Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KLESZCZOWE ZAPALENIE OPON MÓZGOWYCH I MÓZGU
Advertisements

PARWOWIRUS B19.
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU C
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
GRYPA.
„Choroby zakaźne nie znają granic pomiędzy państwami i kontynentami”
Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. ASF
Dr n. med. Lucyna Kapka Fakty wg WHO Źródło: dr n. med. Lucyna Kapka
Nowa grypa A(H1N1)v Alina Pietrzak p.o.kierownik Sekcji Epidemiologii
KLESZCZE Warszawa 2010.
Wirusy :D Ptasia grypa Świńska grypa Bakteria E. coli.
JERSINIOZA.
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Ogólne zasady zwalczania chorób zakaźnych zwierząt
Pryszczyca (aphthae epizooticae, foot and mouth disease)
PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 52/41.
Nowa grypa A(H1N1)v Prof. Andrzej Zieliński
Epizootiologia - zarys historyczny
GŁOWICA BYDŁA Coryza gangraenosa bovum, rhinitis gangraenosa bovum
Kampylobakterioza owiec i kóz
W biosferze wyróżnia się środowisko:
STOP MENINGOGOKOM!.
Zanieczyszczenia biologiczne
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kędzierzynie - Koźlu Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży r GRYPA – profilaktyka.
Grypa.
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
„NIE! Dla Meningokoków”
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu
HIV/AIDS.
Zatrzymaj grypę – zacznij od siebie
Biuro Zdrowia i Ochrony Zwierząt Główny Inspektorat Weterynarii
„Do poważnego kryzysu lepiej się przygotować zanim on nastąpi”
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
1.
GRYPA.
ABC wirusowego zapalenia wątroby
AIDS.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży.
Bakteryjne choroby weneryczne
Słubice, dnia 08 sierpnia 2014 r.
Wybierz ŻYCIE Pierwszy krok.
Choroby wywoływane przez kleszcze
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Wirus HIV.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie
RÓŻYCZKA.
Badanie wód jezior lobeliowych
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Działania administracyjne Główny Inspektorat Weterynarii
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
CHOROBY PRZENOSZONE PRZEZ WEKTORY KWIETNIA. Roznosiciele-Wektory.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
SPRAWDZIAN ZAKAŹNE CHOROBY ZWIERZĄT. 1. Bruceloze bydła wywołuje. A) Brucella abortus B) Brucella suis C) Brucella ovis.
Dr hab. Andrzej Gaweł prof. nadzw.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków H5N8 w Polsce i innych krajach Europy – aktualna sytuacja i ocena ryzyka.
Analiza przyczyn występowanie grypy ptaków w Polsce i państwach UE
Wysoce zjadliwa grypa ptaków H5N8 – aktualna sytuacja i ocena ryzyka
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
Grypa ptaków AI Ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy. Wirusy grypy typu A dzielą się na 16 podtypów.
PODSTAWY PRAWNE ZWALCZANIA EPIDEMII
EPIDEMIOLOGIA, AKTUALNA SYTUACJA, ZAPOBIEGANIE
Dr hab. Andrzej Gaweł prof. nadzw.
Zapis prezentacji:

Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości Na podstawie informacji GLW Opracował dr inż.. Adam Sosnowski

informacje ogólne    Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości, ang. Highly pathogenic avian influenza (HPAI), dawniej: pomór drobiu, ang. Fowl plaque (FP) należy do chorób zwierząt listy A

Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, może powodować śmiertelność do 100%. chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa influenzy typu A. kraj, w którym choroba wystąpi narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle drobiarskim, spowodowane padnięciami drobiu, kosztami jej likwidacji i odszkodowań, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu drobiu, jaj , mięsa drobiowego i przetworów z mięsa drobiowego. ograniczenie strat bezpośrednich i pośrednich uzależnione są od wprowadzenia szybkich i skutecznych metod kontroli i zwalczania choroby.

Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości w Polsce dotąd nie stwierdzono influenzy drobiu o wysokiej zjadliwości, natomiast w połowie lat 90-tych notowano u indyków przypadki influenzy ptaków (AI) powodowane przez wirus o niskiej zjadliwości. W Polsce nie stosowano szczepień profilaktycznych, tak więc populacja drobiu jest w pełni wrażliwa na tę chorobę. istnieje więc prawdopodobieństwo, że w przypadku wystąpienia choroby w Polsce epidemia szerzyłaby się bardzo gwałtownie zwłaszcza w rejonach o dużej koncentracji drobiu. przykładem mogą być ostatnie epizootie HPAI w krajach UE – we Włoszech (1999/2000) i w Holandii (2003).

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Plan zwalczania HPAI jest kluczowym dokumentem, na podstawie którego możliwa jest ocena stopnia przygotowania Polski do jej zwalczania w przypadku wybuchu. Podstawę prawną do opracowania planu stanowi ustawa z dnia 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt Dz.U.69 poz 625 ze zmianami.        

Zakres odpowiedzialności oraz podejmowane działania inspekcji weterynaryjnej opisane w planie gotowości opierają się na aktualnie obowiązujących krajowych i międzynarodowych aktach prawnych.        

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Choroba i jej przyczyny         Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) d. pomór drobiu (FP) jest wysoce zakaźną chorobą wirusową, która może powodować do 100% śmiertelności u ptaków domowych. Choroba ta znajduje się na liście A OIE i jest powodowana tylko przez niektóre wirusy influenzy typu A należące do podtypów H5 i H7.       

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości   Atakowane gatunki Na zakażenie wirusami influenzy ptaków (ang. Avian influenza, AI) podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób) jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości najczęściej występuje i powoduje największe straty u kur i indyków. Często stwierdzane u ptaków wolno żyjących zakażenia wirusami AI zasadniczo przebiegają bezobjawowo. Jednak ptaki te, zwłaszcza migrujące ptaki wodne są długotrwałymi nosicielami wirusa AI i stanowią potencjalne źródło zakażenia dla drobiu. Zakażenia wirusem AI opisano również u małp, świń, fretek, koni, bydła jak i wielorybów.        

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Obszar występowania Wirusy influenzy ptaków są szeroko rozprzestrzenione w świecie i w wielu krajach zwłaszcza o rozwiniętej przemysłowej produkcji drobiu, stanowią poważny problem epizootyczny i gospodarczy. Migrujące ptaki dzikie, zwłaszcza ptactwo wodne, u których utrzymuje się długotrwałe bezobjawowe nosicielstwo uważa się za jedno z głównych sposobów przekraczania przez chorobę granic i kontynentów.        

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Obszar występowania Od 1955 roku w świecie zanotowano 19 wybuchów HPAI u drobiu i tylko jeden u ptaków dzikich (mewy, 1961), z czego w ostatnim dziesięcioleciu było ich dziewięć (Ameryka Płn., Azja, Afryka, Europa), w tym cztery w krajach UE: Anglia (1991), Włochy (przełom 1997/98 i przełom 1999/2000), Holandia (2003).        

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Podstawowe objawy Okres wylęgania choroby waha się od kilku godzin do 2-3 dni. Dla celów urzędowego zwalczania maksymalny okres inkubacji HPAI, wynosi 21 dni (patrz Kod OIE 2.1.14). Objawy kliniczne są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących, warunków środowiskowych.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Podstawowe objawy Z głównych objawów HPAI u drobiu są depresja, gwałtowny spadek / utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, obrzęk i zasinienie grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie i duszność, biegunka. Padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Podstawowe objawy Śmiertelność może dochodzić do 100%. Przy zakażeniu wirusami AI, przy niskiej zjadliwości (LPAI) mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego (z reguły łagodne), depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Rozprzestrzenianie się Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości jest jedną z najbardziej zakaźnych chorób drobiu. Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt (woda do picia) z migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. jaja.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Rozprzestrzenianie się Rozprzestrzenienie może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, sprzęt, środki transportu. Bardzo ważną w rozprzestrzenianiu wirusa AI rolę odgrywa również człowiek. Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia. Transmisja poprzez jajo nie została udowodniona pomimo, że wirus AI wykrywano w żółtku, białku i na skorupie jaja.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Wrażliwość wirusa Wirus AI może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni. W kale przeżywa przez co najmniej 35 dni w temperaturze 40C, a w kurzu kurnika przez 2 tygodnie po usunięciu ptaków. W wodzie (stawy, jeziora) zachowuje zakaźność do 4 dni przy temperaturze 22 stopnie C i ponad 30 dni przy temperaturze 0stopni C.

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości Wrażliwość wirusa Wirus wykrywano w tuszkach padłych ptaków dzikich po 23 dniach w temp. 40 C. W tuszkach drobiu przechowywanych w temperaturze pokojowej wirusy AI przeżywały tylko kilka dni, natomiast w temperaturze lodówki – do 23 dni. Wirus może utrzymywać się w drobiowych produktach mięsnych ale niszczy go obróbka termiczna. Posiadając otoczkę lipidową wirusy AI są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, włączając detergenty.       

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości   Strategia kontrolowania choroby Strategia polega na szybkim likwidowaniu postaci HPAI u drobiu w możliwie najkrótszym okresie poprzez ścisłą kwarantannę, szybkie wybicie całego pogłowia drobiu w ognisku choroby, jego zniszczenie wraz z zakażonymi produktami, materiałami i sprzętem celem usunięcia źródła infekcji skuteczne odkażanie celem usunięcia lub ograniczenia obecności wirusa

PLAN ZWALCZANIA Influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości   Strategia kontrolowania choroby Strategia polega na szybkim likwidowaniu postaci HPAI u drobiu w możliwie najkrótszym okresie poprzez ścisłą kwarantannę, szybkie wybicie całego pogłowia drobiu w ognisku choroby, jego zniszczenie wraz z zakażonymi produktami, materiałami i sprzętem celem usunięcia źródła infekcji