Potas i jego właściwości Katarzyna Koza kl. II a
Widmo emisyjne potasu Widmo emisyjne - jest obrazem promieniowania elektromagnetycznego, wysyłanego przez ciało
Informacje o potasie symbol K liczba masowa (A)= 39 liczba atomowa (Z)=19 liczba protonów/elektronów= 19 liczba neutronów=20 stopień utlenienia I Konfiguracja elektronowa- zapis powłokowy [19K]: K2 L8 M8 N1 Konfiguracja elektronowa- zapis podpowłokowy [19K]: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 Konfiguracja elektronowa- zapis skrócony [19K]: [18Ar]4s1
Otrzymywanie Wolny potas można otrzymać przez elektrolizę chlorku potasu lub fluorku potasu w aparaturze, której konstrukcja zapobiega gromadzeniu się wybuchowych gazów, często towarzyszących reakcjom potasu. 2Cl- ---> Cl2 + 2e- (reakcja anodowa) K+ + e- ---> K (reakcja katodowa) 2KCl ---> Cl2 + 2K (reakcja sumaryczna) (chlorek potasu ---> chlor + potas)
Potas zajmuje ósme miejsce, jeżeli chodzi o rozpowszechnienie na ziemi Potas zajmuje ósme miejsce, jeżeli chodzi o rozpowszechnienie na ziemi. Nie występuje w przyrodzie w stanie wolnym, zawsze w postaci związków chemicznych np. KNO3 –saletra indyjska KCl- sylwin Łatwo bowiem ulega działaniu powietrza i wody. W kontakcie z wodą, samorzutnie zapala się, tworząc agresywny chemicznie wodorotlenek potasu i wybuchowy gaz - wodór. Właściwości fizyczne potasu : ciało stałe jest metalem jest bardzo miękki lekki barwa srebrzystobiała potas i jego kationy barwią płomień na kolor fioletowy
Właściwości chemiczne: reakcje z tlenem tlenek potasu 4K + O2 2K2O nadtlenek potasu 2K + O2 K2O2 ponadtlenek potasu K + O2 KO2 reakcja z wodorem 2K + H2 2KH Potas i jego tlenki mają charakter zasadowy. 2K + 2H2O 2KOH + H2 (g) K2O + H2O 2KOH 2KO2 + H2O 2KOH + H2O2 + O2
Znaczenie dla organizmu bierze udział w transportowaniu dwutlenku węgla przez czerwone ciałka krwi jest potrzebny do zachowania bilansu wody i syntezowania białek jest składnikiem elektrolitów jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni
stabilizuje wewnętrzna strukturę komórek współdziała z sodem w przeciwdziałaniu impulsów nerwowych wzmacnia działanie enzymów kontrolujących wytwarzanie energii zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi i obniża je wraz z sodem reguluje gospodarkę sodowo-wapniową odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca przyczynia się do usuwania z organizmu produktów przemiany materii pomaga dostarczyć tlen do mózgu wspomaga trawienie
Produkty bogate w potas. kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, mięso i jego przetwory suche nasiona roślin strączkowych ryby ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, bób, botwinka, chrzan, groszek zielony, kalarepa, pietruszka, grzyby, keczup, koncentrat pomidorowy agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe; kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki, makowiec.
Niedobór i nadmiar potasu słabość mięśni wymioty apatia zawroty głowy spowolnienie akcji serca osłabienia mięśni i paraliż owrzodzenie jelita cienkiego zatrzymanie wody zaburzenia pracy nerek niskie ciśnienie krwi wzmożone pragnienie senność zmęczenie
Główne minerały potasu to: sylwin sylwinit karnalit kainit
Sylwin
Sylwinit
Karnalit
Kainit
Bilbliografia www.wikipedia.pl Google grafika http://pl.photaki.com/picture-serce-cz%C5%82owieka-przejrzyste-wn%C4%99trzno%C5%9Bci_151320.htm M. Litwin, Sz.Styka- Wlazło „Chemia ogólna i nieorganiczna” Nowa Era