DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Festiwal Projektów 2. 0 w Szkole Podstawowej im. K
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Metoda projektu Opracowała: Katarzyna Otorowska.
Podstawowe gorące desery
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Dzień Sałatkowy Opracowanie: Agata Mielczarek - teksty
Firma Los Pierogos.
„Wesołe Przekąski”.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Dzień Zdrowego Żywienia.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Jedz smacznie i zdrowo.
GRZYBKI.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Szkoła z Klasą to ogólnopolska akcja edukacyjna prowadzona od 2002 roku przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i Gazetę Wyborczą Akcja jest skierowana jest.
Sałatka Grecka..
AKCJA EDUKACYJNA ,,ŚNIADANIE DAJE MOC” W PSP 2 W GOGOLINIE
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
SAŁATKA OWOCOWA Sałatka owocowa jest świetnym deserem nie tylko na upalne dni. Świetnie orzeźwia, jest pełna witamin, zaspokaja apetyt na słodycze!
Konkurs Czas na Zdrowie
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
WIEM,CO JEM !.
Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
ŚNIADANIE DAJE MOC Szkoła filialna w Zygodowicach Szkoła Podstawowa
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W INOWROCŁAWIU.
1 Moduł IV. Obszar formułowania zadań budżetowych typu B.
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Moduł III Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
Śniadanie, które nam daje moc Nasze przygotowania do śniadania poprzedziło spotkanie z p. Danutą Olsińską, która jest higienistką szkolną. Mówiła nam jak.
Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni.
Uczniom klasy 3 b Szko ł y Podstawowej im. Powsta ń ców Wielkopolskich w Wyrzysku.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Śniadanie daje moc ! Dnia 7 listopada u nas w świetlicy szkolnej odbyła się akcja „Śniadanie daje moc”. Gdy śniadanie rano zjesz głowa myśli i ty też.
„Śniadanie klasy 2 a” Autorzy: Uczniowie klasy 2 a Szkoły Podstawowej w Niechanowie z panią Ewą Kaczmarek.
Klasa Ic Szkoła Podstawowa im. 24 Lutego 1863 Roku w Małogoszczu 7 listopada 2014r.
„Śniadanie daje moc”, czyli podróż kl. II do Krainy Zdrowia Uczniowie klas I –III Zespołu Szkół w Łączanach wybierają się w podróż do Krainy Zdrowia na.
Staraliśmy się, aby nasz temat przedstawić w ciekawy sposób. Na początku podzieliliśmy się zadaniami oraz tematami plakatów. Jednak musieliśmy najpierw.
Szkoła z Klasą to ogólnopolska akcja edukacyjna prowadzona od 2002 roku przez: - Centrum Edukacji Obywatelskiej - i „Gazetę Wyborczą”. Od początku.
Podróże po świecie Smaki Europy.
INNA LEKCJA JĘZYKA NIEMIECKIEGO Opracowały: Alicja Lasota Julia Momot 2014/2015.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
Śniadanie daje moc!!! „KUCHCIKOWO” Klasa III z Łazów
Organizator – PARTNERSTWO DLA ZDROWIA : Instytut Matki i Dziecka, Danone, Biedronka, Lubella Patron honorowy: Ministerstwo Zdrowia i Minister Edukacji.
Zespół Szkół im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Żalnie.
Pewnego słonecznego poranka, jak zawsze w poniedziałek, Kasia i Franek szli razem do szkoły. Coraz częściej zwyczajem Katarzyny stawało się to, że przed.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Kodeks 2.0 Przygotowali: Paweł Sandulski Piotr Romaniak.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Międzysemestralne Otwarte Spotkanie TIK-owe r. PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. BŁOGOSŁAWIONEGO KS. JERZEGO POPIEŁUSZKI W NIECZAJNIE GÓRNEJ.
ROBICIE PROJEKT!!! A ja Wam pomogę. Kiedy Wasza mama musi przygotować kolację, czy przejęcie, albo upiec ciasto też realizuje projekt. PROJEKT, A CO TO.
„Mój zawód na europejskim rynku pracy - jakie mam szanse?”
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Legenda litwińskich potraw
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

DAM RADĘ!

Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym, obliczanie kosztów. 2. Robienie zakupów (wybór tylko świeżych produktów), płacenie. 3. Przygotowanie wcześniej zaplanowanej potrawy z zakupionych produktów.

I etap Wspólnie wybieraliśmy potrawę, korzystaliśmy z komputera w bibliotece szkolnej i szukaliśmy przepisu na daną potrawę w Internecie. Potem porównywaliśmy różne przepisy (składniki, gramaturę, koszt) i sporządzaliśmy listę zakupów wraz ze wstępnym kosztorysem. II etap Robiliśmy zakupy w sklepie samoobsługowym, dzieci w miarę możliwości wybierały samodzielnie produkty, sprawdzały datę ważności, płaciły. III etap Po powrocie ze sklepu przygotowywaliśmy zaplanowaną potrawę. Za każdym razem różne dzieci były odpowiedzialne za różne etapy przygotowywania potrawy (odmierzanie składników, obieranie, krojenie, zmywanie naczyń, przygotowanie poczęstunku, itp.). IV etap Poczęstunek – opinie degustujących.

Podczas realizacji naszego zadania korzystaliśmy z komputera, Internetu oraz aparatu fotograficznego. Dzięki fotografowaniu uczniów podczas pracy, wszyscy bardziej się starali. Poza tym przekonali się, że również oni mogą z pomocą innych korzystać z TIK.

POTRAWY PRZYGOTOWANE W RAMACH PROJEKTU 1.Sałatka owocowa. 2.Pizza. 3.Koktajl truskawkowy. 4.Bigos z młodej kapusty.

Weronika wyrabia ciasto na pizzę, a Kamil trze ser do pizzy.

Monika smaży pieczarki z cebulą.

Adrian wałkuje ciasto-formuje spód do pizzy.

Asia i Weronika wkładają pizzę do piekarnika.

Smacznego!

Sebastian, Monika i Kamil kroją brzoskwinie i ananasy do sałatki owocowej.

Asia i Weronika robią sałatkę owocową.

Adrian zmywa naczynia

Kamil nakłada sałatkę do miseczek.

Pani Agnieszka i pani Edyta degustują przygotowaną przez nas sałatkę owocową.

Sebastian myje truskawki na koktajl.

Kamil, Monika i Adrian obierają truskawki z szypułek, a Asia i Weronika wycierają naczynia.

Monika obiera truskawki z szypułek, a Sebastian wrzuca je do pojemnika koktajlowego.

Adrian dodaje do truskawek jogurt naturalny-jeszcze tylko cukier i można miksować.

Sebastian obsługuje malakser. Jeszcze kilka sekund i koktajl będzie gotowy.

Pani Teresa degustuje przyrządzony przez nas koktajl truskawkowy.

Na zdrowie!

Dziękujemy za uwagę: Beata, Monika, Weronika, Asia, Adrian, Sebastian i Kamil