Krzem Joanna Woderska II a.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KRZEM JEGO ZWIĄZKI I.
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Autorzy : Jakub Horn, Paweł Rogalski, Jakub Wojciechowski
CHARAKTERYSTYKA GRUP UKŁADU OKRESOWEGO PIERWIASTKÓW
Przygotowała: Olga Łącka IIa
Chrom.
Węgiel jako pierwiastek chemiczny
MANGAN.
Mangan (Mn).
Tlen i azot jako składniki powietrza
MIEDŹ Karolina Sosnowska kl. IIa.
SIARKA I JEJ ZWIĄZKI Marek Skiba.
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Krzem Wiadomości podstawowe; właściwości fizyczne oraz chemiczne; znaczenie dla ludzkiego organizmu, występowanie.
KRZEM JEGO ZWIĄZKI I Opracowała:Grażyna Rdzanek.
Andrzej Widomski Katarzyna Miłkowska Maciej Młynarczyk
Metale i stopy metali.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
MATERIA.
Szkła i ich formowanie Nazwa wydziału: WIMiIP Kierunek studiów: Informatyka Stosowana Piotr Balicki AGH 24.II.2009.
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Chrom Klaudia Laks, 1bL Duże Koło Chemiczne, Liceum Akademickie w ZS UMK w Toruniu (2012/2013)
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
I ICH ZASToSOWANIA WYK. NATALIA HOANG KL. 3B
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
OŁóW Natalia Kozina 1B.
RAD i POLON.
Budowa atomu Chemia kl.I gimnazjum
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Chemia-klasa 1 Wszystko z klasy 1.
Wykonał Piotr woźnicki
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Atom.
Odmiany alotropowe węgla
Potas Jakub Kozłowski 1B.
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Wykonali: Barbara Jacewicz i Arnold Górski Uczniowie klasy G1a
H-wodór.
Fenole.
Sole w życiu człowieka.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
KWASY Justyna Loryś.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Przykłady i zastosowania soli
Borowce – glin ogólna charakterystyka borowców, występowanie glinu,
Fluorowce – fluor, brom, jod
występowanie, właściwości krzemu ważniejsze związki krzemu
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
BIZMUT. Bizmut ( Bi, bisemutum, bismuthum lub bismutum)- pierwiastek chemiczny, metal bloku p układu okresowego. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Odmiany alotropowe węgla
węgliki, budowa -podział węglików i właściwości, - azotki
Azotki i węgliki Budowa Właściwości.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Węglowce – cyna i ołów Cyna i jej właściwości oraz związki
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Wodór i jego właściwości
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Węglowce – cyna i ołów Cyna i jej właściwości oraz związki
Ceramiczne materiały specjalne
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Wiązania w sieci przestrzennej kryształów
Zapis prezentacji:

Krzem Joanna Woderska II a

Trochę historii … Łac. SILEX krzemień Nazwa polska wywodzi się od łacińskich słów lapis cremaus kamień dający ogień Pierwiastek wyizolowany w 1823 roku przez szwedzkiego chemika J. Berzeliusa

Lokalizacja w układzie okresowym

Budowa atomu Grupa 4 Okres 3 Masa atomowa: 28,0855 Liczba atomowa: 14 Liczba neutronów: 14 Liczba protonów: 14 stopień utlenienia: zazwyczaj +IV wyjątkowo +II

Konfiguracja elektronowa Powłokowa: Podpowłokowa: [14Si]:K2L8M4 [14Si]:1s2 2s2p6 3s2p2

Właściwości fizyczne krystaliczne ciało stałe o metalicznym połysku pierwiastek bardzo twardy i kruchy półmetal i półprzewodnik krzem wydziela się w postaci szarych, twardych i kruchych kryształów albo jako brunatny proszek

Właściwości chemiczne mało aktywny chemicznie w temperaturze pokojowej reaguje z fluorem Si+2F2 SiF4 fluorek krzemu (IV) Po ogrzaniu reaguje: z tlenem Si + O2 SiO2 tlenek krzemu (IV) (krzemionka) z metalami Si + 2Mg Mg2Si krzemek magnezu z zasadami SiO2 + 2NaOH Na2SiO3 + H2O metakrzemian sodu

REAKCJE SiO2 z kwasem fluorowodorowym SiO2 + 4HF SiF4 + 2H2O z wodorotlenkiem sodu SiO2 + 2NaOH Na2SiO3 + H2O z węglem SiO2 + C Si + CO2

Krzem stosowany jest: jako odtleniacz do stopów miedzi jako dodatek do stali stopowych w celu polepszenia ich właściwości mechanicznych i odporności na korozje do wytwarzania soczewek do promieni podczerwonych

Związki krzemu Azotek krzemu Si3N4 Dwutlenek krzemu(IV) SiO2 Związek o twardości diamentu Stosowany do konstrukcji ceramicznych silników samochodowych i turbin gazowych Krystaliczne ciało stałe o dużej twardości stosowany do produkcji szkła, w tym szkła wodnego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych

Związki krzemu Węglik krzemu SiC Czterochlorek krzemu SiCl4 Substancja bardzo twarda Stosowana do wyrobu materiałów ściernych Ciecz bezbarwna o ostrym zapachu Stosowany jest w wojsku do wytwarzania zasłon dymnych

Znaczenie dla organizmu krzem ma wpływ na zachowanie w zdrowiu skóry, paznokci, włosów ważną rolę odgrywa w tworzeniu się struktur kości, ich wapnienia i regeneracji po złamaniach uczestniczy w tworzeniu tkanki łącznej i chrząstek krzem podtrzymuje aktywność hormonalną ludzi starszych

Krzem w produktach spożywczych otręby fasola groch warzywa korzeniowe w łuskach ziarna zbóż w skórce owoców w czosnku w szczypiorku dużo krzemu zawiera woda źródlana

Bibliografia http://portalwiedzy.onet.pl/92152,,,,krzem,haslo.html http://www.weglowce.republika.pl/Krzem.htm http://www.node81.tsi.net.pl/chemia/Si.html http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl4/teksty868/krzem_w_pozywieniu

Koniec