Zapraszam na obejrzenie mojej prezentacji na temat :

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Advertisements

Witaminy! Ruta Katarzyna.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Zasady zdrowego żywienia
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Dekalog zdrowego żywienia.
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Poznajemy składniki pokarmu.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zasady zdrowego odżywiania
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Zapis prezentacji:

Zapraszam na obejrzenie mojej prezentacji na temat : „Znaczenie witamin w organizmie człowieka” Spis treści

Spis Treści Witaminy Podział witamin Podsumowanie Stosowanie preparatów farmaceutycznych Podział witamin Rola witamin Nadmiar witamin

Witaminy Witaminy są to substancje, które nie ulegają strawieniu w naszym organizmie. Muszą one być obecne w naszym organizmie, aby mógł on odpowiednio dobrze funkcjonować. Są składnikami niezbędnymi dla nas. Czytaj dalej

Witaminy są to substancje dostarczane człowiekowi wraz z pokarmem zarówno pochodzenia roślinnego : owoce, warzywa jak i zwierzęcego : mięso, tłuszcze, a część produkowana jest przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym. Rola witamin jest ogromna. Niektóre są katalizatorami reakcji chemicznych zachodzących w procesie przemiany materii to znaczy, że bez ich udziały reakcje takie zachodziły by bardzo długo i bez oczekiwanych efektów. Inne mają funkcje oczyszczające nasz organizm z toksycznych związków niejednokrotnie rakotwórczych, a jeszcze inne są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, a ich brak powoduje Np.: krzywicę. Tak więc witaminy są niezbędne dla prawidłowej funkcji i rozwoju organizmu, opóźniają proces starzenia, działają przeciwnowotworowo i zwiększają odporność organizmu Czytaj dalej

Witaminy pełnią w organizmie ważne role, uzupełniają się wzajemnie, są jakby motorem dla dobrego funkcjonowania człowieka . Na co dzień nie myślimy o tym, że złe samopoczucie może być wywołane niedoborem jakiejś witaminy, nie szukamy w pamięci czy w encyklopedii odpowiednich grup witamin ,które mogą zlikwidować dolegliwości. Zatem najważniejszą rzeczą jest urozmaicanie sobie posiłków, tak by nieustannie dostarczać organizmowi potrzebnych witamin. Oczywiście kolejną istotną rzeczą jest regularne spożywanie posiłków. Gdyby spojrzeć pod tym kątem, okazałoby się, że przecież nie sposób uniknąć konsumpcji witamin, gdyż jeść musimy. Można by więc spokojnie stwierdzić, że już samo ludzkie funkcjonowanie będzie dostarczycielem potrzebnego budulca. Jednak trzeba pamiętać, że witaminy są wchłaniane czasem szybciej, a czasem wolniej. A największy nacisk powinniśmy kłaść na regularne odżywianie. W ten sposób na pewno będziemy zaopatrzeni w najważniejsze witaminy. Spis treści

Podział witamin Rozpuszczalne w tłuszczach należą do nich witamina A, D, E, F i K Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego Rozpuszczalne w wodzie należą do tej grupy witaminy z grupy B, witamina C, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Występują one głównie w pokarmach roślinnych . spis treści

Rola witamin Czytaj dalej WITAMINA Znaczenie dla organizmu ŹRÓDŁA OBJAWY NIEDOBORU A (Akseroftol) Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naskórka, widzenie oraz wzrost Wątroby i nerki mleko, jajka, jako prowitamina w: marchewce, pomidorach Łuszczenie się naskórka, wysychanie i rozmiękczanie rogówki, kurza ślepota D (Kalcyferol) Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, kieruje metabolizmem tkanki kostnej, stymuluje wchłanianie wapnia Masło, jajka, mleko Krzywica u dzieci, rozmiękczenie kości u dorosłych E (Tokoferol ) Rola w utlenianiu biologicznym, wpływ na płodność, chroni przed poronieniem, wpływa na pracę mięśni Warzywa, jajka, sałata, kiełki, oleje roślinne, pieczywo razowe Zaburzenia płodności K (Filochinon Odpowiada za krzepnięcie krwi, oddychanie wewnątrzkomórkowe Kapusta, kalafior, wątroba, olej sojowy, produkowana w jelicie cienkim przez mikroflorę jelitową Krwotoki, obniżenie krzepliwości krwi B1 (Tiamina) Wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów, odpowiada za stan tkanki nerwowej Mięso, jajka, drożdże, ryż, chleb razowy, nerki, ziemniaki Zapalenie nerwów (choroba beri-beri), przykurcz mięśni, nadwrażliwość skóry, obrzęki Czytaj dalej

Spis treści Witaminy Znaczenie dla organizmu Źródła Objawy niedoboru B2 (Ryboflawina) Składnik enzymów oddechowych, podnosi odporność i stymuluje wzrost Drożdże, mleko, jajka, warzywa, wątroba, kiełki.. Pękanie kącików warg, zmiany w spojówce, rogówce i skórze B6 ( Pirydoksyna ) Bierze udział w procesach krwiotwórczych, wpływa na przyswajanie tłuszczów, odpowiada za przemiany aminokwasów Drożdże, mleko, mięso, warzywa, Zmiany w szpiku kostnym, zapalenia śluzówek jamy ustne B12 (Kobalamina) Odpowiada za wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym mięso, jajka, mleko; Niedokrwistość złośliwa PP (Niacyna) Udział w procesach utleniania komórkowego Ryby, drożdże, chude mięso, drób, Zaburzenia nerwowe, psychiczne, pokarmowe H (Biotyna) Wpływa na stan skóry i włosów Ziemniaki, marchewka, jaja, drożdże, mięso Zmiany skórne, wypadanie włosów, zahamowa nie wzrostu Kwas pantotenowy Przemiany węglowodanów, tłuszczów, Powszechny w pokarmach roślinnych i zwierzęcych Zaburzenia żołądkowo-jelitowe C (Kwas askorbinowy) Odpowiada za stan tkanki łącznej oraz za wchłanianie żelaza pomidory, cytrusy, truskawki, porzeczki, papryka, kiszonki, cebula Krwawienia i owrzodzenia dziąseł kruchość i pękanie naczynek krwionośnych, spadek odporności organizmu Spis treści

Skutki spowodowane nadmiarem witamin w organizmie Witaminy i składniki mineralne uważa się często za cudowne składniki odżywcze i dlatego sądzi się, że ich przyjmowanie nie powoduje skutków ubocznych. Jednak nadmierne spożywanie tych związków może spowodować potencjalnie poważne zaburzenia w organizmie. Czytaj dalej

Spis treści Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C) jest wydalany z organizmu, ale witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) mają tendencję do gromadzenia się w organizmie (kumulacji), w konsekwencji czego mogą być toksyczne, gdy osiągną odpowiednio wysoki poziom. Nadmiar witaminy A może spowodować ból głowy, mdłości, biegunkę, suchość i świąd skóry, wypadanie włosów i utratę apetytu. Zmęczenie i nieregularne miesiączkowanie są powszechnym objawem hiperwitaminozy A. W krańcowych przypadkach może wystąpić ból kości oraz powiększenie wątroby i śledziony. Beta-karoten (prowitamina A) w wysokich dawkach może spowodować żółto-pomarańczowe zabarwienie skóry. Zbyt duże dawki witaminy A w ciąży mogą być przyczyną wad wrodzonych. Nadmiar witaminy D może prowadzić do nienormalnego odkładania wapnia w tkankach miękkich, ścianach naczyń krwionośnych i nerkach oraz do opóźnienia wzrostu u dzieci. Nadmiar wapnia może zmniejszyć przyswajanie magnezu i cynku oraz spowodować zaparcie i nudności. Towarzyszy im zwiększone ryzyko palpitacji serca i odkładania wapnia w nerkach, co prowadzi do powstawania kamieni nerkowych i uszkodzenia nerek. Zasięgnij porady lekarskiej przed przyjmowaniem wapnia wraz z wysokimi dawkami witaminy D lub jeśli masz uszkodzone nerki, stwardnienie tętnic, wysokie ciśnienie lub inne problemy z sercem. Nadmiar żelaza może spowodować odkładanie żelaza w narządach, powodując zastoinową niewydolność serca i marskość wątroby. Nadmiar potasu lub sodu powoduje poważne zaburzenia rytmu serca i uszkodzenia nerwów i nerek. Spis treści

Kiedy przyjmować farmaceutyczne preparaty witaminowe? Jedząc każdego dnia różne produkty spożywcze, zwłaszcza włączając do diety owoce i warzywa oraz ziarna i produkty zbożowe, zdrowa osoba w każdym wieku może otrzymać dostateczną ilość witamin i składników mineralnych, pochodzących wyłącznie z diety. Są jednak stany chorobowe, kiedy istnieje potrzeba spożywania dodatkowo witamin w postaci farmaceutyku. Witaminy i składniki mineralne zawarte w preparatach farmaceutycznych powinny stanowić jedynie uzupełnienie składników przyjmowanych z dietą i nie mogą być traktowane jako jedyne źródło składników odżywczych. Witaminy i składniki mineralne nie mogą zastąpić urozmaiconego pożywienia. Te szczególne sytuacje, kiedy lekarz może zalecić przyjmowanie farmaceutycznych środków witaminowych to: stany niedoborów witamin i składników mineralnych, ciąża (kwas foliowy w I trymestrze) i okres karmienia piersią, u dzieci w okresie intensywnego wzrostu, w chorobach prowadzących do niedożywienia, w niewydolności nerek, wymagającej diety niskobiałkowej, w złym przyswajaniu pokarmów, w zespołach złego wchłaniania, w przeziębieniu i grypie, gdy witamina C może okazać się pomocna, w diecie wegetariańskiej (nie zawierającej mięsa, mleka i jaj), w której brak witaminy B12, żelaza i wapnia. Dieta wegetariańska nie jest polecana, nie może być stosowana u dzieci. Spis treści

Podsumowanie Witaminy są niezbędne w naszym organizmie. Bez nich nasz system nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Dzielą się na dwie grupy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Każda witamina pełni inną rolę w naszym układzie. Choć są one potrzebne nadmiar ich maże nam zaszkodzić. Spis treści