Chemia na co dzień.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
Przygotował Wiktor Staszewski
Chemia w życiu codziennym
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Sole w rolnictwie.
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
CHEMIA A WSPÓŁCZESNE SPOŁECZEŃSTWO
CHEMIA a współczesne SPOŁECZEŃSTWO
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
To nie magia tylko chemia. Spotykamy ją każdego dnia.
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kwasy w naszym otoczeniu
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Alkohole.
Chemia w życiu codziennym.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Disacharydy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Sole w życiu człowieka.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Alkohole.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Zastosowanie soli.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
występowanie, właściwości krzemu ważniejsze związki krzemu
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
- życiodajna Substancja
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Chemia w moim życiu.
Sole w życiu codziennym.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Chemia na co dzień

Gotowanie, fermentacja, produkcja szkła, metalurgia – to kilka z procesów chemicznych, które towarzyszą nam, czasami nieświadomie w naszym życiu.

Przetwory mleczne Jogurt powstaje w trakcie fermentacji mlekowej, czyli w procesie chemicznym, w którym cukier zawarty w mleku, zwany laktozą, zostaje przekształcony w kwas mlekowy i energię. Proces ten zachodzi gdy do mleka dodamy specjalne bakterie, zwane pałeczkami bułgarskimi. Kefir powstaje również w trakcie fermentacji mlekowej, ale do mleka dodaje się specjalne mikroorganizmy (głównie bakterie i drożdże), tzw. Grzybki kefirowe, które wyglądem przypominają kawałki kalafiora. Produktami tej fermentacji są kwas mlekowy, energia, tlenek węgla (IV).

Woda Zwykłe H₂O, które jedni piją, inni nie. Nikt chyba nie jest w stanie wyobrazić sobie świata pozbawionego wody. Świat bez pryszniców, kąpieli wodnych i saun. Człowiek składa się w 70% z wody, więc życie bez niej jest wręcz niemożliwe.

Z soli zbudowany jest nasz dom: Sole kwasu krzemowego zawierają cegły i cement, Węglan wapnia wchodzi w skład tynku, Krzemiany sodowo – wapniowe zawierają szyby okienne, Krzemiany ołowiu lub glinu zawierają emalie urządzeń sanitarnych, Sole zawierają również farby do malowania

Z solami mamy do czynienia w kuchni Chlorku sodu (soli kuchennej) używamy do przyprawiania potraw i konserwowania żywności, Azotanu sodu i potasu używamy do peklowania mięsa, W skład proszków do pieczenia ciast wchodzą sole amonu.

Dzięki solom utrzymujemy czystość i higienę Węglany i fosforany sodu wchodzą w skład proszków do prania, Stearynian i palmitynian sodu to główne składniki mydła, Węglan wapnia i magnezu wchodzi w skład pasty do zębów.

Gliceryna Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł.  Stosowana jest przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych.

Wiele związków chemicznych dodaje się do żywności w kolejnych etapach jej produkcji, czy przetwarzania w celu poprawienia trwałości produktów, ich cech smakowych lub usprawnienia procesu przetwórstwa. Dodatki do żywności nie powinny zagrażać zdrowiu konsumentów. Można je otrzymywać z surowców naturalnych lub uzyskiwać na drodze syntezy chemicznej.

Dodatki związków chemicznych w żywności : Barwniki Pigmenty Środki konserwujące Zagęszczacze Przeciwutleniacze Stabilizatory Emulgatory Regulatory kwasowości.

Symbole i oznaczenia zagrożeń chemicznych:

Tłuszcze Składnik pokarmowy. Człowiek spożywa tłuszcze pod różną postacią. Najczęściej jest to masło, smalec czy też jako oleje roślinne. Ogólny wzór:

Białka W skład białka wchodzą następujące pierwiastki: węgiel, tlen, azot, czasami siarka i fosfor. Białka zbudowane są z ogromnej liczby aminokwasów, które połączone są ze sobą w różny sposób, tworząc spirale, kule, łańcuchy itd.

cukry Cukry dzielimy na: cukry proste, dwucukry i wielocukry. W skład cząsteczki cukru wchodzi węgiel, wodór i tlen.

Kwasy organiczne Kwasy organiczne są nam dobrze znane z życia codziennego, a mianowicie: kwas cytrynowy, kwas octowy (używany do kwaszenia i marynowania warzyw i grzybów), kwas mlekowy (dzięki bakteriom którego ulegają kwaśnieniu: mleko, kapusta, ogórki), kwas mrówkowy, kwas szczawiowy. Występują one w organizmach żywych. Do grupy kwasów nieorganicznych zaliczamy kwasy, które można otrzymać z substancji mineralnych na ziemi.

Kwas Chlorowodorowy (solny)- HCl Rozcieńczony roztwór tego kwasu występuje w soku żołądkowym człowieka. Ułatwia on trawienie. Unoszący się nad stężonym roztworem kwasu chlorowodór należy do silnych trucizn. Zastosowanie kwasu solnego: w przemyśle kosmetycznym, w przemyśle nawozów sztucznych, do produkcji barwników, do produkcji włókien sztucznych.

Alkohole Alkohol etylowy to związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze C₂H₅OH. W temperaturze pokojowej jest bezbarwna, łatwopalna ciecz o charakterystycznej woni i piekącym smaku. Na powietrzu pali się słabo widocznym niebieskawym płomieniem. Wykorzystywany jest w przemyśle m.in. jako rozpuszczalnik oraz jako napój alkoholowy (prowadzi do poważnego uzależnienia alkoholizmu)

Skutki nadmiernego spożywanie Alkoholu:

Postęp naukowo- techniczny Chemia przyczynia się do poprawy warunków życia. Zagraża zdrowiu zanieczyszczeniem środowiska naturalnego człowieka. Broń masowego rażenia(broń chemiczna) – niewłaściwe stosowanie substancji chemicznych jest przyczyną wielu tragedii.

Bibliografia www.wikipedia.pl www.ściaga.pl www.google_grafika.pl „Chemia dla gimnazjum część 3”, Jan Kulawik, Teresa Kulawik, Maria Litwin

Opracował Paweł Jurkiewicz