Karp w galarecie
Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i orzechów 1 białko Sok z 1 cytryny 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania Wypatroszonego i sprawionego karpia bez głowy oraz ogona pokrój w szerokie pasy, umieść w brytfance i zalej małą ilością wody.
Dołóż obrane jarzyny w całości. Przypraw cukrem, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu, aż do rozgrzania ryby (2-3godziny), uzupełniając systematycznie wodę.
Cebule zeszklij na maśle, z gotowanego wywaru z ryby wyjmij jarzyny, a rybę odcedź mięso od ości. Wywar sklaruj, zagotowując go wraz z rozbitym białkiem.
Do oczyszczonego wywaru włóż mięso z obranej ryby oraz cebulę. Dodaj dwie garści rodzynek, jeszcze raz zagotuj, dodaj sok z cytryny, ponownie dosłodź.
Ewentualnie dodaj 2 łyżki żelatyny- galaretka łatwiej się zetnie. Zamieszkaj i przelej do salaterki. Poczekaj,aż stężeje. Podawaj z masłem.
Pokaz Wykonała : Sandra Pardo Smacznego !