Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym”
Grupa III – Dziennik pokładowy
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Na rynku czy w supermarkecie: czyli gdzie lepiej i zdrowiej kupować?
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Rok szkolny 2005/2006 Realizacja projektu Tropem codziennych zakupów.
MOJA SZKOŁA W LICZBACH Prezentacja projektu z zakresu przedmiotów przyrodniczych: matematyka, biologia, chemia. Projekt wykonała: Monika Wojtyła, kl.
Tak ! - dla lokalnych producentów. Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: ŚWIADOMOŚĆ MŁODYCH.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
„ Sejm dzieci i młodzieży ”
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Zdrowe odżywianie.
Wiem co jem.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Szkoła Podstawowa nr 137 im. A. Kamińskiego w Łodzi
Mimo śniegu i mrozu uczniowie klasy trzeciej postanowili pójść na spacer w zajęciach pozalekcyjnych pod opieką pani Teresy Dakowskiej. Dotarli na plac.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Zasady zdrowego odżywiania Natalia Natanek
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Co wolisz jeść? Które z poniższych produktów są wg Ciebie niezdrowe? Można było udzielać kilku odpowiedzi.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
Napoje energetyczne.
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Praca dyplomowa Wpływ wybranych czynników na zachowania konsumentów na rynku czekolad Autor: Patrycja Czajka Opiekun pracy: dr inż. Małgorzata Źródło.
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Bezpieczny internet – analiza ankiety dla rodziców
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Zapis prezentacji:

Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez: uczennice klasy II E: Lucynę Szczot, Wiktorię Majdowską, Martę Wyczlińską. pod opieką: pani Anety Świątek

Wprowadzenie Do wybrania takiego tematu projektu edukacyjnego przekonał i zainspirował nas widok na szkolnych korytarzach. Niektórzy uczniowie odwykli od przynoszenia do szkoły kanapek, które zamienili na słodycze. Postanowiłyśmy sprawdzić, czy tak faktycznie jest i przy okazji spytałyśmy o inne produkty spożywcze, szczególną uwagę zwracając na produkty mniej zdrowe. O tym, czy młodzież powinna zmienić nawyki, przekonamy się za chwilę.

Cel projektu Celem naszego projektu edukacyjnego jest poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.

Metody badań Cel zrealizowałyśmy za pomocą samodzielnie sporządzonych ankiet, które przeprowadziłyśmy wśród młodzieży naszego gimnazjum na wszystkich poziomach edukacyjnych. W badaniu wzięło udział łącznie 111 uczniów- 57 dziewczyn i 54 chłopców. Klasy zostały wybrane losowo.

Wyniki Zebrane wyniki przedstawiłyśmy za pomocą wykresów, starając się odpowiedzieć na następujące pytania: Jakie artykuły spożywcze i jak często spożywają uczniowie? Co ma wpływ na wybór spożywanych pokarmów?

FAST- FOODY- klasa I

FAST- FOODY- klasa II

FAST- FOODY- klasa III

FAST- FOODY- wszyscy

SŁODYCZE- klasa I

SŁODYCZE- klasa II

SŁODYCZE- klasa III

SŁODYCZE- wszyscy

GOTOWE DANIA- klasa I

GOTOWE DANIA- klasa II

GOTOWE DANIA- klasa III

GOTOWE DANIA- wszyscy

SŁONE PRZEKĄSKI- klasa I

SŁONE PRZEKĄSKI- klasa II

SŁONE PRZEKĄSKI- klasa III

SŁONE PRZEKĄSKI- wszyscy

ŚWIEŻE OWOCE- klasa I

ŚWIEŻE OWOCE- klasa II

ŚWIEŻE OWOCE- klasa III

ŚWIEŻE OWOCE- wszyscy

NAPOJE- klasa I

NAPOJE- klasa II

NAPOJE- klasa III

NAPOJE- wszyscy

KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa I

KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa II

KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa III

KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-wszyscy

Wnioski Fast- foody, wbrew pozorom, młodzi ludzie jedzą dość rzadko. Znacznie częściej gimnazjaliści zjadają słodycze. Zwłaszcza wyroby czekoladowe. Uczniowie klas pierwszych jedzą częściej słodycze niż uczniowie klas drugich i trzecich. Gotowe dania wybierane są przez uczniów znacznie rzadziej– najczęściej kilka razy w miesiącu. Słone przekąski częściej jedzą młodsi uczniowie niż starsi. Najczęściej spożywane są chipsy i paluszki. Bardzo często uczniowie spożywają świeże owoce, dziewczyny częściej niż chłopcy.

Wnioski Z napoi wybierane są najczęściej kupne soki. Ponad połowa uczniów pije colę i słodkie napoje gazowane codziennie lub kilka razy w tygodniu. Na wybór produktów spożywczych największy wpływ wśród gimnazjalistów ma cena i data ważności. Wpływ tych czynników zwiększa się wraz z wiekiem uczniów i poziomem edukacji. Dziewczyny częściej sprawdzają skład produktów niż chłopcy. Natomiast chłopcy większą wagę niż dziewczyny przywiązują do wyglądu opakowania. Wraz z wiekiem zwiększa się zainteresowanie dziewcząt kalorycznością kupowanych produktów.

Lucyna Szczot, Wiktoria Majdowska, Marta Wyczlińska Dziękujemy za uwagę Lucyna Szczot, Wiktoria Majdowska, Marta Wyczlińska