SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Advertisements

Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy.
AWANS ZAWODOWY NAUCZYCIELI PRZEGLĄD ROZWIĄZAŃ PRAWNYCH W EUROPIE
Dawkowanie leków, rozpuszczanie leków, przeliczanie dawek.
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Ae coffee s.c. lokalizacje i charakterystyka. O nas ae coffee s.c. jest firmą działającą na rynku od 2003r. Do chwili obecnej prowadzi kilka lokali na.
JEDNOSTKI OBJĘTOŚCI.
KALEJDOSKOP – wsparcie bezrobotnych powy ż ej 25 roku ż ycia URZĄD PRACY.
KLUCZ do sukcesu – projekt na rzecz zatrudnienia II
Badanie mętności wody Joanna Czop.
Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
Doskonalenie zarządzania usługami publicznymi i rozwojem w jednostkach samorządu lokalnego Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach.
Priorytet VI Poddziałanie Działania służące wydłużaniu aktywności zawodowej Instytucja Pośrednicząca II Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Praca.
Zasady BHP w pracy z komputerem
Kawiarnia „Cher Vieux”
Środowiska naturalne i organizmy na Ziemi
KOPI LUWAK COFFEE ALAMID KAWA LUWAK.
Aktywizacja społeczno-zawodowa szansą na lepszą przyszłość Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Gmina.
SPOSOBY PARZENIA I PODAWANIA KAWY
CoffeeCocktails.
"Dobry zawód - pewna przyszłość,
Dane informacyjene Nazwa szkoły ID grupy Kompetencja Temat projektowy
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
USTALANIE NORM WYDAJNOSCI PRACOWNIKÓW
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego UDA-POKL /10 Szyte na miarę kwalifikacje przyszłością
Przygotowali: Emilia Małek Leszek Smaga.
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
Realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki PROJEKT URZĘDU PRACY POWIATU KRAKOWSKIEGO 7 ŻYCZEŃ CZAS REALIZACJI KWIECIEŃ 2008 –
Wszystkie ptaki są pod ścisłą OCHRONĄ!!!
„ STREFY KRAJOBRAZOWE”
Jak kipi mleko ?.
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Obawy i nadzieje młodzieży w perspektywie wejścia na lokalne rynki pracy Dane z terenowych badań społecznych marzec-maj 2005 r Bohdan Rożnowski, Katolicki.
Wydział Prawa Kanonicznego UKSW OCENA EFEKTÓW REALIZOWANEGO PROCESU KSZTAŁCENIA Studia jednolite magisterskie Projekt Kwalifikacja jakości w Uniwersytecie.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Szkolenie dla nauczycieli - szkolnych koordynatorów projektu „Sklep  wysypisko: ulica jednokierunkowa?” Warszawa, dn. 16 lutego 2007 r. Projekt współfinansowany.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego „Zagraniczny staż szansą na europejskie kwalifikacje.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
日本列島 Wyspy Japońskie.
BHP na stanowiskach pracy z komputerem
MIÓD.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO PIERWSZĄ KWALIFIKACJE
KAWA HERBATA KAKAO.
ROPS Poznań Konsultacje z PUP grupa docelowa projektu i instrumenty aktywizacji edukacyjnej PODNOSZENIE KWALIFIKACJI KADR POMOCY I INTEGRACJI SPOŁECZNEJ.
Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ Zespół Szkół w Górze.
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
Projekt współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Żeby zdrowym być….
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Organizacja stanowiska pracy z komputerami
„NASZE NADLEŚNICTWO” Nadleśnictwo Kłobuck zajmuje powierzchnię 16,8 tys. ha, w tym lasy - 16,3 tys. ha. Utworzone w 1921 r. po kilku reorganizacjach ostatecznie.
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Nasze miasto Rybnik Sposób wypełnienia testu
Teresa Soska tel: SERDECZNIE WITAMY.
Wzrost występowania niewydolności serca
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
KLASYFIKACJA NA HYDROCYKLONACH W ZAMKNIĘTYCH UKŁADACH MIELENIA
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
HYDROCYKLONY KLASYFIKUJĄCE
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zapis prezentacji:

SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY Projekt „Zawody przyszłości – program podnoszenia kwalifikacji zawodowych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY Dzielnica Śródmieście m. st. Warszawy Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie

Gatunki Kawy

Arabica Rośnie na wysokości od 600-2200 m n. p. m Optymalny klimat dla wzrostu - umiarkowany Drzewka osiągają od 2,5 do 4,5 metrów wysokości Wysoka odporność na zmienne warunki pogodowe Optimum wzrostu 15OC-24OC Dojrzewanie od 7 do 9 m- cy Zawartość kofeiny 0,9% do 1,4% – średnio 1,2%

Robusta (Canephora) Rośnie na wysokości od 0-800 m n.p.m. Drzewka osiągają wysokość od 4,5 do 6,5 metrów Wysoka odporność na choroby Optimum wzrostu 18OC-36OC Długość okresu dojrzewania – od 9 do 11 m- cy Zawartość kofeiny 1,8% do 4,0%, średnio 2,2%

Zbiór

Metody zbioru Stripping- polega na jednorazowym zerwaniu wszystkich owoców (dojrzałe, niedojrzałe, zgniłe, nadgryzione przez insekty, etc.) z drzew lub krzewów. Picking (metoda wybiórcza) - polega na kilkakrotnym obchodzeniu plantacji w odstępach 8- 10 dni i selektywnym zbieraniu najdojrzalszych owoców. Metoda ta jest droższa, bardziej pracochłonna, jednakże gwarantuje lepszą jakość zerwanych owoców kawowca.

Obróbka ziaren

Palenie kawy

Stopnie palenia kawy Wyróżnia się trzy główne stopnie upalenia kawy Jasne palenie (mild, light, cinammon roast) Średnie palenie (medium, city, american roast) Ciemne palenie (italian, french, dark roast)

Espresso

Zasada 4 M La Macchina - ekspres cisnieniowy do kawy. Powinien zapewnić możliwie najwyższą stabilność: Temperatury 90,5 – 96 stopni C Ciśnienia 8,5 – 9,5 bar La Miscela - mieszanka odpowiednich ziaren, skomponowana w ten sposób, aby zapewnić odpowiedni bukiet aromatyczno - smakowy. La Macchinadosatore - młynek do kawy pozwoli nam na odpowiedni sposób zmielenia kawy zależny od rodzaju napoju kawowego, jaki zamierzamy przygotować La Mano = Barista - to osoba zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy.

Espresso Espresso jest metodą parzenia kawy, podczas której niewielka ilość wody przeciskana jest przez powierzchnię odpowiednio zmielonej i ubitej kawy (coffee cake) dając w efekcie skoncentrowany napar. Podczas całego procesu woda powinna mieć stałą temperaturę i określone ciśnienie.

Cappuccino

Cechy cappuccino Cappuccino to połączenie espresso z odpowiednio spienionym mlekiem: pojemność filiżanki 150 - 180 ml zawartość piany mlecznej min. 1 cm odpowiednia temperatura wyraźny smak espresso odpowiedni kontrast pomiędzy cremą a piana mleczną