Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WSIIZ PRACA DYPLOMOWA INŻYNIERSKA
Advertisements

„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Ropa naftowa.
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Węglowodory w przyrodzie
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Ekonomia w pigułce.
Kalkulacja podziałowa prosta
Podstawy przetwórstwa spożywczego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Desery Mleczne.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
Jakub Szota Częstochowa 2012
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Konkurs Czas na Zdrowie
ABC – zdrowego odżywiania
Zadanie 1.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Operacyjne sterowanie produkcją
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
Materiały Włókiennicze
SPRAWOZDANIE Z GRANTU : ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY PRZY PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ W BRZOSTOWEJ GÓRZE.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Problem minimalizacji odpadów 1 Technologie mało- i bezodpadowe.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Zdrowy tryb życia.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Schemat technologiczny: Proces jest procesem periodycznym. Założyliśmy, iż dni pracujących w roku będzie 240, a każdy z nich będzie składał się z dwóch.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
SUROWCE I MATERIAŁY EWELINA CHOJNACKA. SUROWCE Za surowce uważa się te czynniki rzeczowe, które przeszły uprzednio przez jedna fazę produkcyjną polegającą.
Podejmowanie działalności
MASZ POMYSŁ NA WDROŻENIE NOWEGO PRODUKTU, USŁUGI?
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
ABC – zdrowego odżywiania
MASZ POMYSŁ NA WDROŻENIE NOWEGO PRODUKTU, USŁUGI?
Chemia w organizmie człowieka
WYROBY ZE STALI NIERDZEWNEJ. ZASTOSOWANIE STALI NIERDZEWNYCH Stal nierdzewna jest materiałem wyjątkowo trwałym, praktycznym, a także spełnia wymagania.
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia

Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie naturalnym lub przetworzone.

Podział środków spożywczych ze względu na pochodzenie Roślinne Zwierzęce Mineralne b) Ze względu na skład chemiczny Białkowe Tłuszczowe Węglowodanowe Witaminowo-mineralne c) Ze względu na trwałość Trwałe nietrwałe

d) Ze względu na stopień przetworzenia Surowce Półprodukty Wyroby gotowe Surowce – środki spożywcze z których po przetworzeniu otrzymuje się półprodukty i wyroby gotowe

Półprodukt – wyrób, który przeszedł pierwsze etapy procesu technologicznego i jest materiałem wyjściowym do wytwarzania wyrobów gotowych

Wyrób gotowy (produkt) – środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji

Potrawa – wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji np Potrawa – wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji np. purre ziemniaczane, budyń Posiłek – zestaw potraw lub produktów żywnościowych spożywanych w określonych porach dnia np. obiad

Proces produkcji – zbiór świadomych czynności zmierzających do przekształcenia surowców w wyroby gotowe 2. Etapy procesu produkcyjnego Dostawa surowca (e. pomocniczy) Proces technologiczny prowadzony na surowcu (e. zasadniczy) Magazynowanie (e. pomocniczy) Sprzedaż (e. usługowy)

Proces technologiczny – ciąg zorganizowanych i świadomych czynności , wykonywanych na surowcach i półproduktach w celu otrzymania wyrobu gotowego.

3. Etapy procesu technologicznego Obróbka wstępna brudna Obróbka wstępna czysta (właściwa) Obróbka cieplna (termiczna) Obróbka wykończeniowa

Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja z przedmiotu technologia gastronomiczna Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś