Potas i jego właściwości

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Wpływ żelaza na organizm
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Chrom.
MANGAN.
Mangan (Mn).
Tlen i azot jako składniki powietrza
MIEDŹ Karolina Sosnowska kl. IIa.
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
SÓD I JEGO ZWIĄZKI Elżbieta Radoń.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Reakcje utlenienia i redukcji
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Mangan i jego charakterystyka
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
- Znaczenie wody w organizmie człowieka
Woda darem życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Potas Jakub Kozłowski 1B.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Poznajemy składniki żywności.
Sole w Medycynie.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Litowce – potas i pozostałe litowce -Występowanie i otrzymywanie potasu -Właściwości fizyczne i chemiczne potasu -Ważniejsze związki potasu -Występowanie.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Reakcje utlenienia i redukcji
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Węglowce – cyna i ołów Cyna i jej właściwości oraz związki
Żelazo i jego związki.
Wodór i jego właściwości
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Witaminowe opowieści.
Produkty szczególnie bogate w potas:
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Potas i jego właściwości Katarzyna Koza kl. II a

Widmo emisyjne potasu Widmo emisyjne - jest obrazem promieniowania elektromagnetycznego, wysyłanego przez ciało

Informacje o potasie symbol K liczba masowa (A)= 39 liczba atomowa (Z)=19 liczba protonów/elektronów= 19 liczba neutronów=20 stopień utlenienia I Konfiguracja elektronowa- zapis powłokowy [19K]: K2 L8 M8 N1 Konfiguracja elektronowa- zapis podpowłokowy [19K]: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 Konfiguracja elektronowa- zapis skrócony [19K]: [18Ar]4s1

Otrzymywanie Wolny potas można otrzymać przez elektrolizę chlorku potasu lub fluorku potasu w aparaturze, której konstrukcja zapobiega gromadzeniu się wybuchowych gazów, często towarzyszących reakcjom potasu. 2Cl- ---> Cl2 + 2e- (reakcja anodowa) K+ + e- ---> K (reakcja katodowa) 2KCl ---> Cl2 + 2K (reakcja sumaryczna) (chlorek potasu ---> chlor + potas)

Potas zajmuje ósme miejsce, jeżeli chodzi o rozpowszechnienie na ziemi Potas zajmuje ósme miejsce, jeżeli chodzi o rozpowszechnienie na ziemi. Nie występuje w przyrodzie w stanie wolnym, zawsze w postaci związków chemicznych np. KNO3 –saletra indyjska KCl- sylwin Łatwo bowiem ulega działaniu powietrza i wody. W kontakcie z wodą, samorzutnie zapala się, tworząc agresywny chemicznie wodorotlenek potasu i wybuchowy gaz - wodór. Właściwości fizyczne potasu : ciało stałe jest metalem jest bardzo miękki lekki barwa srebrzystobiała potas i jego kationy barwią płomień na kolor fioletowy

Właściwości chemiczne: reakcje z tlenem tlenek potasu 4K + O2  2K2O nadtlenek potasu 2K + O2  K2O2 ponadtlenek potasu K + O2 KO2 reakcja z wodorem 2K + H2  2KH Potas i jego tlenki mają charakter zasadowy. 2K + 2H2O  2KOH + H2 (g) K2O + H2O  2KOH 2KO2 + H2O  2KOH + H2O2 + O2

Znaczenie dla organizmu bierze udział w transportowaniu dwutlenku węgla przez czerwone ciałka krwi jest potrzebny do zachowania bilansu wody i syntezowania białek jest składnikiem elektrolitów jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni

stabilizuje wewnętrzna strukturę komórek współdziała z sodem w przeciwdziałaniu impulsów nerwowych wzmacnia działanie enzymów kontrolujących wytwarzanie energii zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi i obniża je wraz z sodem reguluje gospodarkę sodowo-wapniową odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca przyczynia się do usuwania z organizmu produktów przemiany materii pomaga dostarczyć tlen do mózgu wspomaga trawienie

Produkty bogate w potas. kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, mięso i jego przetwory suche nasiona roślin strączkowych ryby ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, bób, botwinka, chrzan, groszek zielony, kalarepa, pietruszka, grzyby, keczup, koncentrat pomidorowy agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe; kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki, makowiec.

Niedobór i nadmiar potasu słabość mięśni wymioty apatia zawroty głowy spowolnienie akcji serca osłabienia mięśni i paraliż owrzodzenie jelita cienkiego zatrzymanie wody zaburzenia pracy nerek niskie ciśnienie krwi wzmożone pragnienie senność zmęczenie

Główne minerały potasu to: sylwin sylwinit karnalit kainit

Sylwin

Sylwinit

Karnalit

Kainit

Bilbliografia www.wikipedia.pl Google grafika http://pl.photaki.com/picture-serce-cz%C5%82owieka-przejrzyste-wn%C4%99trzno%C5%9Bci_151320.htm M. Litwin, Sz.Styka- Wlazło „Chemia ogólna i nieorganiczna” Nowa Era