ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Advertisements

Grzyby i ich charakterystyka
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Skutki niewłaściwego odżywiania
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Zatrucia.
Szerzenie się Infekcji
JERSINIOZA.
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
ZAKAŹNA HEMOGLOBINURIA BYDŁA
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Wyzwania dla oceny ryzyka
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
Grzyby jadalne i niejadalne
CO WARTO WIEDZIEĆ O GRZYBACH
Temat: Grzyby polskich lasów.
Zanieczyszczenia biologiczne
Piękno polskich grzybów
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
GRZYBY Natalia Wiktor kl. Va.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Alkohol i jego działanie !!!
Skutki głodu i niedożywienia
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
ZATRUCIA.
Grzyby jadalne i niejadalne
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Grzyby polskich lasów.
Nie pal papierosa, lepiej weź kabanosa !
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Opracowała : Krystyna Mazur
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
Choroby układu pokarmowego
1.13. Poznajemy świat grzybów
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
WRZESIEŃ 4-Latki Justyna Olkowska-Korczak. Podczas zajęć we wrześniu: Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Kształtowaliśmy.
Grzyby. Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_11_GRZYBY Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová.
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Latem w lesie jest chłodniej, niż na polu uprawnym.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
GRZYBY.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Światowy dzień zdrowia 2018
Dopalacze kradną życie… Dopalacze niosą śmierć…
Odkrywamy tajemnice świata roślin i grzybów
Zapis prezentacji:

ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE, SUSZENIE, MOCZENIE W SOLI – „ODTRUWAJĄ” GRZYBY GRZYBY MARYNOWANE NIE SĄ TRUJĄCE GRZYB TRUJĄCY JEST GORZKI GRZYB TRUJĄCY „SINIEJE” PO PRZEKROJENIU PO ZDJĘCIU SKÓRKI Z KAPELUSZA GRZYBA, TRACI ON WŁAŚCIWOŚCI TRUJĄCE

ZATRUCIA GRZYBAMI (2) FAKTY WŚRÓD GRZYBÓW „BLASZKOWYCH” I „GĄBCZASTYCH” ZNAJDUJĄ SIĘ GATUNKI JADALNE I GATUNKI TRUJĄCE GATUNKI POWAŻNIE TRUJĄCE, W TYM TRUJĄCE ŚMIERTELNIE, SĄ GRZYBAMI, KTÓRE POD KAPELUSZEM MAJĄ „BLASZKI” NIE NALEŻY ZBIERAĆ I SPOŻYWAĆ GRZYBÓW, KTÓRYCH BLASZKI SĄ BIAŁE, BIAŁO-KREMOWE, KREMOWE NIE NALEŻY ZBIERAĆ I SPOŻYWAĆ BARDZO MŁODYCH OSOBNIKÓW GRZYBÓW, SZCZEGÓLNIE GRZYBÓW BLASZKOWYCH GRZYB (muchomor sromotnikowy) O WADZE 50 GRAM JEST GRZYBEM POTENCJALNIE ŚMIERTELNYM CO TRZECIA-PIĄTA OSOBA DOROSŁA I CO DRUGIE-TRZECIE DZIECKO, KTÓRE SPOŻYŁY MUCHOMORA SROMOTNIKO-WEGO - UMIERA

ZATRUCIA GRZYBAMI (3) „LEPIEJ” POZBAWIĆ SIĘ MIŁYCH DOZNAŃ SMAKOWYCH, NIŻ POZBAWIĆ SIĘ ŻYCIA GRZYBY ŚMIERTELNIE TRUJĄCE WYSTĘPUJĄCE W POLSCE (zawierające toksynę –amanitynę): - MUCHOMOR SROMOTNIKOWY Amanita phalloides - MUCHOMOR JADOWITY Amanita virosa - MUCHOMOR WIOSENNY Amanita verna - grzyby rodzaju HEŁMÓWKA (Galerina) - niektóre gatunki rodzaju CZUBAJECZKA (Lepiota) CECHY GRZYBÓW, NA KTÓRE NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ Budowa kapelusza – grzyby „blaszkowe” Zabarwienie blaszek – najczęściej białe, kremowe Zabarwienie kapelusza – zielonkawo-oliwkowy o różnym natężeniu Obecność kołnierza w górnej części trzonu Kształt trzonu – bulwiasto rozszerzający się w dolnej części trzonu, otoczony „torebką”, którą jest otoczony

ZATRUCIA GRZYBAMI (4) CZAS OD SPOŻYCIA GRZYBÓW DO WYSTĄPIENIA OBJAWÓW „O WCZESNYM WYSTĄPIENIU OBJAWÓW” - od 30 minut do 2-4 godzin - grzyby gastroenterotoksyczne + ewentualnie inne objawy, zależnie od rodzaju i gatunku - objawy z przewodu pokarmowego – nudności, wymioty, bóle brzucha, luźny stolec (biegunka) większość gatunków grzybów „O PÓŹNYM WYSTĄPIENIU OBJAWÓW” - powyżej 12 godzin (okres bezobjawowy) - grzyby uszkadzające narządy miąższowe (przede wszystkim wątrobę i nerki) - objawy z przewodu pokarmowego mogą (ale nie muszą) wystąpić; kolejność wystąpienia objawów nie ma znaczenia diagnostycznego - w zatruciu muchomorem sromotnikowym jest to najczęściej, bardzo nasilona biegunka, doprowadzająca do szybkiej utraty płynów i elektrolitów - w okresie bezobjawowym dochodzi już do uszkodzenia wątroby - grzyby hepatotoksyczne (uszkadzające wątrobę) zawierające amanitynę (m.sromotnikowy, m.jadowity, m.wiosenny, czubajeczka, hełmówka) - grzyby nefortoksyczne (uszkadzające nerki) – objawy mogą pojawić się po 1 – 3 tygodni (piestrzenica, zasłonaki)

(najczęstsze pomyłki z gatunkami jadalnymi grzybów) ZATRUCIA GRZYBAMI (5) „POMYŁKI GRZYBOWE” (najczęstsze pomyłki z gatunkami jadalnymi grzybów) M. sromotnikowy (młode owocniki) Gąska żółta Gołąbek zielonawy Gołąbek trawiastozielony Pieczarki (dzikorosnące) Czubajka- kania Czubajeczka „purchawka” (młody osobnik) M.sromotnikowy (dorosłe osobniki) Czubajka-kania Piestrzenica Smardz jadalny