Krzem Joanna Woderska II a
Trochę historii … Łac. SILEX krzemień Nazwa polska wywodzi się od łacińskich słów lapis cremaus kamień dający ogień Pierwiastek wyizolowany w 1823 roku przez szwedzkiego chemika J. Berzeliusa
Lokalizacja w układzie okresowym
Budowa atomu Grupa 4 Okres 3 Masa atomowa: 28,0855 Liczba atomowa: 14 Liczba neutronów: 14 Liczba protonów: 14 stopień utlenienia: zazwyczaj +IV wyjątkowo +II
Konfiguracja elektronowa Powłokowa: Podpowłokowa: [14Si]:K2L8M4 [14Si]:1s2 2s2p6 3s2p2
Właściwości fizyczne krystaliczne ciało stałe o metalicznym połysku pierwiastek bardzo twardy i kruchy półmetal i półprzewodnik krzem wydziela się w postaci szarych, twardych i kruchych kryształów albo jako brunatny proszek
Właściwości chemiczne mało aktywny chemicznie w temperaturze pokojowej reaguje z fluorem Si+2F2 SiF4 fluorek krzemu (IV) Po ogrzaniu reaguje: z tlenem Si + O2 SiO2 tlenek krzemu (IV) (krzemionka) z metalami Si + 2Mg Mg2Si krzemek magnezu z zasadami SiO2 + 2NaOH Na2SiO3 + H2O metakrzemian sodu
REAKCJE SiO2 z kwasem fluorowodorowym SiO2 + 4HF SiF4 + 2H2O z wodorotlenkiem sodu SiO2 + 2NaOH Na2SiO3 + H2O z węglem SiO2 + C Si + CO2
Krzem stosowany jest: jako odtleniacz do stopów miedzi jako dodatek do stali stopowych w celu polepszenia ich właściwości mechanicznych i odporności na korozje do wytwarzania soczewek do promieni podczerwonych
Związki krzemu Azotek krzemu Si3N4 Dwutlenek krzemu(IV) SiO2 Związek o twardości diamentu Stosowany do konstrukcji ceramicznych silników samochodowych i turbin gazowych Krystaliczne ciało stałe o dużej twardości stosowany do produkcji szkła, w tym szkła wodnego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych
Związki krzemu Węglik krzemu SiC Czterochlorek krzemu SiCl4 Substancja bardzo twarda Stosowana do wyrobu materiałów ściernych Ciecz bezbarwna o ostrym zapachu Stosowany jest w wojsku do wytwarzania zasłon dymnych
Znaczenie dla organizmu krzem ma wpływ na zachowanie w zdrowiu skóry, paznokci, włosów ważną rolę odgrywa w tworzeniu się struktur kości, ich wapnienia i regeneracji po złamaniach uczestniczy w tworzeniu tkanki łącznej i chrząstek krzem podtrzymuje aktywność hormonalną ludzi starszych
Krzem w produktach spożywczych otręby fasola groch warzywa korzeniowe w łuskach ziarna zbóż w skórce owoców w czosnku w szczypiorku dużo krzemu zawiera woda źródlana
Bibliografia http://portalwiedzy.onet.pl/92152,,,,krzem,haslo.html http://www.weglowce.republika.pl/Krzem.htm http://www.node81.tsi.net.pl/chemia/Si.html http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl4/teksty868/krzem_w_pozywieniu
Koniec