Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E
Do wykonania doświadczenia potrzebne są: garnek, wrząca woda, jajko, patelnia, łyżka.
Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty. Następnie dolewamy wrzącą wodę i czekamy, aż powstanie wywar.
Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajko.
Do jajecznicy dajemy dwie łyżki wywaru z czerwonej kapusty i mieszamy.
Po kilku sekundach powstaje zielona jajecznica, która smakuje tak samo, jak zwykła.
Wnioski: Wywar z czerwonej kapusty służy, jako wskaźnik kwasowo – zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym - czerwony, w obojętnym - fioletowy, w zasadowym - zielony.
Wniosek. Jajecznica ma zasadowy odczyn, dlatego po dolaniu wywaru z czerwonej kapusty, który jest wskaźnikiem, przyjmuje ona zieloną barwę.
Koniec : )