Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZJAWISKO FIZYCZNE A REAKCJA CHEMICZNA
Advertisements

Projekt ,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?”
Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Problem naszej grupy: Jakie właściwości i zastosowania mają takie dwa składniki powietrza jak: wodór i hel?
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Witamy na pokazach chemicznych 19,
Czy kwasy reagują z solami?
Sucha destylacja węgla i jego produkty
  OK konspekt z chemii.
Przygotował Wiktor Staszewski
Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Tlen.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
KOŁO NAUKOWE AKADEMII UCZNIOWSKIEJ w Gimnazjum nr 2 im
Sprawozdanie z doświadczenia
FIZYKA I CHEMIA na zajęciach
Rodzaje pożarów i właściwe dla nich środki gaśnicze
„ POCZUJ CHEMIĘ DO CHEMII ”
Autor: Mateusz Marszałek Klasa IIIz. Alkany nazywane są często węglowodorami nasyconymi lub parafinami. Ogólny wzór alkanów ma postać: C n H 2n+2 gdzie.
Nauka przez obserwacje
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Biologia jako nauka eksperymentalna
Wycieczka w chemię żywności
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Czy naprawdę ognia nie „poskromimy” za pomocą gazu?
Gimnazjalny projekt edukacyjny
Woda i roztwory wodne.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Pracę wykonała: Karolina Greniuk.
„Zaczarowany Świat Chemii”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Otrzymywanie wodoru.
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Doświadczalny Konkurs Fizyczny I Chemiczny 2014
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
 Prezentacja przygotowana w ramach projektu edukacyjnego przez uczniów Gimnazjum w Rymaniu.
Blok czekoladowy.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Potęga Eksperymentu.
Projekt biologiczno-chemiczny
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Podróże po świecie Smaki Europy.
Wyniki badań Prezentację wykonał: Marek Kurańda Grupa 3
Reakcja manganianu (VII) potasu z perhydrolem
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
CHEMIA OD KUCHNI.
POŻARY ENDOGENICZNE W KOPALNIACH Jan DRENDA.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Scenariusz lekcji chemii: „Krzemionka – składnik skorupy ziemskiej.” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Czy substancje można przetwarzać?
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Doświadczenie o cukrze
SKŁAD I ZANIECZYSZCZENIA POWIETRZA
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Zapis prezentacji:

Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie CHEMICZNE KOŁO NAUKOWE AKADEMII UCZNIOWSKIEJ „Jak powstają gazy? Otrzymywanie gazów w różnych typach reakcji”.

Skład zespołu: Aleksandra Krezymon Klaudia Szulc Monika Żądłowska Nikodem Śmigielski Sandra Piotrowicz Marta Modrzewska Aleksandra Chudzyńska Jakub Poterała Kacper Smereczyński Mateusz Kaczmarczyk Aleksandra Kłosowska Patryk Zero

I. Na czym polega tajemnicza moc ziemniaków? Doświadczenie 1 I. Na czym polega tajemnicza moc ziemniaków? W kolbie stożkowej umieszczamy pokrojone ziemniaki i zalewamy je wodą utlenioną. Odstawiamy na ok. 10 minut. Żarzące się łuczywko wkładamy ostrożnie do wnętrza kolby.

II. Co kryją drożdże? Doświadczenie 2 Do kolby stożkowej wsypujemy ok. 2 łyżeczek drożdży i wlewamy niewielką ilość wody utlenionej. Kolbę przykrywamy szkiełkiem zegarkowym lub korkiem. Odstawiamy na ok. 10 minut. Żarzące się łuczywko wkładamy ostrożnie do wnętrza kolby.

III. Jaki gaz może być w proszku? Doświadczenie 3 III. Jaki gaz może być w proszku? Do próbówki wsypujemy ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia i wlewamy ocet. Próbówkę zatykamy korkiem, a wężyk odprowadzający umieszczamy w zlewce z wodą wapienną.

Nasze odkrycia: Przy okazji Nikodem odkrył …swój talent fotograficzny. Gaz, który powstał w reakcji ziemniaków z wodą utlenioną podtrzymuje palenie – jest to tlen. Gaz, który powstał podczas reakcji drożdży z wodą utlenioną podtrzymuje proces spalania. Gazem tym jest tlen. Gaz powstający w czasie reakcji proszku do pieczenia z octem spowodował mętnienie wody wapiennej – jest to dwutlenek węgla. Przy okazji Nikodem odkrył …swój talent fotograficzny.