„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Wykonała: Dominika Machlowska
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Zanieczyszczenia biologiczne
Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka
Używki.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Wp care odświeżenie koloru
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Desery Mleczne.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
Nasza szkoła zna dobre zioła
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Znaczenie ziół dla człowieka
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
AROMATERAPIA.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Piernikowe zapachy.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
 Środek zastępczy - „substancję pochodzenia naturalnego lub syntetycznego w każdym stanie fizycznym lub produkt, roślinę, grzyba lub ich część, zawierające.
Departament Nadzoru Nad Środkami Zastępczymi GIS
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Rodzaje substancji leczniczych
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
UZALEŻNIENIE OD KOFEINY
Wykonała: Martyna Wasilewska
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Prezentacja o roślinach leczniczych
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.
Świąteczne porady żywieniowe
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Zioła dla Zdrowia i Urody
Przyprawy ciasteczek korzennych
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
ZIOŁA NA CZTERY PORY ROKU
Zapis prezentacji:

„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW KONKURS „WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW W CODZIENNYM ŻYCIU”

ZDROWIE

1. JAK NAZYWA SIĘ METODA POLEGAJĄCA NA LECZENIU CHORÓB Z ZASTOSOWANIEM ZIÓŁ?

2. W ZIOŁACH WYSTĘPUJĄ RÓŻNE GRUPY ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH O WŁAŚCIWOŚCIACH LECZNICZYCH. JEDNĄ Z NICH SĄ NAJLICZNIEJ WYSTĘPUJĄCE ROŚLINNE ZWIĄZKI, DZIAŁAJĄCE BARDZO SILNIE NA OŚRODKOWY I OBWODOWY UKŁAD NERWOWY NP. MORFINA, KOFEINA. JAKĄ NAZWĄ OKREŚLA SIĘ TE ZWIĄZKI?

3. JAKIE WSPÓLNE ZASTOSOWANIE LECZNICZE MAJĄ: MIĘTA, SZAŁWIA, RUMIANEK, KORA WIERZBY I MAJERANEK?

4. LIŚCIE JAKIEJ ROŚLINY NALEŻY  ZASTOSOWAĆ PRZY NASTĘPUJĄCYCH OBJAWACH: ZAPALENIE DZIĄSEŁ, SKURCZE I BÓLE ŻOŁĄDKA, KOLKA JELITOWA, WZDĘCIA?

5. LIŚCIE JAKIEJ ROŚLINY NALEŻY  ZASTOSOWAĆ PRZY NASTĘPUJĄCYCH OBJAWACH: STANY ZAPALNE SKÓRY, OPARZENIA I ODMROŻENIA, SCHORZENIA WĄTROBY, WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY, WZDĘCIA?

ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

1. JAKĄ PRZYPRAWĘ STOSUJE SIĘ JAKO DODATEK DO KAWY, MARYNAT, POTRAW Z OWOCÓW, PIERNIKA ORAZ INNYCH WYROBÓW CUKIERNICZYCH?

CIAST: PIERNIKA I SZRLOTKI. 2. PODAJ NAZWĘ PRZYPRAWY STOSOWANEJ DO POTRAW Z RYŻU, PIECZONEJ GĘSI I BARANINY, KOMPOTÓW, DESERÓW Z JABŁKAMI, CIAST: PIERNIKA I SZRLOTKI.

3. KTÓRA PRZYPRAWA, NALEŻĄCA DO PRZYPRAW KORZENNYCH, STOSOWANA JEST W KUCHNI INDYJSKIEJ GŁÓWNIE DO POTRAW Z RYB, A TAKŻE DO MARYNAT OWOCOWYCH I KOMPOTÓW?

4. PODAJ NAZWY PRZYPRAW, DO PRODUKCJI KTÓRYCH WYKORZYSTYWANE SĄ KWIATY I CZĘŚCI KWIATÓW.

5. PODAJ NAZWĘ MIESZANKI PRZYPRAW, POCHODZĄCEJ Z INDII, ZAWIERAJĄCEJ M.IN.: PIEPRZ, KARDAMON, IMBIR, KOLENDRĘ, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ , KURKUMĘ, CYNAMON, CHILI, PAPRYKĘ, ZIELE ANGIELSKIE.

PREZENTACJA HASEŁ PROMUJĄCYCH WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW W CODZIENNYM ŻYCIU

KOSMETYKA

1. CORAZ CZĘŚCIEJ W KOSMETYKACH DO PIELĘGNACJI WŁOSÓW STOSUJE SIĘ SUBSTANCJE NA BAZIE PRODUKTÓW NATURALNYCH, WŚRÓD KTÓRYCH ZNACZĄCE SĄ ZIOŁA. KTÓRE Z ZIÓŁ WYKORZYSTUJE SIĘ W PŁUKANKACH LUB SZAMPONACH PRZY PROBLEMACH Z ŁUPIEŻEM?

2. W DAWNYCH CZASACH KOBIETY DO UKŁADANIA WŁOSÓW STOSOWAŁY PIWO, NASĄCZAJĄC WAŁKI PIENISTYM NAPOJEM. JAKI ROŚLINNY SKŁADNIK PIWA WYKORZYSTUJE SIĘ DZISIAJ W SZAMPONACH DO WŁOSÓW W CELU POPRAWIENIA ICH BLASKU, ELASTYCZNOŚCI ORAZ REGULACJI POZIOMU BAKTERII NA POWIERZCHNI WŁOSÓW?

3. NAPAR Z KORY TEGO DRZEWA WYKORZYSTUJE SIĘ W PŁUKANKACH DO PRZYCIEMNIENIA LUB UTRWALANIA CZARNEGO KOLORU WŁOSÓW. POSIADA ON RÓWNIEŻ WŁAŚCIWOŚCI BARWIĄCE WŁOSY W ODCIENIACH OD BRĄZU DO CZERNI. JAKIE TO DRZEWO? 

4. ZIOŁO TO WYKORZYSTYWANE JEST W PREPARATACH PRZECIWŁUPIEŻOWYCH. DZIAŁA JEDNOCZEŚNIE PRZECIWZAPALNIE I PRZECIWBAKTERYJNIE NA SKÓRĘ GŁOWY. JEGO BARDZO WAŻNĄ WŁAŚCIWOŚCIĄ JEST WZMACNIANIE ŚCIANEK NACZYŃ WŁOSOWATYCH, LEPSZE UKRWIENIE SKÓRY GŁOWY ORAZ ODŻYWIENIE MIESZKÓW WŁOSOWYCH.

5. Z JAKIEJ ROŚLINY POZYSKUJE SIĘ SUBSTANCJĘ STOSOWANĄ DO ODŻYWKI DO WŁOSÓW PRZETŁUSZCZAJĄCYCH SIĘ Z ŁUPIEŻEM?

DIETETYKA

KTÓRE Z WYMIENIONYCH PRZYPRAW SĄ ZABRONIONE W DIECIE LEKKO STRAWNEJ? 1. KTÓRE Z WYMIENIONYCH PRZYPRAW SĄ ZABRONIONE W DIECIE LEKKO STRAWNEJ? BAZYLIA, CYNAMON, GOŹDZIKI, KOPER ZIELONY, KMINEK, LUBCZYK, MAJERANEK, PAPRYKA, PIEPRZ, ROZMARYN, TYMIANEK, WANILIA.

WYMIEŃ DWIE PRZYPRAWY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ. 2. WYMIEŃ DWIE PRZYPRAWY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ.

CURRY, KARDAMON, OREGANO, OSTRA PAPRYKA W PROSZKU, TYMIANEK, WANILIA 3. WYBIERZ Z PONIŻSZYCH PRZYPRAW TE, KTÓRE MOGĄ W WYSOKIM STOPNIU WYWOŁAĆ ALERGIĘ. CURRY, KARDAMON, OREGANO, OSTRA PAPRYKA W PROSZKU, TYMIANEK, WANILIA

DO PRZYPRAW POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO NALEŻĄ: 4. WYBIERZ WŁAŚCIWE. DO PRZYPRAW POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO NALEŻĄ: CHRZAN, KOPER, MUSZTARDA, PAPRYKA, PIEPRZ, WANILIA

WYMIEŃ NAZWY TRZECH Z NICH. 5. W DIECIE NISKOENERGETYCZNEJ OGRANICZA SIĘ STOSOWANIE OSTRYCH PRZYPRAW, KTÓRE POBUDZAJĄ APETYT. WYMIEŃ NAZWY TRZECH Z NICH.

STYLIZACJA WŁOSÓW

WYKONAJ FRYZURĘ WIECZOROWĄ Z WYKORZYSTANIEM OZDÓB Z DODATKIEM PRZYPRAW