Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Advertisements

PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
„Choroby zakaźne nie znają granic pomiędzy państwami i kontynentami”
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
JERSINIOZA.
./.
Zanieczyszczenia biologiczne
Grypa.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
„NIE! Dla Meningokoków”
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Toksoplazmoza.
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
1.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Bez wody jednak nie ma życia…
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy dzień zdrowia 2015
Poznajemy składniki żywności.
ZATRUCIA.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Żywienie w zatruciach.
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
„ Bezpieczeństwo żywności ”
Autorzy: Adrianna Przybylska
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Warzywa i owoce
Ekologia wokół nas..
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
EKOLOGIA.
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015 Szkoła Podstawowa nr 21 Im. Legionów J. Piłsudskiego ul. 25 Pułku Artylerii 4-8 62-800 Kalisz

„Bezpieczeństwo żywności”. „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

WHO zaleca stosowanie i propagowanie „pięciu kroków do bezpiecznej żywności”: Utrzymanie czystości. Oddzielenie żywności surowej od ugotowanej. Dokładne gotowanie. Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze. Używanie bezpiecznej wody i żywności.

Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia.

Niebezpieczna żywność lub skażona woda, które zawierają szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne są przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory.

W ramach dostaw artykuły spożywcze przekraczają dzisiaj wiele granic między krajami. Dobra współpraca pomiędzy rządami, producentami i konsumentami sprzyja zapewnieniu ich bezpieczeństwa.

Wśród przykładów niebezpiecznej żywności należy wymienić niedopieczone lub niedogotowane produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa zanieczyszczone odchodami oraz surowe małże zawierające biotoksyny morskie.

BAKTERIE Salmonella, Campylobacter i enterokrwotoczny szczep Escherichia coli to jedne z najczęściej spotykanych patogenów obecnych w żywności, które każdego roku wywołują u milionów ludzi choroby i zakażenia, czasami o bardzo ciężkim przebiegu a nawet kończące się zgonem. Występujące objawy to gorączka, ból głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Do żywności mogącej być powodem wybuchu epidemii salmonellozy należą jaja, drób i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Przyczyną chorób wywołanych Campylobacter jest głównie spożycie surowego mleka, niedopieczonego lub niedogotowanego drobiu i zanieczyszczenie wody pitnej. Źródłem zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli jest niepasteryzowane mleko, niedopieczone lub niedogotowane mięso oraz owoce i warzywa.

Wirusy Zakażeniom norowirusami towarzyszą nudności, chlustające wymioty, wodnista biegunka i bóle brzucha. Wirus zapalenia wątroby typu A może powodować długotrwałą chorobę wątroby. Zwykle rozprzestrzenia się za pośrednictwem surowych lub niedogotowanych owoców morza i skażonych surowych produktów. Źródłem skażenia produktów spożywczych jest często zainfekowany personel pracujący przy tej żywności.

Pasożyty Niektóre pasożyty, takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka wyłącznie po spożyciu skażonej żywności. Inne mogą dostawać się tam za pośrednictwem żywności lub w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Jeszcze inne, trafiają do łańcucha żywnościowego za pośrednictwem wody i mogą powodować skażenie świeżych produktów.

Substancje chemiczne Naturalnie występujące toksyny takie jak kukurydza i zboża, mogą zawierać duże ilości mitotoksyn mogących negatywnie wpływać na układ odpornościowy i normalny rozwój, a także powodować nowotwory.

Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Znanymi przykładami tych zanieczyszczeń są produkty uboczne procesów przemysłowych i spalania odpadów. Występują w środowisku na całym świecie i gromadzą się w łańcuchach dostaw żywności pochodzenia zwierzęcego.

Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm i rtęć, powodują zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Do skażenia żywności metalami ciężkimi dochodzi głównie poprzez zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby.

Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych lub na bazarach.

Dziękujemy za uwagę Zespół ds. promocji zdrowia