POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Wodorotlenek Potasu KOH.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
Przygotowała: Olga Łącka IIa
Chrom.
MANGAN.
Potas i jego właściwości
Mangan (Mn).
Tlen i azot jako składniki powietrza
SIARKA I JEJ ZWIĄZKI Marek Skiba.
SÓD I JEGO ZWIĄZKI Elżbieta Radoń.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Chrom Klaudia Laks, 1bL Duże Koło Chemiczne, Liceum Akademickie w ZS UMK w Toruniu (2012/2013)
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Piramida zdrowego żywienia
CYNK Autor: Martyna Krynke
Wycieczka w chemię żywności
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Mangan i jego charakterystyka
RAD i POLON.
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Potas Jakub Kozłowski 1B.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
OGIEŃ.
Poznajemy składniki żywności.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Litowce – potas i pozostałe litowce -Występowanie i otrzymywanie potasu -Właściwości fizyczne i chemiczne potasu -Ważniejsze związki potasu -Występowanie.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
występowanie, właściwości krzemu ważniejsze związki krzemu
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
- życiodajna Substancja
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
 Sole –związki chemiczne wywodzące się od kwasów, których roztwory wodne zawierają kationy metali i aniony reszty kwasowej. Sole są ciałami stałymi.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Żelazo i jego związki.
Wodór i jego właściwości
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Produkty szczególnie bogate w potas:
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Metody otrzymywania soli
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski

Potas w układzie okresowym pierwiastków

Budowa atomu potasu Liczba masowa (A) = 39 Liczba atomowa(Z) = 19 Liczba elektronów = 19 Liczba protonów =19 Liczba neutronów = 20 Liczba nukleonów = 39 Liczba elektronów walencyjnych = 1

Konfiguracja elektronowa Zapis konfiguracji elektronowej potasu: 1. K2L8M8N1 2. 1s22s22p63s23p64s1 3. [Ar] 4s1 4.

Związki Potas tworzy związki tylko na stopniu utlenienia I np. Chlorek potasu KCl Wodorotlenek potasu KOH Tlenek potasu K2O Siarczan (VI) potasu K2SO4 Chlorek potasu Wodorotlenek potasu Tlenek potasu

Właściwości fizyczne Litowce to ciała stałe o najmniejszej spośród pierwiastków gęstości, z których lit, sód i potas mają mniejszą gęstość od wody. Wraz ze wzrostem liczby atomowej wzrasta ich gęstość i promień atomowy. Maleje zaś twardość, temperatura wrzenia i topnienia. Związki litowców barwią płomienie na charakterystyczne dla każdego metalu kolory. Przekrojona bryłka potasu Potas i jego kationy barwią płomień palnika gazowego na kolor fioletowy.

Właściwości chemiczne 1. W tlenie spala się do ponadtlenku potasu: K + O2 ---> KO2 2. Tlenki potasu, wodorek potasu mają charakter zasadowy: 2K + 2H2O ---> 2KOH + H2 K2O + H2O ---> 2KOH 2KO2 + 2H2O ---> 2KOH + H2O2 + O2 KH + H2O ---> KOH + H2 3. Większość soli potasowych jest bardzo dobrze rozpuszczalnych w wodzie, wyjątek stanowi KClO4 – chloran(VII) potasu. 4. Potas reaguje identycznie z kwasami oraz alkoholami jak sód. 5. Potas, wodorotlenek potasu powodują silne poparzenia chemiczne i termiczne skóry, natomiast KCN jest silną trucizną. 6. Potas jest reaktywniejszy niż sód, gwałtownie reaguje z fluorowcami, siarką, fosforem. Potas po zetknięciu się z wodą zapala się

Znaczenie potasu dla organizmu - jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego, a w mniejszej ilości znajduje się w płynie pozakomórkowym

Potas. - reguluje równowagę wodną organizmu Potas - reguluje równowagę wodną organizmu - utrzymuje prawidłowy rytm serca - wpływa na równowagę kwasowo -zasadową - utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne

-ułatwia myślenie; zaopatruje mózg w tlen -pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii -bezwzględnie potrzebny do syntezy białek -udziela się w metabolizmie węglowodanów Ocenia się, że organizm zawiera około 150 gramów potasu, natomiast stężenie potasu w krwi utrzymuje się w granicach od 3,7 do 5 mmol/l.

Występowanie potasu Potas występuje w: - produktach zbożowych (kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo żytnie itp.) - mleku sproszkowanym zagęszczonym - mięsie i jego przetworach - suchych nasionach roślin strączkowych - rybach - warzywach (ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, pietruszka, grzyby itp.) - owoce (banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki) -wyroby cukiernicze takie jak kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki oraz makowiec

Źródła Wikipedia Google Image http://www.eioba.pl/a/1mzo/pierwiastki-i-grupy-ukladu-okresowego http://www.witaminy.org.pl/potas/ http://dictionary.sensagent.com/metale+alkaliczne/pl http://www.biofiz.am.wroc.pl/dydaktyka/inne/trans4.gif Podręcznik szkolny M. Litwin, S. Styka – Wlazło, J. Szymońska ,,Chemia ogólna i nieorganiczna”