„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW KONKURS „WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW W CODZIENNYM ŻYCIU”
ZDROWIE
1. JAK NAZYWA SIĘ METODA POLEGAJĄCA NA LECZENIU CHORÓB Z ZASTOSOWANIEM ZIÓŁ?
2. W ZIOŁACH WYSTĘPUJĄ RÓŻNE GRUPY ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH O WŁAŚCIWOŚCIACH LECZNICZYCH. JEDNĄ Z NICH SĄ NAJLICZNIEJ WYSTĘPUJĄCE ROŚLINNE ZWIĄZKI, DZIAŁAJĄCE BARDZO SILNIE NA OŚRODKOWY I OBWODOWY UKŁAD NERWOWY NP. MORFINA, KOFEINA. JAKĄ NAZWĄ OKREŚLA SIĘ TE ZWIĄZKI?
3. JAKIE WSPÓLNE ZASTOSOWANIE LECZNICZE MAJĄ: MIĘTA, SZAŁWIA, RUMIANEK, KORA WIERZBY I MAJERANEK?
4. LIŚCIE JAKIEJ ROŚLINY NALEŻY ZASTOSOWAĆ PRZY NASTĘPUJĄCYCH OBJAWACH: ZAPALENIE DZIĄSEŁ, SKURCZE I BÓLE ŻOŁĄDKA, KOLKA JELITOWA, WZDĘCIA?
5. LIŚCIE JAKIEJ ROŚLINY NALEŻY ZASTOSOWAĆ PRZY NASTĘPUJĄCYCH OBJAWACH: STANY ZAPALNE SKÓRY, OPARZENIA I ODMROŻENIA, SCHORZENIA WĄTROBY, WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY, WZDĘCIA?
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
1. JAKĄ PRZYPRAWĘ STOSUJE SIĘ JAKO DODATEK DO KAWY, MARYNAT, POTRAW Z OWOCÓW, PIERNIKA ORAZ INNYCH WYROBÓW CUKIERNICZYCH?
CIAST: PIERNIKA I SZRLOTKI. 2. PODAJ NAZWĘ PRZYPRAWY STOSOWANEJ DO POTRAW Z RYŻU, PIECZONEJ GĘSI I BARANINY, KOMPOTÓW, DESERÓW Z JABŁKAMI, CIAST: PIERNIKA I SZRLOTKI.
3. KTÓRA PRZYPRAWA, NALEŻĄCA DO PRZYPRAW KORZENNYCH, STOSOWANA JEST W KUCHNI INDYJSKIEJ GŁÓWNIE DO POTRAW Z RYB, A TAKŻE DO MARYNAT OWOCOWYCH I KOMPOTÓW?
4. PODAJ NAZWY PRZYPRAW, DO PRODUKCJI KTÓRYCH WYKORZYSTYWANE SĄ KWIATY I CZĘŚCI KWIATÓW.
5. PODAJ NAZWĘ MIESZANKI PRZYPRAW, POCHODZĄCEJ Z INDII, ZAWIERAJĄCEJ M.IN.: PIEPRZ, KARDAMON, IMBIR, KOLENDRĘ, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ , KURKUMĘ, CYNAMON, CHILI, PAPRYKĘ, ZIELE ANGIELSKIE.
PREZENTACJA HASEŁ PROMUJĄCYCH WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW W CODZIENNYM ŻYCIU
KOSMETYKA
1. CORAZ CZĘŚCIEJ W KOSMETYKACH DO PIELĘGNACJI WŁOSÓW STOSUJE SIĘ SUBSTANCJE NA BAZIE PRODUKTÓW NATURALNYCH, WŚRÓD KTÓRYCH ZNACZĄCE SĄ ZIOŁA. KTÓRE Z ZIÓŁ WYKORZYSTUJE SIĘ W PŁUKANKACH LUB SZAMPONACH PRZY PROBLEMACH Z ŁUPIEŻEM?
2. W DAWNYCH CZASACH KOBIETY DO UKŁADANIA WŁOSÓW STOSOWAŁY PIWO, NASĄCZAJĄC WAŁKI PIENISTYM NAPOJEM. JAKI ROŚLINNY SKŁADNIK PIWA WYKORZYSTUJE SIĘ DZISIAJ W SZAMPONACH DO WŁOSÓW W CELU POPRAWIENIA ICH BLASKU, ELASTYCZNOŚCI ORAZ REGULACJI POZIOMU BAKTERII NA POWIERZCHNI WŁOSÓW?
3. NAPAR Z KORY TEGO DRZEWA WYKORZYSTUJE SIĘ W PŁUKANKACH DO PRZYCIEMNIENIA LUB UTRWALANIA CZARNEGO KOLORU WŁOSÓW. POSIADA ON RÓWNIEŻ WŁAŚCIWOŚCI BARWIĄCE WŁOSY W ODCIENIACH OD BRĄZU DO CZERNI. JAKIE TO DRZEWO?
4. ZIOŁO TO WYKORZYSTYWANE JEST W PREPARATACH PRZECIWŁUPIEŻOWYCH. DZIAŁA JEDNOCZEŚNIE PRZECIWZAPALNIE I PRZECIWBAKTERYJNIE NA SKÓRĘ GŁOWY. JEGO BARDZO WAŻNĄ WŁAŚCIWOŚCIĄ JEST WZMACNIANIE ŚCIANEK NACZYŃ WŁOSOWATYCH, LEPSZE UKRWIENIE SKÓRY GŁOWY ORAZ ODŻYWIENIE MIESZKÓW WŁOSOWYCH.
5. Z JAKIEJ ROŚLINY POZYSKUJE SIĘ SUBSTANCJĘ STOSOWANĄ DO ODŻYWKI DO WŁOSÓW PRZETŁUSZCZAJĄCYCH SIĘ Z ŁUPIEŻEM?
DIETETYKA
KTÓRE Z WYMIENIONYCH PRZYPRAW SĄ ZABRONIONE W DIECIE LEKKO STRAWNEJ? 1. KTÓRE Z WYMIENIONYCH PRZYPRAW SĄ ZABRONIONE W DIECIE LEKKO STRAWNEJ? BAZYLIA, CYNAMON, GOŹDZIKI, KOPER ZIELONY, KMINEK, LUBCZYK, MAJERANEK, PAPRYKA, PIEPRZ, ROZMARYN, TYMIANEK, WANILIA.
WYMIEŃ DWIE PRZYPRAWY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ. 2. WYMIEŃ DWIE PRZYPRAWY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ.
CURRY, KARDAMON, OREGANO, OSTRA PAPRYKA W PROSZKU, TYMIANEK, WANILIA 3. WYBIERZ Z PONIŻSZYCH PRZYPRAW TE, KTÓRE MOGĄ W WYSOKIM STOPNIU WYWOŁAĆ ALERGIĘ. CURRY, KARDAMON, OREGANO, OSTRA PAPRYKA W PROSZKU, TYMIANEK, WANILIA
DO PRZYPRAW POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO NALEŻĄ: 4. WYBIERZ WŁAŚCIWE. DO PRZYPRAW POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO NALEŻĄ: CHRZAN, KOPER, MUSZTARDA, PAPRYKA, PIEPRZ, WANILIA
WYMIEŃ NAZWY TRZECH Z NICH. 5. W DIECIE NISKOENERGETYCZNEJ OGRANICZA SIĘ STOSOWANIE OSTRYCH PRZYPRAW, KTÓRE POBUDZAJĄ APETYT. WYMIEŃ NAZWY TRZECH Z NICH.
STYLIZACJA WŁOSÓW
WYKONAJ FRYZURĘ WIECZOROWĄ Z WYKORZYSTANIEM OZDÓB Z DODATKIEM PRZYPRAW