Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

SOLE JAKO PRODUKT REAKCJI WODNYCH ROZTWORÓW KWASÓW I ZASAD
Sposoby określania odczynu roztworów
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
''Fizyczna strona wirowania prania''
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Tajemnicze pismo z mąki
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Mangan (Mn).
Sprawozdanie z doświadczenia
„Woda i Ścieki” Adam Pawełas / Carlsberg Polska S.A.
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Mangan i jego charakterystyka
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sok z czerwonego buraka
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Zapraszamy na obejrzenie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Eksperyment z jajecznicą
Przygotowanie doświadczenia:
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Doświadczenie z atramentem
Skala ph.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
Widmo fal elektromagnetycznych
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Kwasy.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Wodorotlenki.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Reakcje utlenienia i redukcji
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
PROJEKT EDUKACYJNY: PIĘKNY UŚMIECH WIZYTÓWKĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Odczyn roztworu Skala pH
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Zapis prezentacji:

Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E

Do wykonania doświadczenia potrzebne są: garnek, wrząca woda, jajko, patelnia, łyżka.

Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty. Następnie dolewamy wrzącą wodę i czekamy, aż powstanie wywar.

Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajko.

Do jajecznicy dajemy dwie łyżki wywaru z czerwonej kapusty i mieszamy.

Po kilku sekundach powstaje zielona jajecznica, która smakuje tak samo, jak zwykła.

Wnioski: Wywar z czerwonej kapusty służy, jako wskaźnik kwasowo – zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym - czerwony, w obojętnym - fioletowy, w zasadowym - zielony.

Wniosek. Jajecznica ma zasadowy odczyn, dlatego po dolaniu wywaru z czerwonej kapusty, który jest wskaźnikiem, przyjmuje ona zieloną barwę.

Koniec : )