Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki) Marchew może być surowa, nie grzana w garnku. Wszystkie składniki wymieszać wyrobić ciasto. Formować - lepić(kulać)małe bułeczki wielkości orzecha, można też laleczki, serduszka, gwiazdki. Do pieca. Przepis ma 100 lat. Smacznego !
1. Marchew może być surowa, nie grzana w garnku. Wszystkie składniki wymieszać wyrobić ciasto. 2. Formować - lepić(kulać) małe bułeczki wielkości orzecha, można też laleczki, serduszka, gwiazdki. 3. Upiec.
Sałatka śledziowa z buraczkami od babci Toniego Składniki 2płaty śledziowe solone lub marynowane 3buraczki 3ziemniaki 3jajka 1groszek konserwowy 2ogórki kiszone 1majonez,sól i pieprz. Sposób wykonania: Buraczki, ziemniaki i jajka gotujemy. Wszystkie produkty kroimy w kostkę lub talarki, tylko buraczki trzemy na tarce o średnich oczkach. Następnie układamy warstwowo na półmisku, najpierw ziemniaki, następnie jajka groszek konserwowy, ogórki, śledzie buraczki na to wszystko wyłożyć majonezem i tak samo powtórzyć jeszcze raz i na górę majonez. Smacznego! Kluski ziemniaczane od babci Adama Surowe obrane ziemniaki utrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wodę z nich lekko osączyć w kuchennej ścierce lub w gazie. Na jeden kg ziemniaków dodać 2 do 3 jajka i trochę soli do smaku oraz mąkę do zagęszczenia. Zagotować wodę i posolić. Ciasto wyłożyć na deskę do krojenia i łyżką maczając w gotowanej wodzie odrywać kluski z deski i rzucać do wody. Można je spożywać jako zupę mleczną z mlekiem lub odcedzić i podawać z podsmażonym boczkiem. Smacznego !
CZERNINA „CZARWINA’’ od babci Klaudii 4L WODY 3,4 SZKLANKI KRWI Z GĘSI LUB KACZKI 15 DKG SUSZONYCH OWOCÓW WŁOSZCZYZNA 1/2 ŁYŻKI MĄKI 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1 LIŚĆ LAUROWY CUKIER, OCET, SÓL DO SMAKU SPOSÓB WYKONANIA: UGOTOWAĆ WARZYWA Z PODROBÓW, przypraw, włoszczyzny oraz suszonych owoców. Mięso wyjąć z wywaru. Mąkę roztrzepać z krwią, dodać trochę wywaru i mieszając, wlać do garnka, zagotować. Zupę przecedzić, przyprawić do smaku octem, cukrem i solą, dodać obrane z kości, pokrojone mięso. Można dodać ½ szklanki śmietany. Podawać z łazankami lub ziemniakami. Klaudia Polewka z maślanki od babci Pauliny 2 szklanki wody 1l maślanki 2 łyżki mąki liść laurowy ziele angielskie sól Marchewkę pokroić w kostki i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do wrzącego wywaru, ostrożnie wlewać maślankę roztrzepaną z mąką. Mieszając zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielone lub z pieczywem.
Kapusta z grzybami od babci Dominika -2 kg kiszonej kapusty, 0-5 kostki masła, 50 gram grzybów suszonych, 100 gram śliwek suszonych, 0-5 szk. cukru, Kroimy kapustę i płuczemy, Wstawiamy ją do garnka, Dodajemy grzyby i gotujemy. Gdy grzyby miękkie dodajemy masło. Śledzie kaszubskie w zalewie octowej od babci Julki Składniki : 1 kg śledzi szklanki wody 1szkanka octu Ziele angielskie Listek laurowy Cebula Cukier Sól Wykonanie: Cebule pokroić w paseczki, zagotować w wodzie z octem i przyprawami. Wystudzić. Śledzie oczyścić, podsmażyć na oleju obtoczone w mące. Wyłożyć na półmisek, zalać ryby zalewą octową. Udekorować cebulą. Smacznego!