Zasady Zdrowego żywienia
Piramida zdrowego żywienia
Woda a soki i napoje owocowe 1 szklanka = 0 kcal Usuwa toksyny z organizmu Usuwa nadmiar wody w organizmie Skutecznie gasi pragnienie Dostarczają mikroelementy Spożywać min l,5l dziennie 1 szklanka = ok. 100 kcal Zawierają sztuczne barwniki oraz substancje słodzące szkodliwe dla zdrowia Pobudzają apetyt Spożywać sporadycznie
Zużycie energii w 30 min [kcal] Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180
Produkty zbożowe: ciemne czy jasne? Ciemne produkty zbożowe: To cenne źródło błonnika Dostarczają energii na cały dzień Przyspieszają metabolizm Nie zawierają konserwantów oraz są mniej przetworzone, a więc naturalne 1 kromka białego pieczywa = 50 1 kromka żytniego pieczywa = 95
Warzywa – najlepsza broń… Przeciwutleniacze Witamina A marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki cynk, miedź, selen, kobalt, mangan
Przeciwutleniacze Karotenoidy marchew, pomidor, czerwona papryka Likopen pomidory Bioflawonoidy jagody, papryka, pomidory, brokuły, winogrona
Owoce dla zdrowia Owoce Źródło witamin i minerałów. Niskokaloryczne Zapobiegają skokom insuliny Źródło błonnika Produkt Energia [kcal w 100g] Ananas 56 Kiwi Grapefruit 36 Truskawki 35 Maliny 29 Sok owocowy z kartonu 40-52 Sok pomidorowy/wielowarzywny 13-25
Mleko i przetwory mleczne Wapń Mocne kości Budulec mięśni Piękne włosy i paznokcie Białko
Mięso, jaja, wędliny i ryby Źródło: Białka Żelaza Witamin A, D, E, K Kwasów omega-3
Coś dla podniebienia Trochę słodyczy… 314 kcal 100 kcal 78 kcal Popularny baton ma zwykle tyle kalorii ile cały posiłek. Zawierają szkodliwe składniki: Cukry proste, tłuszcz, barwniki, spulchniacze, emulgatory. Jedzenie słodyczy wywołuje w szybkim czasie nawrót głodu, co prowokuje dalsze jedzenie i prowadzi do otyłości. Cukry proste przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Baton 300 kcal
Regularność posiłków Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Co 3h
Czy wiesz, że…
Ze szkolnego sklepiku… Chipsy: Duża zawartość tłuszczu Wysoka zawartość soli, która niszczy nerki. Związki toksyczne i rakotwórcze: akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Kolorowe napoje słodzone: W puszcze coli jest aż 7 łyżeczek cukru Barwniki i konserwanty.
Dzienny jadłospis Posiłek Co jemy? Śniadanie Obiad Kolacja II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Otyłość – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.
Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Anoreksja – intensywny lęk, przed przybraniem na wadze lub otyłością mimo utrzymującej się niedowagi.
Choroby związane z zaburzeniami odżywiania Bulimia – jedzenie w krótkim czasie ilości jedzenia, która dla większości osób jest zdecydowanie za duża, a następnie prowokowanie wymiotów bądź stosowanie środków przeczyszczających
Kilka dobrych rad… Regularne posiłki Owoce i warzywa na drugie śniadanie i podwieczorek Pić dużo wody mineralnej Oliwa z oliwek Wysiłek fizyczny