POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski
Potas w układzie okresowym pierwiastków
Budowa atomu potasu Liczba masowa (A) = 39 Liczba atomowa(Z) = 19 Liczba elektronów = 19 Liczba protonów =19 Liczba neutronów = 20 Liczba nukleonów = 39 Liczba elektronów walencyjnych = 1
Konfiguracja elektronowa Zapis konfiguracji elektronowej potasu: 1. K2L8M8N1 2. 1s22s22p63s23p64s1 3. [Ar] 4s1 4.
Związki Potas tworzy związki tylko na stopniu utlenienia I np. Chlorek potasu KCl Wodorotlenek potasu KOH Tlenek potasu K2O Siarczan (VI) potasu K2SO4 Chlorek potasu Wodorotlenek potasu Tlenek potasu
Właściwości fizyczne Litowce to ciała stałe o najmniejszej spośród pierwiastków gęstości, z których lit, sód i potas mają mniejszą gęstość od wody. Wraz ze wzrostem liczby atomowej wzrasta ich gęstość i promień atomowy. Maleje zaś twardość, temperatura wrzenia i topnienia. Związki litowców barwią płomienie na charakterystyczne dla każdego metalu kolory. Przekrojona bryłka potasu Potas i jego kationy barwią płomień palnika gazowego na kolor fioletowy.
Właściwości chemiczne 1. W tlenie spala się do ponadtlenku potasu: K + O2 ---> KO2 2. Tlenki potasu, wodorek potasu mają charakter zasadowy: 2K + 2H2O ---> 2KOH + H2 K2O + H2O ---> 2KOH 2KO2 + 2H2O ---> 2KOH + H2O2 + O2 KH + H2O ---> KOH + H2 3. Większość soli potasowych jest bardzo dobrze rozpuszczalnych w wodzie, wyjątek stanowi KClO4 – chloran(VII) potasu. 4. Potas reaguje identycznie z kwasami oraz alkoholami jak sód. 5. Potas, wodorotlenek potasu powodują silne poparzenia chemiczne i termiczne skóry, natomiast KCN jest silną trucizną. 6. Potas jest reaktywniejszy niż sód, gwałtownie reaguje z fluorowcami, siarką, fosforem. Potas po zetknięciu się z wodą zapala się
Znaczenie potasu dla organizmu - jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego, a w mniejszej ilości znajduje się w płynie pozakomórkowym
Potas. - reguluje równowagę wodną organizmu Potas - reguluje równowagę wodną organizmu - utrzymuje prawidłowy rytm serca - wpływa na równowagę kwasowo -zasadową - utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne
-ułatwia myślenie; zaopatruje mózg w tlen -pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii -bezwzględnie potrzebny do syntezy białek -udziela się w metabolizmie węglowodanów Ocenia się, że organizm zawiera około 150 gramów potasu, natomiast stężenie potasu w krwi utrzymuje się w granicach od 3,7 do 5 mmol/l.
Występowanie potasu Potas występuje w: - produktach zbożowych (kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo żytnie itp.) - mleku sproszkowanym zagęszczonym - mięsie i jego przetworach - suchych nasionach roślin strączkowych - rybach - warzywach (ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, pietruszka, grzyby itp.) - owoce (banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki) -wyroby cukiernicze takie jak kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki oraz makowiec
Źródła Wikipedia Google Image http://www.eioba.pl/a/1mzo/pierwiastki-i-grupy-ukladu-okresowego http://www.witaminy.org.pl/potas/ http://dictionary.sensagent.com/metale+alkaliczne/pl http://www.biofiz.am.wroc.pl/dydaktyka/inne/trans4.gif Podręcznik szkolny M. Litwin, S. Styka – Wlazło, J. Szymońska ,,Chemia ogólna i nieorganiczna”