Mieszanie masy wyciskowej alginatowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Higiena jamy ustnej w trakcie leczenia wyjmowanym aparatem ortodontycznym Autor prezentacji: Anna Trochimiuk.
Advertisements

Dlaczego w ramach GLOBE bada się pH?
Mosty niekonwencjonalne wskaznia, rodzaje i wykonastwo
Hydro- i aerostatyka : Co wpycha balon do butelki ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Tajemnicze pismo z mąki
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Wykład 3 STANY SKUPIENIA MATERII.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
WODA I ROZTWORY WODNE.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: …NKP_Zd_MF_Sz_10……………………….. Lokalizacja:
Zagadka nr 2.
Część eksperymentalna konkursu:
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Zastosowanie światłowodów w medycynie
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Szkoła Podstawowa w Milejowie
SILIKONY HYBRYDOWE krok po kroku.
Program „Mój własny chleb!”
ZMIANY CIŚNIENIA WYWIERANEGO PRZEZ WODĘ W ZALEŻNOŚCI OD TEMPERATURY
RECYKLING– jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie ilości odpadów.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Budowa cząsteczki wody i jej konsekwencje
Karolina Stolarczyk I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu Klasa If
1.
Niezwykłe zamarzanie wody
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
„Zaczarowany Świat Chemii”
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Wstęp do termodynamiki roztworów
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
MODUŁOWY PROGRAM SPECJALIZACJI Z CHIRURGII STOMATOLOGICZNEJ
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Wstęp do termodynamiki roztworów
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Instrumentarium Dział - protetyka.
NOWA, OPATENTOWANA TECHNOLOGIA USUWANIA CZĘŚCI PŁYWAJĄCYCH.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zajęcia 4-5 Gęstość i objętość. Prawo gazów doskonałych. - str (rozdziały 2 i 3, bez 2.2) - str (dot. gazów, przykłady str zadania)
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
Nasze pierwsze kroki w odkrywaniu fotografii. Instrukcja do ćwiczenia 1.Przygotowanie aparatu (włożenie filmu) 2.Ustawienie obiektu/osoby fotografowanego.
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Transport w organach i organizmie. Modele kompartmentowe.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Zdrowie nie tylko w pigułce
W KUCHNI r..
Zapis prezentacji:

Mieszanie masy wyciskowej alginatowej

Przygotowanie: Do miski gumowej lub plastikowej nalewa się wodę i wsypuje proszek Temp. wody powinna wynosić ok. 20ºC Pojemnik z proszkiem wstrząsnąć w celu dokładnego wymieszania składników, spulchnienia => uzyskanie odpowiedniej objętości proszku; => umożliwia prawidłowe relacje objętościowe proszek/woda

Przygotowanie: Czas mieszania masy: 0,5 – 1,5 minuty Czas przebywania w jamie ustnej potrzebny do żelatynizacji (zestalenia) masy 1,5 – 2 minuty (PHILIPS): w temp. 20ºC żelatynizacja masy po 4,5 minuty Użycie wody o temp. 50ºC skraca ten czas do 1,8 minuty => czas wiązania skrócony do granic uniemożliwiających pobranie wycisku

Przygotowanie: Do wycisków stosuje się standardowe łyżki perforowane lub zwykłe oklejane przylepcem aby poprawić przyczepność masy

Źródło: E. Spiechowicz. Protetyka stomatologiczna. Podręcznik dla studentów stomatologii. Wydanie V. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.