Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Doświadczenie z wodą i atramentem
Advertisements

Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
Koło „80 dni dookoła świata” PSSP,
Sprawozdanie z doświadczenia
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Biologia jako nauka eksperymentalna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Biologia jako nauka eksperymentalna.
Otacza nas woda i powietrze
Jak pietruszka pije wodę?
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Mini Tornado w butelce.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Sok z czerwonego buraka
Doświadczenia.
„Zaczarowany Świat Chemii”
Budowa chemiczna kości
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Doświadczenie z rzeżuchą
Zapraszamy na obejrzenie
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Doświadczalny Konkurs Fizyczny I Chemiczny 2014
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Eksperyment z jajecznicą
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Chromatografia bibułowa
Projekt biologiczno-chemiczny
Chemia w kolorach tęczy
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Słońce rośliny ziemia woda. słońce rośliny ziemia woda.
Doświadczenie Biologiczne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Czy substancje można mieszać?
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Doświadczenie o wpływie zmian temperatury na kolory. Wysypałyśmy barwniki do barwienia jajek na śnieg... Oto one:
Źródła wiedzy biologicznej.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Tęczowy Świat Kwiatów.
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
Doświadczenie z rzeżuchą
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Doświadczenie z RzeŻuchą
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b Doświadczenia biologiczne i chemiczne - Projekt edukacyjny. Weronika Sączek kl.II b Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b Patrycja Śmiech kl.II b

Ocean w butelce Potrzebujemy: plastikową butelkę, Olej jadalny, Wodę, Atrament 1. Najpierw do butelki z wodą wlewamy atrament. 2. Później do butelki wlewamy olej. 3. Mocno zakręcamy butelkę, kołysząć ją zaobserwujemy "fale oceaniczne"

Olej jadalny woda z atramentem Obserwacje: Po dodaniu oleju do wody z atramentem tworzą się dwie warstwy woda (większa gęstość) od dołu a olej od góry. Podczas przechylania butelki ciecze poruszają sie nieco w innny sposób, dzięki czemu obserwujemy " fale oceaniczne " Wnioski: Jeśli ciecze mają różną gęstość nie utworzą jednolitego roztworu.

Kolorowy wir Potrzebujemy: mleko płyn do naczyń wacik barwnik talerz 1. Wlewamy mleko do talerza i dajemy kilka kropel barwnika 2. Wacik moczymy w płynie do naczyń i wkładamy do mleka, obserwujemy powstawanie "kolorowego wiru".

wacik mlekoko i atrament Obserwacje: Gdy do mleka z kilkoma kroplami barwników zamoczymy wacik z detergentem obserwujemy powstawanie kolorowego wiru. Wnioski: Detergent osłabia oddziaływanie miedzy cząsteczkowe tłuszczów do których przyłączją czsteczki detergetu. Migrację obserwujemy dzięki barwnikom.

Działanie substancji ropopochodnych na pióra ptaków Ptrzebujemy: Ptasie pióro rope wodę 1. Na ptasie pióro wlewamy wodę. 2. Prubujemy zmyć rope z piór, jest to nie możliwe.

Wnioski: Ropa jest śmiertelnym zagrożeniem dla ptaków. ropa pióro woda Obserwacje: Ropa przykleja się do pióra, a próba oczysczena pióra pod wodą nie przynosi korzyści, tylko jeszcze bardziej okleja pióro. Wnioski: Ropa jest śmiertelnym zagrożeniem dla ptaków.

Mechaniczne oczyszczanie zanieczyszczonej wody. Potrzebujemy: piasek żwirek lejek wata 2 butelki brudna woda 1. W leku układamy na spód wata na to piasek i późnej żwirek. 2. Wlewamy brudną wodę, obserwujemy mechaniczne oczyszczanie wody.

brudna woda Lejek z watą,piaskiem, żwir Mechaniczne oczyszczona woda Obserwacje: Woda, która przesączyła się przez warstwy: żwiru, piasku i waty znajdującej sie w lejku, została oczyszczona z widocznych zanieczyszczeń. Wnioski: Oczyszczanie wody w ten sposób nie pozwoli nam oczyścić jej z bakteri i zarazków.

Zastosowanie kwasu cytrynowego jako przeciw utleniacza. Potrzebujemy: jabłko sok z cytryny 1. Jabłko obieramy ze skórki. 2. Jedną ćwiartkę polewamy sokiem z cytryny a drugą nie. 3. Po pewnym czasie porównujemy zmiany.

Sok z cytryny Ćwiartka jabłka Obserwacje: Kawałki jabłek zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego nie zmieniły barwy. Wnioski: Kwas cytrynowy przeciw działa utlenianiu sie składników jabłka w powietrzu.

Czy biały kwiat włożony do wody z niebieskim atramentem zmieni kolor? Problem badawczy: Czy biały kwiat zmieni kolor? Sformułowanie hipotezy: Kwiat zmieni kolor. Zaplanowanie doświadczenia. Przeprowadzenie doświadczenia. Obserwacje: Z każdym dniem kwiat stawał sie bardziej niebieski. Wnioski: Kwiat pobiera wodę wraz z atramentem, która zmienia jego kolor. Weryfikacja hipotezy : Hipoteza sprawdziła się.

Potrzebujemy: biały kwiat atrament kieliszek woda 1. Do kieliszka wlewamy troszkę wody i atrament. 2. Wsadzamy biały kwiat i odstawiamy na kilka dni.

Czynności życiowe drożdży Problem badawczy: Czy drożdże są żywe ? Sformułowanie hipotezy: Drożdże są żywe. Zaplanowanie doświadczenia. Przeprowadzenie doświadczenia. Obserwacje: Gdy do drożdży doda sie wodę utlenioną, robią sie bombki i wydziela sie gaz. Wnioski: Drożdże sa żywe a wiec są saprofitami. Weryfikacja hipotezy:Hipoteza sprawdziła się.

Potrzebujemy: drożdże wodę wtlenioną butelkę balonik 1. Do butelki dajemy drożdże i wodeutlenioną. 2. Na butelkę nawdziewamy balonik i wstrząsamy butelką.

Jajko w occie Problem badawczy: Czy ocet wpłynie skorupę jajka, które jest w nim umieszczone? Sformułowanie hipotezy: Skorupa jajka stanie sie elastyczna. Zaplanowanie doświadczenia. Przeprowadzenie doświadczenia. Obserwacje: Skorubka stała się elastyczna. Wnioski: Kwas octowy zareagował z substancją w skorubce i rozpuścił ją. Weryfikacja hipotezy: Hipoteza potwierdziła się.

Potrzebujemy: jajko ocet słoik 1. Do słoika wlewamy ocet i wkładamy jajko. 2. Po 2-3 dniach wyciągamy jajko i myjemy pod bieżącą wodą.

Wpływ światła na rozwój roślin Problem badawczy: Czy światło ma wpływ na rozwój rośliny. Sformułowanie hipotezy: Roślina która ma więcej światła szybciej rośnie. Zaplanowanie doświadczenia. Przeprowadzenie doświadczenia. Obserwacje: Nasiona, które miały dostęp do światła kiełkowały, a te bez światła kiełkowały wolniej lub wcale a później miały żółty kolor i były "dzike". Wnioski: Światło ma wpływ na rozwój rośliny. Weryfikacja hipotezy: Hipoteza potwierdziła się.

W ciemnym i słonecznym miejscu. 1 dzień 7 dzień

Potrzebujemy: rzerzucha wata 2 pojemniki woda 1. Do pojemników wkładamy mokrą wate. 2. Na wate dajemy ziarenka rzerzuchy. 3. Jeden pojemnik dajemy w słoneczne miejsce, a drugi w ciemne, czekamy kilka dni na efekt doświadczenia.

Kolorowe doświadczenie. Problem badawczy: Czy wywar z czerwonej kapusty zmieni kolor po połączeniu z : A) wodą B) proszek do prania C) ocet 10% Sformułowanie hipotezy: Wywar w każdej szklance będzie miał inny kolor Zaplanowanie doświadczenia. Przeprowadzenie doświadczenia. Obserwacje: W szklance A wywar z czerwonej kapusty nie zmienił koloru, a wszklance B zmienił na zielony, w szklance C zmienił na czerwony. Wnioski: Wywar z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem, wiec różne barwy wywaru wskazują że te substancje dodane są np. kwasami. Weryfikacja hipotezy: hipoteza potwierdziła się.

Przed i po doświadczeniu

Potrzebujemy: Wywar z czerwonej kapusty Ocet Proszek do prania Woda 3 słoiki 1. Do słoików wlewamy wywar z czerwonej kapusy. 2. Do 1 słoika wlewamy ocet, do 2 dajemy proszek do prania, a do 3 wodę.

Koniec Dziękujemy za uwagę.