WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
oraz utrzymać prawidłową wagę ciała.
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Alicja Suchorab Agnieszka Sajda
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
DIETETYCY ..…W AKCJI.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Zdrowa dieta Europejczyka
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Żyj zdrowo!.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Planowanie jadłospisów
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Zasady Zdrowego żywienia.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kinga Szymczykowska kl. IIc Katarzyna Kopczyńska kl. Iic Kewin Drapała kl. IIc Filip Jasiukiewicz kl. IIg Bartosz Barański kl. IIg Maksym Kujawa kl. IIg.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Prawidłowa waga człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Dietetyk Zawód przyszłości .
Dekalog zdrowego żywienia
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
Poznajemy składniki pokarmu.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
ROZWÓJ FIZYCZNY BIALSKICH PIĘCIOLATKÓW HELENA POPŁAWSKA, AGNIESZKA DMITRUK, WOJCIECH HOŁUB.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jedzenie.
DIETA SŁOMIANEGO WDOWCA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związanie z nieprawidłowym odżywianiem- jak rozpoznać chorobę i gdzie szukać pomocy?
Zmiana nawyków żywieniowych
BMI.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Zapis prezentacji:

WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek Ewelina Bednarek

Spis treści Osoba opisywana BMI Rady dla alergika Dieta Źródła

Osoba opisywana Klaudia: -lat 28, -waga 51 kg, -wzrost 168 cm, -jest alergikiem, -nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, -instruktorka fitness

BMI Jej (Klaudii) wskaźnik BMI wynosi 18.1. Wartość wskaźnika BMI na poziomie 18.1 oznacza niedobór masy ciała. Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na: poniżej 15 - wyniszczenie 15,0 - 17,4 - wychudzenie 17,5 - 19,4 - niedowaga 19,5 - 24,9 - waga prawidłowa 25,0 - 29,9 - nadwagę 30,0 - 34,9 - I stopień otyłości 35,0 - 39,9 - II stopień otyłości 40,0 i więcej - otyłość kliniczna

Rady dla alergika Przy alergii lub nietolerancji pokarmowej bardzo ważne jest, aby dokładnie znać swoje zalecenia żywieniowe i przestrzegać zasad nałożonych przez lekarza lub dietetyka. Pozwoli to uniknąć w przyszłości niepożądanych reakcji alergicznych i uczuleniowych.

DIETA

Śniadanie Pasztet sojowy z pomidorami - 198 kcal Sok jabłkowy - 125 kcal Bułka grahamka - 454 kcal

Drugie śniadanie Baton 3 Bit - 217 kcal Sok Tymbark (szklanka) - 72 kcal

Obiad Pierogi z kapustą i grzybami - 684 kcal Krupnik tradycyjny - 552 kcal

Podwieczorek Drożdżówka z jabłkiem - 206 kcal

Kolacja Kotlety sojowe ugotowane -186 kcal Sok z czerwonych buraków - 103 kcal

Łączna kaloryczność posiłków Śniadanie 777 kcal Drugie śniadanie 289 kcal Obiad 1236 kcal Podwieczorek 206 kcal Kolacja 298 kcal Łączna kaloryczność posiłków 2806 kcal

Źródła http://produkty.ilewazy.pl/ http://bmi.pasiasty.pl/ Wiedza własna