Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Warmia i Mazury.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr46
Zwyczaje bożonarodzeniowe na świecie
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
UCHO W KUCHNI.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
Szkoła Podstawowa w Żulinie Skarby na Bursztynowym Szlaku - 10 skarbów Żulina i okolic Prezentacja wykonana w ramach projektu „Przyśpieszenie.
Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
Święta!!! Życzenia od Niki2 za możliwość pisania bloga! WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Autor: Weronika Migacz
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Węgiel W Produktach….
Szkoła dobrych praktyk. Dzień regionalny obchodzony jest w naszej szkole od 2008 roku, na stałe wpisał się do tradycji szkoły i integruje nas z całą społecznością
Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
MÓJ DZIADEK, ANDRZEJ PODSIADŁO. Miejscowość, w której mieszkam – Jeżówka, położona jest na jednym z najbardziej atrakcyjnych w Polsce rejonów turystycznych.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
TAK SIĘ ZACZĘŁO Beata Szeliga Byłam i jestem córką tatusia – zawsze... no może nie zawsze grzeczną.
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
INNA LEKCJA JĘZYKA NIEMIECKIEGO Opracowały: Alicja Lasota Julia Momot 2014/2015.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Dziś Święto Papryki - każdy o tym wie, więc warto trochę poduczyć się.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Tradycje Bożonarodzeniowe
Położenie geograficzne Podlasia Podróż kulinarna po województwie podlaskim.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Świeże kanapki Pizzerinki Tosty Nasze przedsiębiorstwo oferuje świeże i smaczne produkty w dobrej cenie, dzięki czemu nasi klienci powracają do nas niemal.
Kultura i sztuka Japonii
BOŻE NARODZENIE WE FRANCJI
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
GOFROWNICA.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Książka kucharska Erasmusa+
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
Święta w Hiszpanii.
Legenda litwińskich potraw
„Śladami Łemków” Kuba Pawełek.
Austria Tradycje Świąteczne.
Przyprawy ciasteczek korzennych
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Potrawy w Polsce 1.
Cookie MAK.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)

Pierwszym produktem jaki zaprezentuję będzie ,,Babka Ziemniaczana”. Babka ziemniaczana, będąc jedną z najpopularniejszych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie, stała się przedmiotem licznych eksperymentów kulinarnych, dzięki czemu występuje w różnorodnych postaciach, podawana z wieloma rodzajami dodatków i sosów. Doczekała się nawet swojego święta, które odbywa się co roku, w oddalonym o 20km od Białegostoku Supraślu.

Kartacze sejneńskie / Cepeliny Potrawa ta znana była w okolicach Sejneńszczyzny bez wątpienia w okresie międzywojennym, a zapewne też pod koniec XIX wieku. Nadzienie przygotowywane jest z nieodtłuszczonego mięsa, karkówki lub łopatki. Ze względu na małą zawartość tłuszczu nie używa się szynki (nadzienie byłoby za suche i zbyt twarde). Cepeliny gotuje się w wodzie, podaje okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami oraz śmietaną. Cepeliny litewskie podaje się nie tylko z farszem mięsnym, ale również z kiszoną kapustą, grzybami lub serem.

Ser Koryciński Ser koryciński nazywano powszechnie ,,swojskim”. Stanowił on lokalny przysmak, który przez stulecia znalazł sobie uznanie w innych regionach kraju. Przed II wojną światową ser od produkujących go miejscowych rolników odbierali Żydzi. Dziś umiejętność produkcji takiego sera zachowały jeszcze niektóre gospodynie z okolic Korycina. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

Ciasto Mrowisko Już w starożytnym Egipcie było w zwyczaju częstowanie gości ciastami w czasie świąt. A kto choć raz był w Grecji, ten wie, że i dzisiaj cenione są tam wypieki posłodzone miodem. Ciasta zaczęto smażyć w tłuszczu już w średniowiecznych klasztorach, gdzie mnisi rozwijali sztukę ich pieczenia, wymyślając coraz to nowe metody na urozmaicanie wypieków. Mrowisko trafiło w okolice Sejneńszczyzny z terenów litewskich. Na Sejneńszczyźnie metoda układania mrowiska jest przekazywana z matki na córkę w wielu litewskich rodzinach. Ciasto to nazywano w przeróżny sposób np. choineczka albo kopiec. Jednak już od ponad 30 lat wszyscy mieszkańcy Sejneńszczyzny określają je mrowiskiem, ponieważ posypane jest makiem, który wyglądem przypomina mrówki w mrowisku a także wyglądem przypomina kopiec ułożony z cieniutkich, uformowanych w nieregularne kształty faworków, całość jest polana miodem oraz posypana makiem i rodzynkami.

Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji o tych smacznych Wyrobach Regionalnych!:) Mam nadzieje że zaciekawiły was wyroby. Zachęcam do przyrządzenia w swoim domu;) Informację o tych wyrobach zaczerpnąłem z www.minrol.gov.pl