Mieszanie masy wyciskowej alginatowej
Przygotowanie: Do miski gumowej lub plastikowej nalewa się wodę i wsypuje proszek Temp. wody powinna wynosić ok. 20ºC Pojemnik z proszkiem wstrząsnąć w celu dokładnego wymieszania składników, spulchnienia => uzyskanie odpowiedniej objętości proszku; => umożliwia prawidłowe relacje objętościowe proszek/woda
Przygotowanie: Czas mieszania masy: 0,5 – 1,5 minuty Czas przebywania w jamie ustnej potrzebny do żelatynizacji (zestalenia) masy 1,5 – 2 minuty (PHILIPS): w temp. 20ºC żelatynizacja masy po 4,5 minuty Użycie wody o temp. 50ºC skraca ten czas do 1,8 minuty => czas wiązania skrócony do granic uniemożliwiających pobranie wycisku
Przygotowanie: Do wycisków stosuje się standardowe łyżki perforowane lub zwykłe oklejane przylepcem aby poprawić przyczepność masy
Źródło: E. Spiechowicz. Protetyka stomatologiczna. Podręcznik dla studentów stomatologii. Wydanie V. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.