Groch z kapustą i grzybami
Składniki: 1,2 kg kiszonej kapusty 2-3 cebule 1 łyżka maggi Sól Pieprz Cukier 20 dag łuskanego grochu 5 dag suszonych grzybów Kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania: Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie przez około 30 minut. Namoczony groch odcedź, zalej świeżą, gorącą wodą, dodaj sól i maggi, ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w paski. Kapustę posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby i przyprawy, gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę pokrój w plasterki, zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dodaj do kapusty i wymieszaj. Później dodaj miękki już groch i pozostały olej, wymieszaj i duś przez jeszcze 10-15 minut. Do smaku przypraw pieprzem i cukrem.
Wykonała Klaudia Kaśnicka Smacznego..