Biologia Karolina Iwanowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Witaminy! Ruta Katarzyna.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
WITAMINY.
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
dla chłopczyka i dziewczynki
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Witamina A!!! W owocach i warzywach
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Zapraszam na obejrzenie mojej prezentacji na temat :
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Woda i składniki mineralne
Witaminy. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Biologia Karolina Iwanowska WITAMINY Biologia Karolina Iwanowska

Definicja: Witaminy to pobierane z zewnątrz przez zwierzęta i człowieka związki organiczne o prostej, ale zróżnicowanej chemicznie budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Brak lub niedobór witamin… …powoduje negatywne skutki zwane awitaminozą lub hipowitaminozą. Zbyt duża ilość niektórych witamin może prowadzić do hiperwitaminozy.

WYBIERZ WITAMINĘ E K A B kwas foliowy 1 H B 2 B D 6 PP C B kwas pantotenowy 12 KONIEC

WITAMINA A Źródła: produkty bogate w karoten (np. marchew, pomidory) – jako prowitamina, tran, masło, jaja, wątroba.

Funkcje witaminy A Witamina A zapewnia: prawidłowe funkcjonowanie naskórka, odporność na zakażenia ropne, prawidłowe widzenie, prawidłowy wzrost.

A AWITAMINOZA: HIPERWITAMINOZA: suchość i łuszczenie naskórka, kurza ślepota (ślepota zmierzchowa) – upośledzenie widzenia przy słabym oświetleniu kseroftalmia – wysychanie i rozmiękczanie rogówki, osłabienie wzrostu. HIPERWITAMINOZA: zmiany skórne. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina D Źródła: tran, mleko, jaja, masło.

Funkcje witaminy D wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu oraz utrudnia ich wydalanie, wpływa na odkładanie wapnia i fosforu w tkance kostnej.

D AWITAMINOZA: HIPERWITAMINOZA: krzywica u dzieci, rozmiękczanie kości u dorosłych. HIPERWITAMINOZA: złamania kości, nudności, bóle głowy, odkładanie wapnia w ścianach naczyń nerek i serca. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina E Źródła: jarzyny, oleje roślinne, pieczywo razowe, kiełki zbóż, mleko, jaja.

Funkcje witaminy E wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem, wpływa na działanie w tkance mięśniowej.

E AWITAMINOZA: zaburzenia płodności, osłabienie pracy mięśni. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina K Źródła: jarzyny, olej sojowy, wątroba. Wytwarzana w jelicie cienkim przez bakterie jelitowe podczas procesów gnilnych.

Funkcje witaminy K zapewnia prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi, transport jonów, oddychanie biologiczne.

K AWITAMINOZA: zaburzenia krzepnięcia krwi – krwotoki. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina B 1 Źródła: podroby, jaja, drożdże, chleb razowy, ziemniaki.

Funkcje witaminy B 1 uczestniczy w procesie utleniani abiologicznego, wpływa na przemiany cukrowców i tłuszczowców, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej.

B 1 AWITAMINOZA choroba beri-beri – zapalenie nerwów, choroby przewodu pokarmowego, przykurcz mięśni, nadwrażliwość skóry. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina B 2 Źródła: drożdże, mleko, jarzyny, jaja.

Funkcje witaminy B 2 bierze udział w procesie utleniania biologicznego, uczestniczy w syntezie hemoglobiny, podnosi odporność organizmu, pobudza wzrost.

B 2 AWITAMINOZA: zapalenie błon śluzowych, pękanie kącików warg, zmiany w rogówce i spojówkach, zahamowanie wzrostu. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina B 6 Źródła: drożdże, mleko, mięso, fasola, ziarna zbórz.

Funkcje witaminy B 6 uczestniczy w przemianach aminokwasów, bierze udział w procesach krwiotwórczych, pomaga przyswajać tłuszcze.

B 6 AWITAMINOZA: zapalenie śluzówki, zmiany w szpiku i w skórze. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina B 12 Źródła: wątroba, mięso, jaja, mleko.

Funkcje witaminy B 12 bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów i leukocytów.

B 12 AWITAMINOZA: niedokrwistość (anemia). WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina PP Źródła: wątroba, serce, nerki, drożdże, chude mięso.

Funkcje witaminy PP uczestniczy w procesie utleniania komórkowego, wpływa na przyswajanie białek roślinnych, odpowiada za gospodarkę barwnikową organizmu.

PP AWITAMINOZA: pelarga – zaczerwienienia i owrzodzenia skóry, biegunka, otępienie, zaburzenia nerwowe i psychiczne. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina H Źródła: żółtko jaja, wątroba, ziemniaki, drożdże, marchew, mięso.

Funkcje witaminy H odpowiada za prawidłowy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem.

H AWITAMINOZA: zmiany skórne, wypadanie włosów, zahamowanie wzrostu. WSZYSTKIE WITAMINY

Witamina C Źródła: owoce (szczególnie pomidory, cytryny, czarna porzeczka, owoce róży), jarzyny (np. kapusta kiszona, papryka, ziemniaki).

Funkcje witaminy C uczestniczy w procesach oksydo – redukcyjnych, wzmaga ogólną odporność organizmu, warunkuje prawidłowy stan tkanki łącznej, pomaga wchłaniać żelazo, uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy.

C AWITAMINOZA: szkorbut – zapalenie i krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, obniżenie odporności organizmu na infekcje, pękanie naczyń włosowatych. WSZYSTKIE WITAMINY

kwas foliowy Źródła: jarzyny, drożdże, wątroba.

Funkcje kwasu foliowego synteza zasad purynowych budujących kwasy nukleinowe.

kwas foliowy AWITAMINOZA: anemia, zaburzenia jelitowe. WSZYSTKIE WITAMINY

kwas pantotenowy Źródła: występuje powszechnie w pokarmach roślinnych i zwierzęcych.

Funkcje kwasu pantotenowego uczestniczy w przemianach cukrowców i tłuszczów, wchodzi w skład koenzymu A.

kwas pantotenowy AWITAMINOZA: zaburzenia czucia, zaburzenia żołądkowo – jelitowe, uszkodzenie nadnerczy. WSZYSTKIE WITAMINY

Podsumowanie: Witaminy, mimo ich prostej budowy, są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieje się tak, ponieważ wchodzą one w skład enzymów i regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych. Witaminy nie są trawione, tylko bezpośrednio wchłaniane przez komórki ściany jelit.