Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
KUCHNIA FIŃSKA KLASA 6a ROK SZKOLNY 2005/06.
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Dominika Chrobak. Obieranie ziemniakówObieranie ziemniaków Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków Wyrabianie ciasta na moskoleWyrabianie ciasta na moskole.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki) Marchew może być surowa, nie grzana w garnku. Wszystkie składniki wymieszać wyrobić ciasto. Formować - lepić(kulać)małe bułeczki wielkości orzecha, można też laleczki, serduszka, gwiazdki. Do pieca. Przepis ma 100 lat. Smacznego !

1. Marchew może być surowa, nie grzana w garnku. Wszystkie składniki wymieszać wyrobić ciasto. 2. Formować - lepić(kulać) małe bułeczki wielkości orzecha, można też laleczki, serduszka, gwiazdki. 3. Upiec.

Sałatka śledziowa z buraczkami od babci Toniego Składniki 2płaty śledziowe solone lub marynowane 3buraczki 3ziemniaki 3jajka 1groszek konserwowy 2ogórki kiszone 1majonez,sól i pieprz. Sposób wykonania: Buraczki, ziemniaki i jajka gotujemy. Wszystkie produkty kroimy w kostkę lub talarki, tylko buraczki trzemy na tarce o średnich oczkach. Następnie układamy warstwowo na półmisku, najpierw ziemniaki, następnie jajka groszek konserwowy, ogórki, śledzie buraczki na to wszystko wyłożyć majonezem i tak samo powtórzyć jeszcze raz i na górę majonez. Smacznego! Kluski ziemniaczane od babci Adama Surowe obrane ziemniaki utrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wodę z nich lekko osączyć w kuchennej ścierce lub w gazie. Na jeden kg ziemniaków dodać 2 do 3 jajka i trochę soli do smaku oraz mąkę do zagęszczenia. Zagotować wodę i posolić. Ciasto wyłożyć na deskę do krojenia i łyżką maczając w gotowanej wodzie odrywać kluski z deski i rzucać do wody. Można je spożywać jako zupę mleczną z mlekiem lub odcedzić i podawać z podsmażonym boczkiem. Smacznego !

CZERNINA „CZARWINA’’ od babci Klaudii 4L WODY 3,4 SZKLANKI KRWI Z GĘSI LUB KACZKI 15 DKG SUSZONYCH OWOCÓW WŁOSZCZYZNA 1/2 ŁYŻKI MĄKI 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1 LIŚĆ LAUROWY CUKIER, OCET, SÓL DO SMAKU SPOSÓB WYKONANIA: UGOTOWAĆ WARZYWA Z PODROBÓW, przypraw, włoszczyzny oraz suszonych owoców. Mięso wyjąć z wywaru. Mąkę roztrzepać z krwią, dodać trochę wywaru i mieszając, wlać do garnka, zagotować. Zupę przecedzić, przyprawić do smaku octem, cukrem i solą, dodać obrane z kości, pokrojone mięso. Można dodać ½ szklanki śmietany. Podawać z łazankami lub ziemniakami. Klaudia Polewka z maślanki od babci Pauliny 2 szklanki wody 1l maślanki 2 łyżki mąki liść laurowy ziele angielskie sól Marchewkę pokroić w kostki i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do wrzącego wywaru, ostrożnie wlewać maślankę roztrzepaną z mąką. Mieszając zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielone lub z pieczywem.

Kapusta z grzybami od babci Dominika -2 kg kiszonej kapusty, 0-5 kostki masła, 50 gram grzybów suszonych, 100 gram śliwek suszonych, 0-5 szk. cukru, Kroimy kapustę i płuczemy, Wstawiamy ją do garnka, Dodajemy grzyby i gotujemy. Gdy grzyby miękkie dodajemy masło. Śledzie kaszubskie w zalewie octowej od babci Julki Składniki : 1 kg śledzi szklanki wody 1szkanka octu Ziele angielskie Listek laurowy Cebula Cukier Sól Wykonanie: Cebule pokroić w paseczki, zagotować w wodzie z octem i przyprawami. Wystudzić. Śledzie oczyścić, podsmażyć na oleju obtoczone w mące. Wyłożyć na półmisek, zalać ryby zalewą octową. Udekorować cebulą. Smacznego!