OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber
OGÓLNE WIADOMOŚCI O MOŻLIWOŚCIACH SKAŻENIA I ZAKAŻENIA ☻Główne źródło skażeń promieniotwórczych żywności i wody PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) ☻ŚRODKI TRUJĄCE ☻ ŚRODKI BIOLOGICZNE
ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻ IZOLACJA POMIESZCZEŃ Produkty wymagające wentylacji: -owoce i warzywa -nasiona roślin strączkowych i oleistych -wilgotne ziarno zbóż
ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Masło, margaryna, chleb, mięso słoje lub drewniane skrzynie -Produkty płynne i zapasy wody do picia szczelne naczynia szklane lub metalowe (butelki, słoje, termosy) -Warzywa i owoce np. piwnice -Kiszonki i marynaty szczelnie przykryte naczynia -Artykuły sypkie znajdujące się w orginalnych workach papierowych dodatkowo owinąć w pergamin, folię, ceratę
ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ☻OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Tłuszcze roślinne metalowe lub szklane, dobrze zamknięte opakowania -Makarony i wyroby cukiernicze torebki celofanowe następnie do kartonowych pudełek SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NALEŻY ZWRÓCIĆ NA ZABEZPIECZENIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH PRZEZNACZONYCH DLA DZIECI I NIEMOWLĄT
ZABEZPIECZENIE ŹRÓDEŁ POBORU WODY I UJĘĆ WODNYCH ☻BUDYNKI PRZEPOMPOWNI uszczelnienie otworów workami z piaskiem lub materiałami impregnowanymi ☻MAŁE ZBIORNIKI WÓD POWIERZCHNIOWYCH przykrycie odpowiednią folią ☻DUŻE UJĘCIA POWIERZCHNIOWE studnie brzegowo-infiltracyjne ☻STUDNIE SZYBOWE ☻STUDNIE POMPOWE ☻WODY ŹRÓDLANE (obudowa z materiałów drewnianych lub kręgów betonowych)
POSTĘPOWANIE ZE SKAŻONĄ ŻYWNOŚCIĄ I WODĄ 1☻Odkażanie żywności i wody 2☻Dezaktywacja żywności i wody 3☻Dezynfekcja żywności i wody
1☻ODKAŻANIE ŻYWNOŚCI I WODY Hermetyczne opakowania żywności Utwardzone tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz mięso, warzywa i owoce Płynne tłuszcze roślinne Mąka w worku Mięso, wędliny, ryby, a także cukier Zboże i kasze Woda
2☻DEZAKTYWACJA ŻYWNOŚCI I WODY Żywność w hermetycznie zamykanych opakowaniach Produkty sypkie Wędliny i świeże mięso Kapusta świeża i cebula Woda
3☻DEZYNFEKCJA ŻYWNOŚCI I WODY Mąka, chleb i suchary Mięso i ryby Zakażone tłuszcze, w tym oleje Woda
KONIEC