki smak, działa pobudzająco na OUN i korę mózgową, rozszerza naczynia krwionośne mózgowe i wieńcowe – przez co zmniejsza uczucie zmęczenia W bardzo dużych dawkach może powodować zapaść, a nawet śmierć Nie kumuluje się w organizmie, po 48 godz. ulega wydaleniu w 50%

Glikoalkaloidy sterydowe Występują w roślinach z rodziny psiankowatych (Solanaceae), do której należą m.in. ziemniaki i pomidory

Glikolkaloidy sterydowe W ziemniakach występują: α-solanina i α-chalkonina

Glikolkaloidy sterydowe Ilość tych związków wzrasta w ziemniakach przechowywanych w temp. > 100C, szczególnie w kiełkujących - do 700 mg/kg Takie ziemniaki mogą wywołać objawy zatrucia: mdłości, biegunki, bóle głowy, zaburzenia krążenia i oddechu

Glikolkaloidy sterydowe W pomidorach występuje tomatyna – o właściwościach podobnych do solaniny W dojrzałych pomidorach ilość tomatyny jest niska i nie zagraża zdrowiu, w zielonych – wyższa, ale są one rzadko spożywane

Kwas szczawiowy Występuje w wielu roślinach, ale w największych ilościach [[mg/100g] w: szpinaku 320-1260 rabarbarze 275-1336 szczawiu 270-730 burakach 124-450 a także w: kakao 500-900 herbacie 300-2000

Kwas szczawiowy Z wapniem tworzy nierozpuszczalne sole i częste spożywanie produktów bogatych w ten kwas może powodować niedobór tego pierwiastka w organizmie U dzieci może to zaburzać stosunek Ca:P i pogłębiać zmiany krzywicze

Kwas szczawiowy Zatrucia tym kwasem polegają na wiązaniu Ca, co może prowadzić do hipokalcemii i tężyczki Ostre zatrucie: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, zmniejszenie ilości moczu, mocz jest ciemny, zawiera białko, hemoglobinę, kryształki szczawianu Ca

Kwas fitynowy Kwas inozytoheksafosforowy – tworzy nierozpuszczalne związki z Ca i Mg, a także z Fe i Zn oraz związki kompleksowe z białkami Może powodować demineralizację organizmu, ponieważ zmniejsza się wchłanianie ww pierwiastków, zwłaszcza przy małym ich spożyciu z dietą

Aminy biologicznie czynne (biogenne) Tworzą się głównie z aminokwasów aromatycznych i alifatycznych Większość jest nieszkodliwa i niezbędna, niektóre mają działanie farmakologiczne (adrenalina, noradrenalina, serotonina)

Aminy biologicznie czynne Występujące w produktach spożywczych są pochodzenia naturalnego lub tworzą się podczas prawidłowego dojrzewania serów (tyramina) lub w wyniku psucia się żywności i rozkładu białek

Objawy zatrucia tyraminą Nadciśnienie Ból głowy Nudności, wymioty Krwawienia wewnątrzczaszkowe

Histamina Jest składnikiem tkanki mięsnej oraz produktów spożywczych wytwarzanych na drodze fermentacji mlekowej (kiszone ogórki, kapusta), a także serów, śledzi marynowanych i innych Niewłaściwe przechowywanie żywności (np. ryb) sprzyja wytwarzaniu histaminy

Histamina Od zachwiania równowagi między wytwarzaniem a rozkładem histaminy zależy jej ilość w produktach spożywczych i ewentualne zatrucia Notowano przypadki zatrucia po spożyciu wędzonych tuńczyków, śledzi, sardynek

Histamina – objawy nietolerancji Przekrwienie nosa Astmatyczny oddech Arytmia Pokrzywka Świąd

Histamina U ludzi wrażliwych spożycie 5-10 mg histaminy może wywołać reakcję Dopuszczalna ilość to – 10 mg Dawka średnio toksyczna – 100 mg Bardzo toksyczna – 1000 mg