Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

Mikrobo-Mania BAKTERIĄ BAKTERIĄ Staphylococcus jest:
EKOSYSTEM.
Prezentacja dla V-VI klasy szkoły podstawowej
Co to są drobnoustroje?.
Antybiotyki i Antybiotykooporność
Krew Funkcje i skład.
Przygotował Wiktor Staszewski
Odnawialne źródła energii
Obieg węgla w przyrodzie
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
CUKRY.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Współczesne zagrożenia zdrowia
KWAŚNE DESZCZE.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Prezentacja dla IV-V klasy szkoły podstawowej
POWIETRZA ATMOSFERYCZNEGO
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Biopaliwa Energia Odnawialna.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
ODPADY A ŚRODOWISKO.
Odporność organizmu.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Chemia na co dzień.
„W świecie mikrobów”.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Przyjaciele lasu - destruenci
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zasady prawidłowego żywienia
Autorzy: Adrianna Przybylska
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Zanieczyszczenie powietrza
Biotechnologia w ochronie środowiska
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Chyba wiem, co jem?.
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Rodzaje substancji leczniczych
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
ICBerry Rewolucyjne podejście w profilaktyce zdrowia intymnego kobiety. iCBerry.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
SKŁAD I ZANIECZYSZCZENIA POWIETRZA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!? Dobre Mikroby Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?

Dobre Mikroby Do tej pory odkryto miliony mikrobów, a wiele nie zostało jeszcze odkrytych Większość tych mikrobów Jest nam potrzebnych do przeżycia Jest pożytecznych dla człowieka Może być wykorzystana przez człowieka (np. w przemyśle spożywczym, czy medycynie)

W środowisku Mikroby – interakcje z roślinami Wiele mikrobów występujących naturalnie W środowisku wspomaga wzrost roślin Przykładem takich mikrobów mogą być bakterie żyjące W glebie (ang. Rhizobacteria) wiążące azot, który jest potrzebny W wielu uprawach roślin Korzenie Mikroby

W środowisku Produkcja tlenu Cyanobacteria zwane sinicami produkują tlen w oceanach

W środowisku Rozkład związków organicznych (rozkład gnilny) Rozkład odpadów roślinnych i zwierzęcych, który prowadzi do uzyskania nawozu organicznego (kompostu). W procesie tym biorą udział najpierw grzyby, a następnie bakterie. Bez tego procesu produkcja pierwotna na ziemi byłaby niemożliwa.

W przemyśle spożywczym Ser i jogurt Jogurty i ser powstają w procesie fermentacji kwasu mlekowego. W produkcji serów pleśniowych wykorzystuje się różne grzyby! Chleb i ciasto Drożdże wykorzystuje się do wyrobu ciasta, z którego robi się chleb i inne produkty. Alkohol Drożdże wykorzystuje się również w produkcji alkoholu (w procesie fermentacji beztlenowej) Bakterie Lactobacilli wykorzystywane w produkcji sera i jogurtów. Drożdże Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane w produkcji chleba i alkoholu.

W przemyśle spożywczym Fermentacja Proces rozkładu cukrów przez mikroby prowadzący do powstania takich produktów, jak dwutlenek węgla alkohol. Fermentacja prowadzi do zamiany jednego produktu w inny.

Grzyb Penicillium produkuje antybiotyk penicylinę. W medycynie Penicylina Odkryta Przez Aleksandra Flemming’a w 1928 r. Produkowana przez grzyba Penicillium notatum Jeden z najczęściej stosowanych antybiotyków Szczepienia Odkryte przez Edwarda Jenner’a w 1796 r. Najczęściej zawierają osłabione, lub odzjadliwione wersje drobnoustrojów chorobotwórczych Grzyb Penicillium produkuje antybiotyk penicylinę.

Probiotyki Co to są probiotyki? Żywe mikroorganizmy podane w odpowiedniej ilości prowadzą do uzyskania korzyści zdrowotnych gospodarza Jaki rodzaj bakterii reprezentują probiotyki? Lactobacillus – bakterie te wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka

Probiotyki Jak one działają? Wchodzą w bezpośrednie interakcje z drobnoustrojami chorobotwórczymi, utrudniając wywołanie objawów choroby Wzmacniają naturalną barierę organizmu, która chroni przed chorobotwórczymi drobnoustrojami Wypierają drobnoustroje chorobotwórcze, poprzez konkurencję, np. o składniki pokarmowe Wchodzą w interakcje z, i wzmacniają układ immunologiczny