1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Książeczka kucharska:
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Kulinarne smaki Francji
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Matematyka jest wszędzie !!!
ABC – zdrowego odżywiania
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zdrowa dieta Europejczyków
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Zdrowe odżywianie.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz BESZAMEL Wymieszaj składniki ZASMAŻKA 1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz 1 60 g MĄKI 60 g MASŁA 2 90 g MĄKI 90 g MASŁA 120 g MĄKI 120 g MASŁA 3 Sposób wykonania: Przygotuj produkty i naczynia Podgrzej mleko Przygotuj zasmażkę I stopnia i nieco ostudź Pojemnik ze stali nierdzewnej  i porcelana. Powoli dodaj do zasmażki do gotującego się mleka, przypraw. Do natychmiastowego spożycia lub przechowane w kąpieli wodnej do późniejszego podania. Zastosowanie -może być stosowany do potraw takich jak gotowane mięsa, ryby, potrawy z warzyw, makarony, sosy itd. -Jako baza do przygotowania innych sosów.

Tarty ser, masło i żółtka SOSY POCHODNE Sos śmietanowy Śmietana Cebula, jarzynka i masło SOS SOUBIESSE BESZAMEL Tarty ser, masło i żółtka SOS MORNAY

Zastosowanie: PRZYGOTOWANIE: SOS VELOUTÉ I JEGO POCHODNE SKŁADNIKI drób dziczyzna wołowina ryby 1l bulionu 60 g mąki sól 60 g masła gałka muszkatołowa biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Tak samo jak beszamel, tylko zastosować wywar mięsny lub mleko (wołowy lub cielęcy, drobiowy lub rybny). Zastosowanie: Jako podstawa do innych sosów. Jako dodatek do potraw, jako sos kremowy lub puree.

SosVelouté z drobiu Sos Velouté z mięsa, SosVelouté z ryb POCHODNE żółtka, śmietana, pieczarki, bulion. SOS DOSKONAŁY SosVelouté z drobiu sos Doskonały + puree z pomidorów SOS AURORA Sos Velouté z mięsa, drobiu lub ryb żelatyna lub klej rybny i śmietana SOS CHAUD-FROID sos z gotowania ryb z białym winem + śmietana i masło SosVelouté z ryb SOS z białym winem Sos Aurora można uznać za pochodną białego sosu, wykonany na bazie tego sosu.