„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
KUCHNIA HAWAJSKA.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
smiletemplates
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

„Pychotka”

Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej ● 2 łyżki zimnej wody ● 1 porcja sosu czekoladowego ● 2 szklanki bitej śmietany ● ciasto ptysiowe ● dobrze roztrzepane jajo

Sposób wykonania ● Nagrzać piekarnik do 220°C. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaczem do ciasta wyciąć prostokąt 30x10 cm. Położyć pasek ciasta na blasze. Wyciąć jeszcze dwa paski tej samej długości, ale tylko 2,5 cm szerokości. Posmarować odrobiną wody ciasto leżące na blasze i przymocować wąskie paski na wierzchu, jako brzegi. Wyciąć jeszcze dwa małe paski i przymocować je na końcach ciasta. Docisnąć paski palcami. Posmarować ciasto roztrzepanym jajem i ponakłuwać je widelcem. Piec min. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć jagody do marynaty z rumu i cukru na 10 min. Przełożyć jagody i rum do rondelka i mieszając gotować przez 5- 6 min. Na średnim ogniu. Zamieszać mączkę kukurydzianą z wodą i połączyć z jagodami. Gotować przez 1min. i odstawić w rondelku do ostygnięcia. Rozsmarować warstwę sosu czekoladowego na upieczonym cieście, pokryć ją warstwą bitej śmietany i dodać jagody. Pokryć z wierzchu bitą śmietaną i udekorować pozostałą czekoladą. Pokroić i podawać.

● 1 porcja 496 kilokalorii 66g węglowodanów ● 4g białka 24g tłuszczu 0,9g błonnika Smacznego!

Wykorzystane źródła: Slajd 1 "Kuchnia doskonała dla każdego" autorstwa P. Martina (str.493) Slajd 4 Autor: Ola, klasa IV, ZPO nr 3 SP nr 7 w Mławie