MARCHEW – warzywo młodości

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Nauczyciel prowadzący: mgr Renata Gruca Wykonali: Wioleta Kalinowska Anna Szudrowicz Małgorzata Gębarowska Adam Kozacki.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Sprawozdanie z akcji Piramidy Żywienia Przedszkolaka
Leonardo Project F&B4YOU
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA
Trzymaj Formę !.
Zdrowy styl życia Zdrowie jest bardzo ważne, gdy jesteśmy zdrowi czujemy się dobrze. Jak być zdrowym?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Choroba, którą pewnego dnia stwierdza lekarz, rozwijała się w TWOIM organizmie przez wiele LAT i można było.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SZKOŁA PODSTAWOWA Im . Jana Pawła ii W Smolniku
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pszczoły.
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
Chcę skuteczniej działać jako nauczyciel. Jak to zrobić ?
Zdrowe odżywianie.
„KLASA II A ŚNIADANIE ZAWSZE ZDROWE MA „
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zasady zdrowego stylu życia
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
ZDROWY TYDZIEŃ – PERSPEKTYWA NA CAŁE ŻYCIE
Wychowawca: Agnieszka Łazarczyk
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
PROMYKI – Zajęcia „Marchewka” Główną bohaterką naszych zajęć była MARCHEWKA. Mówiliśmy o jej kolorze, kształcie i zastosowaniu w kuchni. Dowiedzieliśmy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
KRÓLOWA JESIENNYCH STOŁÓW - DYNIA
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
WARZYWA I WITAMINY.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Warzywa i owoce
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Projekt edukacyjny,,Rośnij zdrowo” Przygotowała: Julita Zygmunt Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą.
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Zasady zdrowego żywienia
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

MARCHEW – warzywo młodości

Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat. Znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Przepadał za nią król Karol Wielki. Aż trudno uwierzyć, że w swej pierwotnej dzikiej postaci była koloru białego. Dziś marchewkowe pola uprawia się w pełnej gamie kolorów – od bieli przez żółcie, czerwienie, po ciemny fiolet.

Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś.

Raz dzieci pytały marchewkę: dlaczego jest marchewkowa. A marchewka na to: nie lubię być chora! Kto mnie będzie jadł pożyje wiele długich lat!!! Piękną cerę jemu dam, bo o cerę i oczy dbam. Kto z marchewką dobrze żyje Ten długo pożyje.

Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk, kobalt.

Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Korzystnie wpływa na nasz wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Dziadek pije soczek, babcia soczek pije, bo dzięki marchewce dłużej się pożyje!

Przez rurkę czy smoczek marchwiowy pij soczek!

Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo - jako surówkę, gotowaną - w sałatkach i zupach lub z wody – smażoną i duszoną. Z marchwi robi się soki, przeciery i przetwory. Bardzo smaczne jest również ciasto marchewkowe.

Dobra gotowana, dobra i surowa. Choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa. Kiedy za zielony pochwycisz warkoczyk i pociągniesz mocno – wnet z ziemi wyskoczy.

Opracowały: Mariola Malska Renata Kondaszewska