Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska Specjalista Żywienia Człowieka

Dziecko jest ojcem dorosłego….

… jednak dziecko to nie jest mały dorosły !

Specjalne zalecenia dla dzieci! Dzieci potrzebują 2-3 razy więcej składników odżywczych na kg masy ciała niż dorośli! Dzieci mają większe zapotrzebowanie, ale……….. małe żołądki!!

Kilka faktów….. Nie ma jednego pokarmu czy produktu, który dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu składników odżywczych Nie ma zdrowych czy niezdrowych produktów są tylko zdrowe i niezdrowe diety. Każdy produkt spożywany w odpowiedniej ilości może być elementem zbilansowanej diety !

Zdrowe żywienie = Zbilansowana dieta! Co to jest zbilansowana dieta? Dostarcza odpowiednich ilości składników odżywczych, witamin i składników mineralnych Wspiera zachowanie zdrowia i witalności

Zapotrzebowanie zależy od: Zalecenia żywieniowe Dla poszczególnych składników odżywczych (np. RDAs, WHO) Dla całej diety (np. Piramida żywienia) Zapotrzebowanie zależy od: wieku płci aktywności fizycznej czynników genetycznych (waga, wzrost) stanu fizjologicznego czynników środowiska stanu zdrowia

Zalecane dzienne spożycie energii 2400-2900 kcal 2000-2500 kcal Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia WHO dla energii - dorośli WHO/FAO. Joint WHO/FAO expert consultation “Diet, Nutrition, and the prevention of chronic diseases”. WHO Technical report series 916. Geneva, 2003. Zalecane dzienne spożycie energii 2400-2900 kcal 2000-2500 kcal

Duże potrzeby „małych” ludzi Normy spożycia Normy żywienia M. Jarosz; B. Bułhak-Jachymczyk; PZWL 2008

Zalecenia dla diety Piramida Prawidłowego Żywienia Biały ryż, chleb, makaron, słodycze Czerwone mięso, masło Nabiał lub suplementy wapnia 1-2 x dz. Ryby, drób i jajka 0-2 x dz. Alkohole z umiarem

Rozwój i wzrastanie dziecka nie przebiegają w jednakowym tempie Okres rozwojowy Wiek Noworodek 1 m. ż. Intensywnie przybiera na masie Niemowlę 1 r. ż. Pierwsze ząbki, potraja urodzeniową masę ciała Okres poniemowlęcy 1- 3 r. ż. Wymiana zębów Dzieciństwo okres przedszkolny 3 – 6 r. ż. Okres młodociany - szkolny 7- 12 r. ż. 2 – 3 kg przyrosty masy i 5 cm długości rocznie Okres młodzieńczy 12 -18 r. ż Dojrzewanie, dorastanie, skok wzrostowy

Duże potrzeby „małych” ludzi kcal

Zalecenia żywieniowe dla dzieci > 2 roku życia Kaloryczność diety – dostosowana do potrzeb i wieku Nie przekarmiać dziecka, stosować się do zalecanych wielkości porcji Źródło białka w każdym posiłku zwierzęce – chude mięso i wędliny, drób bez skóry białko roślinne – strączkowe, zboża i warzywa Warzywa i owoce, zarówno świeże jak i gotowane - codziennie w każdym posiłku ! Ograniczyć dodatek soli i cukru do potraw – zioła i przyprawy zamiast Tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi Pełnoziarniste produkty zbożowe: płatki, musli, pieczywo, kasze, makarony Ograniczać słodycze i słodzonych napoje - zamiast podawać100 % soki i wodę mineralną Minimum 2 porcje produktów mlecznych - o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie bez tłuszczu Podawać więcej ryb morskich, szczególnie tłustych, gotowanych lub pieczonych Codzienna aktywność fizyczna – minimum 60 minut

Spożycie niezgodne z zaleceniami - nadmiar energii nasyconych kwasów tłuszczowych kwasów tłuszczowych typu trans cukru sodu (soli) otyłość cukrzyca problemy stomatologiczne choroby układu krążenia nadciśnienie podwyższony poziom cholesterolu

Spożycie niezgodne z zaleceniami - niedobory Niedostatek składników odżywczych zaburzenia wzrastania zaburzenia rozwoju psychosomatycznego zaburzenia koncentracji nadpobudliwość zmniejszenie masy ciała zmniejszenie siły mięśni wady postawy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Wapnia Żelaza witamin C, D i grupy B