OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADNICZE I DODATKOWE NALEŻNOŚCI ŻYWNOŚCIOWE STOSOWANE W CZASIE „P”
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
INFORMACJE DLA POWODZIAN
Ujęcia wody 2009/10.
Zanieczyszczenia fizyczne
Odżywiaj się zdrowo 1.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Bez białka nie ma ciałka!.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedz smacznie i zdrowo.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonała Paulina Bielajewa
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
JESTEŚ TYM CO JESZ Kuba Stoliński IVc.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
10 zasad zdrowego odżywiania
KIEROWCA-OPERATOR WÓZKÓW JEZDNIOWYCH NAPĘDZANYCH
SEGREGACJA ODPADÓW JEST BARDZO WAŻNA!
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
SEGREGOWANIE ODPADÓW - Na naszym osiedlu Kopernika.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Oto logo naszego zespołu, który bierze udział w konkursie ,,Czas na zdrowie”. Nasza nazwa to : ,,Wkręceni na zdrowie”. Chcemy was zachęcić do zdrowego.
Regularne i zdrowe odżywianie 
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
ZIEMIA NASZĄ MATKĄ -CHROŃMY JĄ
Dekalog zdrowego żywienia
Alarmy Ostrzegawcze.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
KALININGRADZKA IZBA PRZEMYSŁOWO-HANDLOWA PONAD 20 LAT SUKSESYWNYCH DZIAŁAŃ.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
POważna załoga zabrała się za nasze portfele POważna załoga zabrała się za nasze portfele.
Przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Jak zdrowo się odżywiać?
Ekologia Nauka biologiczna badająca wzajemne stosunki między organizmami a otaczającym je środowiskiem.
Chcę być zdrowy jak… LEWANDOWSKI !!!.
ABC – zdrowego odżywiania
RECYKLING – czyli co możemy zrobić z odpadami
SEGREGUJEMY ŚMIECI.
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
UJAWNIANIE I ZABEZPIECZANIE ŚLADÓW KRYMINALISTYCZNYCH
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber

OGÓLNE WIADOMOŚCI O MOŻLIWOŚCIACH SKAŻENIA I ZAKAŻENIA ☻Główne źródło skażeń promieniotwórczych żywności i wody  PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) ☻ŚRODKI TRUJĄCE ☻ ŚRODKI BIOLOGICZNE

ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻ IZOLACJA POMIESZCZEŃ Produkty wymagające wentylacji: -owoce i warzywa -nasiona roślin strączkowych i oleistych -wilgotne ziarno zbóż

ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Masło, margaryna, chleb, mięso  słoje lub drewniane skrzynie -Produkty płynne i zapasy wody do picia  szczelne naczynia szklane lub metalowe (butelki, słoje, termosy) -Warzywa i owoce  np. piwnice -Kiszonki i marynaty  szczelnie przykryte naczynia -Artykuły sypkie  znajdujące się w orginalnych workach papierowych dodatkowo owinąć w pergamin, folię, ceratę

ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Tłuszcze roślinne  metalowe lub szklane, dobrze zamknięte opakowania -Makarony i wyroby cukiernicze  torebki celofanowe następnie do kartonowych pudełek SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NALEŻY ZWRÓCIĆ NA ZABEZPIECZENIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH PRZEZNACZONYCH DLA DZIECI I NIEMOWLĄT

ZABEZPIECZENIE ŹRÓDEŁ POBORU WODY I UJĘĆ WODNYCH ☻BUDYNKI PRZEPOMPOWNI  uszczelnienie otworów workami z piaskiem lub materiałami impregnowanymi ☻MAŁE ZBIORNIKI WÓD POWIERZCHNIOWYCH  przykrycie odpowiednią folią ☻DUŻE UJĘCIA POWIERZCHNIOWE  studnie brzegowo-infiltracyjne ☻STUDNIE SZYBOWE ☻STUDNIE POMPOWE ☻WODY ŹRÓDLANE (obudowa z materiałów drewnianych lub kręgów betonowych)

POSTĘPOWANIE ZE SKAŻONĄ ŻYWNOŚCIĄ I WODĄ 1☻Odkażanie żywności i wody 2☻Dezaktywacja żywności i wody 3☻Dezynfekcja żywności i wody

1☻ODKAŻANIE ŻYWNOŚCI I WODY Hermetyczne opakowania żywności Utwardzone tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz mięso, warzywa i owoce Płynne tłuszcze roślinne Mąka w worku Mięso, wędliny, ryby, a także cukier Zboże i kasze Woda

2☻DEZAKTYWACJA ŻYWNOŚCI I WODY Żywność w hermetycznie zamykanych opakowaniach Produkty sypkie Wędliny i świeże mięso Kapusta świeża i cebula Woda

3☻DEZYNFEKCJA ŻYWNOŚCI I WODY Mąka, chleb i suchary Mięso i ryby Zakażone tłuszcze, w tym oleje Woda

KONIEC