Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Postrzeganie oleju rzepakowego
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
r Mgr inż. Urszula Grochowska
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak utrzymać formę.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Bogdan Kulig
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Zdrowy styl życia.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Dekalog zdrowego żywienia
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ABC – zdrowego odżywiania
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE

TŁUSZCZE: zwierzęce i roślinne Tłuszcze są ważnym źródłem energii dla naszego organizmu tak długo, jak mamy odpowiednią jego ilość oraz rodzaj. W temperaturze pokojowej tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają miękką konsystencję lub zamieniają się w ciecz, podczas gdy tłuszcze nasycone posiadają twardą teksturę. Jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może doprowadzić do chorób układu krążenia i pokarmowego.

Masło Masło, które jest produktem mlecznym, używane jest na wiele sposobów. Podczas smażenia masło dodaje żywności koloru i smaku, jak również chroni ją przed spaleniem. Masło może być również używane do pieczenia, zeszklenia i innych celów. Masło składa się z około 80% tłuszczu mlecznego.

Smalec W niektórych kulturach tłuszcz wieprzowy czasami występuje w konsystencji pasty, w której jest prawie 100% tłuszczu. Smalec można używać do pieczenia i smażenia, ale także na kanapki, podobnie jak masło.

Margaryna Margaryna jest w zasadzie mieszaniną utwardzonego oleju roślinnego i niekiedy też odwodnionego i odtłuszczonego mleka. Jako że margaryna jest stosowana jako zamiennik masła, producenci margaryny nadali jej podobny wygląd. Wartość odżywcza jest porównywalna do masła, a ponieważ margaryna jest tańsza niż masło, używa się jej w wielu restauracjach.

Oleje spożywcze Oleje spożywcze są wykonane z różnych zdrowych produktów żywnościowych, na przykład owoców, ziaren i nasion. Używamy oleju do smażenia, pieczenia, głębokiego smażenia itp. Olej musi być płynny w temperaturze powyżej 15 stopni, w przeciwnym razie tłuszcz ten nie jest olejem. Olej składa się w 100% z tłuszczów nienasyconych.

Oliwa z oliwek Oliwa produkowana jest z wyciskanych oliwek. Do uzyskania jednego litra oleju potrzebne jest 6 kg oliwek. Olej ten jest zdrowy, bogaty w witaminę E oraz kwasy nienasycone. Oliwa z oliwek jest używana do sosów, ponieważ posiada silny smak. Jest również stosowana przy gotowaniu w niskich temperaturach, ponieważ wyższa temperatura zmniejsza wartości smakowe oliwy.

Olej rzepakowy Olej rzepakowy (canola) jest olejem jadalnym, który jest wyciskany z nasion rzepaku i produkowany poprzez tłoczenie na zimno i na gorąco. Tłoczony na zimno, olej ma neutralny smak i dlatego nadaje się do pieczenia i smażenia. Podobnie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na podobne cechy z oliwą z oliwek i jego niską cenę, restauracje używają go jako zamiennik oliwy.

Olej kukurydziany Olej słonecznikowy Z kukurydzy produkuje się olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obfitość kukurydzy sprawia, że olej ​​ten należy do tańszych. Wysoka temperatura zapłonu oleju kukurydzianego pozwala na stosowanie go do smażenia, a zwłaszcza do smażenia w głębokim oleju. Olej słonecznikowy pochodzi z wciśniętych nasion słonecznika. Podobnie jak olej kukurydziany, olej słonecznikowy zawiera głównie tłuszcze nienasycone, więc jest zdrową alternatywą w gotowaniu. Olej słonecznikowy zawiera witaminę E. Dodatkowo posiada wysoką temperaturę zapłonu, dzięki czemu może być używany do smażenia.

Olej roślinny Olej roślinny otrzymujemy w wyniku mieszania olejów pochodzących z różnych roślin, takich jak rzepak, słonecznik i / lub kukurydza. Olej roślinny jest tanią alternatywą tłuszczów spożywczych z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Różne mieszaniny można stosować w celu uzyskania pewnych cech niezbędnych w potrawach.

Sól Sól jest rodzajem minerałów, składających się z chlorku sodu. Sól jest przyprawą w postaci proszku i jest najczęściej używaną przyprawą do przygotowywania żywności. Sól to najstarszy środek konserwujący, ma on również wiele innych zastosowań.

Pieprz Pieprz jest silną przyprawą, i istnieją różne rodzaje pieprzu, jak pieprz czarny, pieprz biały i zielony. Wszystkie one pochodzą od różnych roślin. Pieprz jest powszechnie używany w celu wzmocnienia smaku żywności.

Soja Sos sojowy jest rodzajem sosu, wykonanym z nasion soi, które są bardzo powszechne w Azji. Soja doskonale nadaje się do makaronu i ryżu.

Zdjęcia w prezentacji pochodzą z domeny publicznej za pośrednictwem Internetu. Prezentacje są używane w charakterze niezarobkowym do celów edukacyjnych.