Zasady Zdrowego żywienia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zasady zdrowego żywienia
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Żyj zdrowo!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zasady zdrowego żywienia
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Zasady zdrowego żywienia
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Zasady Zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia

Woda a soki i napoje owocowe 1 szklanka = 0 kcal Usuwa toksyny z organizmu Usuwa nadmiar wody w organizmie Skutecznie gasi pragnienie Dostarczają mikroelementy Spożywać min l,5l dziennie 1 szklanka = ok. 100 kcal Zawierają sztuczne barwniki oraz substancje słodzące szkodliwe dla zdrowia Pobudzają apetyt Spożywać sporadycznie

Zużycie energii w 30 min [kcal] Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180

Produkty zbożowe: ciemne czy jasne? Ciemne produkty zbożowe: To cenne źródło błonnika Dostarczają energii na cały dzień Przyspieszają metabolizm Nie zawierają konserwantów oraz są mniej przetworzone, a więc naturalne 1 kromka białego pieczywa = 50 1 kromka żytniego pieczywa = 95

Warzywa – najlepsza broń… Przeciwutleniacze Witamina A marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki cynk, miedź, selen, kobalt, mangan

Przeciwutleniacze Karotenoidy marchew, pomidor, czerwona papryka Likopen pomidory Bioflawonoidy jagody, papryka, pomidory, brokuły, winogrona

Owoce dla zdrowia Owoce Źródło witamin i minerałów. Niskokaloryczne Zapobiegają skokom insuliny Źródło błonnika Produkt Energia [kcal w 100g] Ananas 56 Kiwi Grapefruit 36 Truskawki 35 Maliny 29 Sok owocowy z kartonu 40-52 Sok pomidorowy/wielowarzywny 13-25

Mleko i przetwory mleczne Wapń Mocne kości Budulec mięśni Piękne włosy i paznokcie Białko

Mięso, jaja, wędliny i ryby Źródło: Białka Żelaza Witamin A, D, E, K Kwasów omega-3

Coś dla podniebienia Trochę słodyczy… 314 kcal 100 kcal 78 kcal Popularny baton ma zwykle tyle kalorii ile cały posiłek. Zawierają szkodliwe składniki: Cukry proste, tłuszcz, barwniki, spulchniacze, emulgatory. Jedzenie słodyczy wywołuje w szybkim czasie nawrót głodu, co prowokuje dalsze jedzenie i prowadzi do otyłości. Cukry proste przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Baton 300 kcal

Regularność posiłków Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Co 3h

Czy wiesz, że…

Ze szkolnego sklepiku… Chipsy: Duża zawartość tłuszczu Wysoka zawartość soli, która niszczy nerki. Związki toksyczne i rakotwórcze: akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Kolorowe napoje słodzone: W puszcze coli jest aż 7 łyżeczek cukru Barwniki i konserwanty.

Dzienny jadłospis Posiłek Co jemy? Śniadanie Obiad Kolacja II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja

Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Otyłość – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Anoreksja – intensywny lęk, przed przybraniem na wadze lub otyłością mimo utrzymującej się niedowagi.

Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Bulimia – jedzenie w krótkim czasie ilości jedzenia, która dla większości osób jest zdecydowanie za duża, a następnie prowokowanie wymiotów bądź stosowanie środków przeczyszczających

Kilka dobrych rad… Regularne posiłki Owoce i warzywa na drugie śniadanie i podwieczorek Pić dużo wody mineralnej Oliwa z oliwek Wysiłek fizyczny