Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

B. Analiza jakościowa posiłków
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Grupa III – Dziennik pokładowy
A ZDROWIE i jego ochrona a nasze zdrowie Zad W rejonie Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego tylko niewielki procent ścieków przemysłowych i komunalnych.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
ANALIZA BADANIA STATYSTYCZNEGO
Szkolna kampania walki z otyłością.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Racjonalne odżywianie, aktywność fizyczna oraz choroby wynikające ze złego stylu życia mgr Anna Węclewska.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Zdrowa dieta.
Żywienie w sporcie.
Zdrowa dieta Europejczyka
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Quiz Liczby na co dzień Rozpocznij Quiz.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Przeliczniki kuchenne
Oś liczbowa Zaznaczanie liczb naturalnych na osi liczbowej
zdrowe odżywianie nastolatka
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
Żyj zdrowo!.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Krem warzywny z lanymi kluskami
DODAWANIE I ODEJMOWANIE
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II JADOWNIKI IZABELA TOPOLSKA - OLIWIA PASULA.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Zapis prezentacji:

Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b JADŁOSPIS Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b

Dzienne zapotrzebowanie kalorii dla: 16 letniej dziewczyny Ważącej 52kg Przy wzroście 160cm Przy umiarkowanie aktywnym trybie życia WYNOSI: 2026kcal

ŚNIADANIE: Mleko 2% - 250ml (112kcal) Pszenica w polewie miodowej 50g (117kcal) jabłko średnie- 150g (75kcal)

2 ŚNIADANIE: Bułka pszenna paryska 3 kromki (1szt. 60kcal= 180kcal) szynka wiejska 3 plasterki (1szt. 50kcal= 150kcal) Pomidor 1 sztuka (24kcal) Herbata z cukrem i cytryną 200ml (42kcal)

OBIAD: Zupa pieczarkowa 250g (87kcal) ziemniaki 2 sztuki (1 średnia sztuka 129kcal=258kcal) Kurczak gotowany w jarzynach 200g (216kcal) Buraczki zasmażane 100g (82kcal) Sok pomarańczowy 250ml (42kcal)

PODWIECZOREK: Brzoskwinia 1 sztuka (50kcal) Jabłecznik deserowy 100g (280kcal)

KOLACJA: chleb graham 1 kromka (84kcal) Twaróg ze szczypiorkiem 150g (180kcal) Kawa z mlekiem 200ml (60kcal)

Łączna wartość kaloryczna posiłków: ŚNIADANIE- 304kcal 2 ŚNIADANIE- 396kcal OBIAD- 685kcal PODWIECZOREK- 330kcal KOLACJA- 324kcal RAZEM: 2039kcal

Koniec ; )