ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
BIAŁKA.
LAS ZIELONE PŁUCA ZIEMI.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywiaj się zdrowo 1.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Tajemnice lasu.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Akcja Sprzątania Świata Zespół Szkół nr2 im.A.Świętochowskiego
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
WSZECHOBECNA WODA Woda jest czynnikiem wpływającym
Poznajemy składniki żywności.
Kto jest przyjacielem lasu?
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
Energia słoneczna.
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Autorzy: Adrianna Przybylska
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Znaczenie wody w życiu człowieka
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
O ALTERNATYWNYCH ŹRÓDŁACH ENERGII. Wiemy, że paliwa kopalne, dzięki którym produkowana jest energia elektryczna, kiedyś się wyczerpią. I co wtedy? Czy.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Czyli: Co w trawie piszczy?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
„LAS CAŁKIEM BLISKO NAS”
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA Wykonał:Damian Bartczuk Kl.1a

Znaczenie ekologiczne Rośliny są fundamentalną częścią życia na Ziemi, bez nich nie mogłaby istnieć większość innych form życia. Rośliny są pierwotnymi producentami w większości lądowych ekosystemów i stanowią podstawowe ogniwo łańcucha pokarmowego. Dla wielu organizmów rośliny stanowią źródło pokarmu.

Znaczenie użytkowe Rośliny dostarczają nam: tlenu, pożywienia, włókien, drewna, papieru, paliw, leków i barwników. Dla ok. 40% ludności świata drewno jest podstawowym źródłem energii. Kształtują nasze środowisko.Wpływają także na nasze środowisko kulturowe ze względu na walory estetyczne, krajobrazowe i znaczenie religijne.

Rośliny zapewniają pożywienie... Wkład roślin w życie człowieka jest ogromny. Rośliny zapewniają nam naturalne pożywienie. Nasze codzienne pokarmy, chodź nieraz nie zdajemy sobie sprawy, że są pochodzenia roślinnego: chleb, ziemniaki, ryż, kukurydza, warzywa, owoce i cukier

Glony - są wykorzystywane jako pokarm w gospodarce rybnej, - biorą udział w biologicznym oczyszczaniu wód, -wydzielają tlen podczas fotosyntezy - stanowią białkowy pokarm dla człowieka -są źródłem witamin, jodu, boru, miedzi, soli potasowych i sodowych

W przemyśle... Rośliny są również niezbędnym surowcem w różnych gałęziach przemysłu. Znalazły zastosowanie w papiernictwie, budownictwie i w gospodarstwach domowych, gdzie wykorzystuje się drewno. Również we włókiennictwie wykorzystuje się m.in. len i bawełnę do produkcji tkanin. W przemyśle farmaceutycznym dużo leków i ziół produkowanych jest na bazie roślinnej.