Rośliny uprawne i chwasty Pole Rośliny uprawne i chwasty M. Klimaszewska
Co to jest pole? Pole - obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami.
Pszenica
Ziarniaki Nasiona zawierają duże ilości skrobi. Pszenica zawiera najwięcej białka i glutenu. Bogata jest w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym (mąka, kasza) w hodowli zwierząt (otręby, słoma) w medycynie (skrobia)
Żyto Kwiaty żyta
Zastosowanie Roślina zbożowa. Ziarniaki służą też do otrzymywania alkoholu etylowego.
Jęczmień
Zastosowanie w browarnictwie do produkcji kasz jako roślina pastewną
Nasiona jęczmienia
Owies
Kwiatostan owsa
Zastosowanie Z wyłuszczonego ziarna uzyskuje się: mączkę owsianą, płatki owsiane, zwane też kaszą owsianą, słomę owsianą (owsiankę). jako biopaliwo do ogrzewania budynków.
Rzepak W chwili obecnej rzepak to źródło : cennego oleju konsumpcyjnego zawierający pożądane dla zdrowia inne kwasy tłuszczowe. wysokobiałkowej śruty poekstrakcyjnej, makuchach i wytłoków, stanowiących cenne komponenty pasz dla zwierząt hodowlanych
Pole obsiane rzepakiem.
Łan dojrzałego rzepaku.
Kukurydza
Zastosowanie Kukurydzę stosuje się jako roślinę: pastewną, jadalną przemysłową.
Gatunki jadalne
Pole obsiane kukurydzą.
Burak cukrowy Roślina okopowa Stanowi ona surowiec dla przemysłu cukrowniczego, daje wysokowartościową paszę dla zwierząt w postaci liści, melasy i wysłodków buraczanych powstających w wyniku procesu produkcji cukru.
Pole buraczane
Zbiór buraków
Ziemniak
Zastosowanie Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną, jako gotowany był podstawą tradycyjnej metody żywienia świń. Jest ważną rośliną przemysłową, używa się go do produkcji spirytusu, mączki ziemniaczanej, która jest niemalże czystą skrobią. Mączka ziemniaczana jest produktem używanym do wytwarzania wielu produktów spożywczych i przemysłowych. Owoce, części zielone, kwiaty i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi.
Ze względu na historię upraw ziemniaka oraz związany z nią udział tej rośliny w ocaleniu przed śmiercią głodową milionów ludzi na świecie, Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka.
Pole ziemniaków.
Odmiany ziemniaków.
Chwasty Chwast – każda roślina niepożądana z punktu widzenia: rolnika, ogrodnika, leśnika (osoby, posługującej się tym terminem). Chwasty rosną zazwyczaj dziko na polu uprawnym, łące, pastwisku itp. Konkurują z roślinami uprawnymi o: przestrzeń, wodę i światło.
Chaber bławatek
Kąkol
Pokrzywa Cechą charakterystyczną rodzaju jest występowanie na całych roślinach lub na niektórych organach włosków parzących - wydzielają one kwas mrówkowy.
Oset
Babka lancetowata
Fiołek polny
Komosa wielkolistna Zwana też lebiodą
Krwawnik pospolity
Mak polny
Miotła zbożowa
Mniszek lekarski
Owies głuchy Pospolity chwast, który łatwo krzyżuje się z owsem uprawnym
Pięciornik gęsi
Tasznik
Perz
Rumianek pospolity
Przytulina
Skrzyp polny
Rdest ptasi
Kocimiętka właściwa
Gwiazdnica pospolita
Wiechlina zwyczajna
Życica wielokwiatowa
Dziewanna
Pytania Rozpoznaj organizmy.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10