WPŁYW SOLI NA ORGANIZM CZLOWIEKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Matematyka w życiu codziennym
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Bogactwa naturalne.
Woda darem życia.
Zdrowa dieta.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Woda to dar.
Zarządzanie środowiskiem
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Witam Państwa bardzo serdecznie.
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Wykonała Natalia Pałczyńska Va.  Ś cieki komunalne  Zanieczyszczenia biologiczne  Sp ł ywy z terenów rolniczych  Ś cieki z zak ł adów produkcyjnych.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
Wiktoria Ziemienowicz
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Sole w życiu człowieka.
Autorzy: Adrianna Przybylska
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Badanie wód jezior lobeliowych
Woda i składniki mineralne
Czy sól jest zdrowa?.
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zanieczyszczenia wody
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Sole w kuchni.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Stany skupienia wody.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
- życiodajna Substancja
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Woda w przyrodzie..
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Welcome To Dostawy-wody.Pl. About us Dla zdrowia – Na zdrowie! Woda źródlana „Jodvila” jest produktem powstającym na drodze wzbogacenia wody „Fontis”
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
ALKOHOLIZM
EKOLOGIA.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

WPŁYW SOLI NA ORGANIZM CZLOWIEKA

SÓL I ŻYCIE Sól naturalna uważana jest, obok wody i tlenu, za podstawę życia. Sól w organizmie jest tym składnikiem, który umożliwia bioelektryczność międzykomórkową. Jednocześnie w jej krystalicznej formie jest ona energetycznym stabilizatorem każdej komórki. Jej istota w organizmie człowieka jest trudno porównywalna z innymi składnikami ludzkiego pożywienia. W jednej sekundzie organizm ludzki odnawia 8-9 bilionów komórek, niedobór soli w organizmie ludzkim prowadzi do zakłóceń w tym procesie. Według jeszcze innej opinii chlorek sodu należałoby zastąpić chlorkiem żelaza (FeCl3).

Specyfika soli Substancja sól naturalna jest z punktu widzenia przemysłu chemicznego 'zanieczyszczonym' chlorkiem sodu. Zanieczyszczenie to polega na tym, że molekuły sodu i chloru połączone są siłami atomowymi z innymi 79-cioma elementami występującymi w przyrodzie, kryształy soli stanowią w ten sposób w mniejszym lub większym stopniu połączenie ze wszystkimi innymi pierwiastkami występującymi na ziemi. Ponad 2000 skomplikowanych procesów uwalnia sól naturalną od jej 'zanieczyszczeń'.

Dlaczego rafinuje się sól? 95% światowego wydobycia soli ma zastosowanie w przemyśle, gdzie wykorzystywany jest wyłącznie chlorek sodu. Związek ten jest surowcem do produkcji większości tworzyw sztucznych. Tylko 5% chlorku sodu dostaje się do kuchni, gdzie pod nazwą soli kuchennej wprowadzany jest do ludzkiego organizmu. Te 5% jest dla przemysłu tak znikomą ilością, że sól kuchenna traktowana jest w przemyśle chemicznym jako produkt uboczny.

Dlaczego czysty chlorek sodu jest niebezpieczny dla człowieka? Chlorek sodu - NaCl - nie jest przyswajalny przez komórki w swojej czystej, chemicznej formie. Wynika to z własności cieczy komórkowej, która jest roztworem koloidalnym soli naturalnej w wodzie, czyli chlorku sodu z towarzyszącymi mu naturalnymi elementami jako cieczy pierwotnej wywodzącej się z pramorza. Zanim sól kuchenna (NaCl) stanie się składnikiem komórki, musi ona przejść przez proces dezaktywacji, który polega na połączeniu się z brakującymi jej elementami. Elementy te NaCl czerpie z organizmu zubożając go w ten sposób. Wyprodukowana w ten sposób w organizmie sól naturalna umożliwia wprawdzie przeżycie, ale sól naturalna, niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, pozostaje nadal w niedoborze. Mimo tego niedoboru możemy osiągnąć wiek starczy - niestety z coraz poważniejszymi dolegliwościami = chorobami.

HYDRACJA (1 stopień neutralizacji NaCl) Pod pojęciem hydracji rozumieć należy proces biologiczny, w trakcie którego molekuły substancji szkodliwych - pozostałości przemiany materii - otaczane są molekułami cieczy komórkowej (roztwór naturalnej soli) w ten sposób unieszkodliwiane i wydalane na zewnątrz. Przyjmuje się, że średnia dzienna dawka soli kuchennej (NaCl) dla człowieka w krajach wysoko rozwiniętych wynosi 20g. Najzdrowsze nerki są w stanie usunąć dziennie 7g, pozostałe do 3/4 dziennego spożycia tego środka muszą być przez organizm zneutralizowane. Każdy gram chlorku sodu wiąże 23-krotną ilość cieczy komórkowej. Te zneutralizowane, otoczone molekułami cieczy komórkowej substancje pozostają najpierw w organizmie, czekając na możliwość usunięcia: absorbując coraz więcej życiodajnej cieczy wewnątrzkomórkowej, której zaczyna brakować dla procesów odnowy. W organizmie przybywa tkanki wodnej, magazynowanej w pewnych rejonach ciała. Tkanka ta stanowi wspaniałą pożywkę dla różnego rodzaju bakterii...

KRYSTALIZACJA (2 stopień neutralizacji NaCl) Hydracja ma tylko ograniczony zakres działania, zależny od ilości zbędnej cieczy komórkowej o organizmie. Jeżeli poziom cieczy komórkowej spadnie poniżej 60% hydracja przestaje być możliwa i organizm włącza następny system ratunkowy: chlorek sodu wiązany jest z białkami zwierzęcymi. W wyniku tego procesu powstają najczęściej ostrokantne kryształy odkładane między innymi w otoczeniu stawów. Przebieg tego stopnia neutralizacji NaCl w organizmie charakteryzuje się częstymi bólami, bardzo często jako wynik spowodowanych zapaleń. Cały szereg chorób, które przychodzą z wiekiem, można sprowadzić do spożywania soli kuchennej NaCl. Ilość sztucznych środków, których zadaniem jest likwidacja lub niwelowanie tych symptomów chorobowych jest przeogromna. Często przepisywana i bardzo szybko działająca dieta solna ma jedną wadę. Przynosi ona na pewno krótkotrwałe pozytywne efekty. Na dłuższą metę jednak w jej wyniku organizm pogłębia niedobory soli. Te z kolei prowadzą do dalszego ubytku cieczy wewnątrzkomórkowej i powolnego 'wysychania' organizmu, którego końcowym etapem jest zawał systemu immunologicznego.

Wydobycie soli Tysiącletnia tradycja wydobycia soli w Europie przestawiona została na przemysłową metodę. Sól jako produkt pozyskiwana jest w drodze wypłukiwania konglomeratów. Roztwór ten transportowany jest do rafinerii, gdzie oddzielane są od niego towarzyszące mu naturalne elementy chemiczne. Średniowieczna metoda wydobycia soli w postaci biało-różowych kryształów jest na wskutek wysokich kosztów robocizny droga. Aby uzyskać jeden kilogram krystalicznej soli trzeba wydobyć średnio 100 kg soli kamiennej. Potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl), związku chemicznego używanego jako przyprawa w kuchni. Znajdująca się w powszechnej sprzedaży sól to tzw. sól jodowana - ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu.

Szewczyk Monika