1. 2 Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Czym zajmuje się geografia?
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Rolnictwo w zmieniającej się gospodarce
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
Skutki złego odżywiania.
DZIEŃ DOBRY!.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Rozwój gospodarczy państw świata
Zanim zjem pomyślę....
Państwo w Ameryce Północnej
Cechy charakterystyczne państw rozwijających się
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
ELEMENTY OTOCZENIA SPOŁECZNO- DEMOGRAFICZNEGO
DIAGNOZA SYTUACJI GOSPODARCZEJ W POWIECIE Biuro Promocji i Rozwoju Powiatu.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Zróżnicowanie społeczno – gospodarcze państw świata
Nadwaga Szymon Strzykała.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Szkoła Podstawowa nr 137 im. A. Kamińskiego w Łodzi
1.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Woda to dar Autor : Daniela Piechowiak.
Obszary niedoborów i nadmiaru wody
TEORIA WZROSTU (ROZWOJU) GOSPODARCZEGO RICARDO
Zdrowe odżywianie.
POLSKA AKCJA HUMANITARNA
Zróżnicowanie demograficzne społeczeństw
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Współczesne trendy żywieniowe a naturalna i bezpieczna żywność
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Autor: Sandra Tuptanowska, lat 14 Klasa 1 gimnazjum Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Grudziądzu Nauczyciel: Piotr Piszkalski Specjalny Ośrodek.
Żeby być zdrowym ….
Prawidłowa waga człowieka
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Młodzieży zdrowie się należy!
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w gminie Pszczew mgr inż. Justyna Kozłowska- Hałas.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Teorie i modele zacofania
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
KRAJOBRAZY.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Szkoła Promująca Zdrowie
Podstawy marketingu (ćwiczenie 1)
WYŻYWIENIE LUDNOŚCI ŚWIATA
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Niedożywienie.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

1

2

Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3

Niedożywienie ludzi przyczyny Przyrodnicze przyczyny niedożywienia ludności:  trudne warunki klimatyczne – duże amplitudy temperatur, krótki okres wegetacji  słabe gleby  górskie lub wyżynne tereny  obecność szkodników np. szarańcza  brak lub niedobór wody Pozaprzyrodnicze przyczyny niedożywienia ludności:  konflikty zbrojne  nierównomierny podział dochodu narodowego  słabo rozwinięty przemysł przetwórczy oraz środków produkcji  słabo rozwinięte rolnictwo  niska kultura rolna  eksplozja demograficzna  zwyczaje kulturowe  marnotrawstwo żywności 4

Otyłość w krajach wysokorozwiniętych 5

Otyłość i nadwaga przyczyny Przyczyny nadwagi i otyłości:  obciążenia rodzinne  niska aktywność fizyczna  stres  zbyt częste posiłki  wysokokaloryczne posiłki  moda na jedzenie typu fast - food 6

7

8