Rośliny uprawne i chwasty

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Podział chwastów.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Zanieczyszczenia biologiczne
Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka
Para na wilgotną glebę edycja 2008.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
KRAJOBRAZ ROLNICZY POLSKI
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Rodzaje roślin uprawnych
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Znaczenie produktów zbożowych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Zdrowe odżywianie.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Rośliny w mojej okolicy
Disacharydy.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Za i przeciw biopaliwom
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Cztery żywioły – czym są i co nam dają?
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Jadalne dzikie rośliny w ogrodzie miejskim
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Biotechnologia w ochronie środowiska
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Zasady zdrowego odżywiania!
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Rośliny uprawne i chwasty Pole Rośliny uprawne i chwasty M. Klimaszewska

Co to jest pole? Pole - obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami.

Pszenica

Ziarniaki Nasiona zawierają duże ilości skrobi. Pszenica zawiera najwięcej białka i glutenu. Bogata jest w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym (mąka, kasza) w hodowli zwierząt (otręby, słoma) w medycynie (skrobia)

Żyto Kwiaty żyta

Zastosowanie Roślina zbożowa. Ziarniaki służą też do otrzymywania alkoholu etylowego.

Jęczmień

Zastosowanie w browarnictwie do produkcji kasz jako roślina pastewną

Nasiona jęczmienia

Owies

Kwiatostan owsa

Zastosowanie Z wyłuszczonego ziarna uzyskuje się: mączkę owsianą, płatki owsiane, zwane też kaszą owsianą, słomę owsianą (owsiankę). jako biopaliwo do ogrzewania budynków.

Rzepak W chwili obecnej rzepak to źródło : cennego oleju konsumpcyjnego zawierający pożądane dla zdrowia inne kwasy tłuszczowe. wysokobiałkowej śruty poekstrakcyjnej, makuchach i wytłoków, stanowiących cenne komponenty pasz dla zwierząt hodowlanych

Pole obsiane rzepakiem.

Łan dojrzałego rzepaku.

Kukurydza

Zastosowanie Kukurydzę stosuje się jako roślinę: pastewną, jadalną przemysłową.

Gatunki jadalne

Pole obsiane kukurydzą.

Burak cukrowy Roślina okopowa Stanowi ona surowiec dla przemysłu cukrowniczego, daje wysokowartościową paszę dla zwierząt w postaci liści, melasy i wysłodków buraczanych powstających w wyniku procesu produkcji cukru.

Pole buraczane

Zbiór buraków

Ziemniak

Zastosowanie Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną, jako gotowany był podstawą tradycyjnej metody żywienia świń. Jest ważną rośliną przemysłową, używa się go do produkcji spirytusu, mączki ziemniaczanej, która jest niemalże czystą skrobią. Mączka ziemniaczana jest produktem używanym do wytwarzania wielu produktów spożywczych i przemysłowych. Owoce, części zielone, kwiaty i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi.

Ze względu na historię upraw ziemniaka oraz związany z nią udział tej rośliny w ocaleniu przed śmiercią głodową milionów ludzi na świecie, Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka.

Pole ziemniaków.

Odmiany ziemniaków.

Chwasty Chwast – każda roślina niepożądana z punktu widzenia: rolnika, ogrodnika, leśnika (osoby, posługującej się tym terminem). Chwasty rosną zazwyczaj dziko na polu uprawnym, łące, pastwisku itp. Konkurują z roślinami uprawnymi o: przestrzeń, wodę i światło.

Chaber bławatek

Kąkol

Pokrzywa Cechą charakterystyczną rodzaju jest występowanie na całych roślinach lub na niektórych organach włosków parzących - wydzielają one kwas mrówkowy.

Oset

Babka lancetowata

Fiołek polny

Komosa wielkolistna Zwana też lebiodą

Krwawnik pospolity

Mak polny

Miotła zbożowa

Mniszek lekarski

Owies głuchy Pospolity chwast, który łatwo krzyżuje się z owsem uprawnym

Pięciornik gęsi

Tasznik

Perz

Rumianek pospolity

Przytulina

Skrzyp polny

Rdest ptasi

Kocimiętka właściwa

Gwiazdnica pospolita

Wiechlina zwyczajna

Życica wielokwiatowa

Dziewanna

Pytania Rozpoznaj organizmy.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10