Książka kucharska klasy 0

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Książka kucharska klasy 0 Opracowała: Klasa O

Sałatka z burakami, szpinakiem i orzechami włoskimi Składniki: 30 g roszpunki 30 g młodych liści szpinaku 1 burak, pokrojony w kostkę i ugotowany 75 g orzechów włoskich 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, polać olejem orzechowym i pietruszką i dobrze wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Kolczasty jeżyk Składniki: biały ser zielona papryka ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego plasterek kabanosa Sposób przygotowania: Na jesienne śniadanie proponuję wykonać sympatycznego kolczastego jeżyka. Z białego sera formujemy kulkę , którą następnie zbroimy w kolce, wykonane z pociętej na paseczki papryki. Oczy tworzymy, wciskając ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, a nosek to plasterek kabanosa. Na śniadanko jeżyk będzie w sam raz.

Harcujące myszki Składniki: kawałek żółtego sera (najlepiej z dziurami) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane marchewka szczypiorek 4 ziarenka pieprzu wykałaczka lub patyczek do szaszłyka Sposób przygotowania: Na talerzyku lub deseczce kładziemy kawałek sera, a wokół niego rozsypujemy pokrojony szczypiorek. Ugotowane jajka kroimy na pół - jedną kładziemy na serze, drugą obok, a trzecią kroimy jeszcze w poprzek i przykładamy do sera. Obieramy marchewkę i wykrajamy kilka cienkich, zakończonych ostro paseczków - trzy z nich podkładamy pod połówki jajek. Następnie wykałaczką robimy dziurki na nosek i wąsiki, po czym wkładamy kawałeczki marchewki. Na miejsce oczek wkładamy ziarna pieprzu lub goździki. Pamiętajmy także o trójkątnych uszkach myszy - oto powstaje nam cała rodzinka harcujących gryzoni.

Ciastka z otrębów Składniki: 200 g mąki (100 g mąki pszennej i 100 g mąki razowej) 1 jajko 130 g masła 90 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g otrębów sól Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąkę razową oraz otręby. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować, wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż ciastka się zarumienią.

Sałatka owocowa Składniki: ½ banana ½ gruszki mandarynka winogrona - kilka ½ kiwi płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wszystkie owoce kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na połówki. Mieszamy wszystkie owoce, sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi.

Bułeczki z twarożkiem i warzywami Składniki: mała pszenna bułeczka 3 łyżki serka twarogowego 2-3 listki mięty marchewka cukinia sałata kiełki masło Sposób przygotowania: Bułeczkę przekrawamy i smarujemy cienko masłem. Twarożek mieszamy z posiekaną miętą i dodajemy do bułki. Warzywa kroimy w cienkie płatki. Dodajemy warzywa, sałatę i kiełki do bułki i zamykamy ją. Pozostałe paski warzyw zbieramy w osobnym naczyniu i zjadamy razem z bułeczką.

Zupa z czerwonej soczewicy Składniki: czerwona soczewica - 1/2 szklanki suchej brązowy ryż - 1/2 szklanki suchego puszka mleka kokosowego marchew, pietruszka 1 cm świeżego imbiru świeża i suszona kolendra sok z 1/2 limonki sól, pieprz, kumin  cebula czosnkowa czosnek woda łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Cebulkę zeszklić z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami. W garnku wstawić ryż na wodzie i mleku kokosowym. Po 15 min. dodać soczewicę i resztę składników. Gotować do miękkości. Można dorzucić również filet z kurczaka lub dorsza.

Krem z dyni Składniki: 800g dyni 400g włoszczyzny 1 cebula czosnkowa olej z avocado 1,5 łyżki wanilia cynamon 1 cm imbiru gałka muszkatołowa mięta 2 łyżki wiórek kokosowych bulion warzywny Sposób przygotowania: Dynię pieczemy (ok 40 min w 180˚C) lub gotujemy na parze/ w niewielkiej ilości wody do miękkości. W rondelku na oleju smażymy osoloną, drobno posiekaną cebulkę z imbirem, wiórkami i włoszczyzną. Zalewamy szklanką wody/ bulionu warzywnego i gotujemy 5 min. Dodajemy dynię i przyprawy. Wszystko miksujemy blenderem i podajemy z miętą. Można również dodać łyżkę jogurtu/ kwaśnej śmietany na wierzch. Filip Dembowski

Biedronki pełne witamin Składniki: sałata papryka czarne oliwki Sposób przygotowania: Na pyszne, zdrowe śniadanie dla niejadka proponuję wykonać atrakcyjne biedronki. Czerwoną paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i odcinamy jej zaokrąglone końce. Następnie przyozdabiamy ją w kropeczki, które uzyskujemy z pokrojonych czarnych oliwek oraz dokładamy z jednego końca oliwkową głowę. Na koniec układamy biedronki na zielonej łące wykonanej z sałaty (na zdjęciu jest to rucola). Takie pełne witamin biedronki będą świetnym dodatkiem np. do kanapek z twarożkiem.

Kwiatek śniadaniowy Składniki: plasterki wędliny zielony ogórek pomidor plasterek żółtego sera serek mozarella sałata kabanos Sposób przygotowania: Wycinamy z sera okrąg, a na nim kładziemy plaster pomidora i serka mozarelli, ozdobione na środku ketchupem - będzie to środek kwiatka. Do tego dołączamy płatki, które przygotowujemy z wędliny składanej w ruloniki, jak na zdjęciu poniżej. Z ogórka wycinamy łodyżkę, a z lisków sałaty układamy listki. Dla ozdoby wycinamy jeszcze pręciki z kabanosa, którymi przeplatamy płatki.

Owocowy wąż Składniki: banany kiwi rodzynki czerwone jabłuszko Sposób przygotowania: Nie jest on jadowity, za to bardzo soczysty i pełen witamin. Obrane owoce tniemy w plastry i układamy na talerzu na przemian – imitując wijącego się węża. Oczy wykonujemy z rodzynek, a czerwony język z jabłka.

Sałatka owocowa Składniki: 1 średniej wielkości arbuz 1 melon 2 gruszki 2 brzoskwinie kiść winogron 1 łyżka posiekanej melisy sok z połowy cytryny Sposób przygotowanie:  Arbuza przecinamy na pół i łyżeczką wycinamy kulki z miąższu. Podobnie postępujemy z melonem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy winogrona. Wszystkie składniki wkładamy do wydrążonej połówki arbuza, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i możemy posypać melisą lub liśćmi mięty.

Surówka wiosenna Składniki: natka pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz, sól duży pomidor rzodkiewka szczypior Sposób przygotowania: Dokładnie umyj warzywa. Pokrój drobno pomidora, rzodkiewkę, natkę i szczypior. Dodaj łyżkę oliwy, sól i pieprz.

Zapiekany wąż Składniki: 40 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szklanki letniej wody puszka ananasów kilka plastrów szynki ser żółta i czerwona papryka Sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj olej i mąkę, tak, żeby powstała jednolita masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st Z ciasta uformuj wałek. Przełóż go na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża Szynkę i ananasa pokrój, ser utrzyj. Zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, zaś z czerwonej - małe trójkąciki i języczek węża Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach.

Smacznego