Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Advertisements

PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Potrawy Irlandzkie.
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Matematyka jest wszędzie !!!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowa dieta Europejczyków
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym 424,2 kcal / osobę Składniki na 10 porcji : Mięso mielone wieprzowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza do mięsa mielonego KNORR 0,130 kg Woda 0,300 l Marchew 0,100 kg Seler 0,070 kg Por 0,040 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,001 kg Masło 0,020 l Oregano suszone 0,001 kg Sos biały baza KNORR 0,150 kg Cebula 0,100 kg Brokuły 0,250 kg Szpinak mrożony 0,080 kg Pieprz Czarny mielony KNORR 0,002 kg Czosnek mielony 0,002 kg Śmietana 30% 0,070 kg Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodaj zasmażoną cebulę, por, starte na tarce marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę uformuj małe klopsiki i upiecz w piecu. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na maślę, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblęderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Klopsiki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem.

Pulpeciki mięsno-warzywne z sosem brokułowym – „ po uzdrowieniu” Wykonanie : Do mięsa mielonego dodaj zasmażoną cebulę, por, starte marchew i seler, wodę, bazę do mięsa mielonego oraz przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę, uformuj małe pulpeciki i ugotuj. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj . Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasmaż na margarynie, następnie dodaj szpinak, przyprawy i chwilę zasmażaj. Całość dodaj do sosu, zblenderuj, następnie dodaj pokrojone na mniejsze części brokuły i dopraw do smaku. Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem i makaronem. Składniki na 10 porcji : Mięso mielone drobiowe 0,750 kg Cebula (kostka) 0,080 kg Bułka czerstwa 0,050 kg Baza do mięsa mielonego KNORR 0,130 kg Woda 0,300 l Marchew 0,100 kg Seler 0,070 kg Por 0,040 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,001 kg Margaryna RAMA 15% 0,020 l Oregano suszone 0,001 kg Sos biały baza KNORR 0,150 kg Cebula 0,100 kg Brokuły 0,250 kg Szpinak mrożony 0,080 kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002 kg Czosnek mielony 0,002 kg Śmietana 15% 0,070 l 263,05 kcal/ osobę

Receptura przed uzdrowieniem dostarczało 424,2 kcal na jedną osobę. Receptura została uzdrowiona poprzez zamianę mięsa mielonego wieprzowego na mięso mielone drobiowe, ponieważ jest najbardziej odżywczym mięsem, charakteryzującym się jednocześnie wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Jest również lekkostrawne, łatwo przyswajalne przez organizm. Zwykłe masło zastąpiłyśmy margaryną RAMA, gdyż masło zawiera prawie całą dzienną dawkę kwasów tłuszczowych nasyconych i duża porcję cholesterolu, zaś margaryna RAMA nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych . Zawiera za to kwasytłuszczowe nienasycone, które obniżają cholesterol. Śmietana 30 % jest zamieniona na śmietanę 15 % , która zawiera mniej tłuszczu . W taki sposób otrzymałyśmy potrawę dostarczającą 263,05 kcal / osobę.