Żyj zdrowo!.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Zdrowy tryb życia.
W zdrowym ciele zdrowy duch  cz 1. Żywienie
Szkolna kampania walki z otyłością.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Żyj zdrowo!

ZDROWIE „To nie tylko brak choroby lub ułomności, ale także stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrego samopoczucia.” Światowa Organizacja Zdrowia "Przez zdrowie rozumiem możność istnienia pełnym, dojrzałym, żywym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym co kocham – Ziemią i wszystkimi jej cudownościami." Katherine Mansfield - pisarka angielska

CZYNNIKI WARUNKUJĄCE ZDROWIE Głównymi czynnikami warunkującymi zdrowie są: styl życia, środowisko fizyczne oraz społeczne życia i pracy, czynniki genetyczne opieka zdrowotna (służba zdrowia).

Piramida Zdrowego Żywienia Piramida Zdrowego Żywienia została stworzona po to, aby w łatwy sposób określić jakie produkty należy jeść często, a jakie rzadziej. Piramida ma przypominać również o tym, aby być aktywnym fizycznie każdego dnia i wybierać jedynie zdrowe produkty.

Produkty Zbożowe Spraw, aby połowę z nich stanowiło pieczywo pełnoziarniste. Na śniadanie spożywaj pełnoziarniste pieczywo. Pamiętaj, że nie każdy ciemny chleb jest pełnoziarnisty, dlatego najlepiej zawsze dokładnie sprawdzaj listę składników. Pieczywo pełnoziarniste jest rozwiązaniem lepszym, niż pieczywo lekkie, ponieważ zawiera więcej błonnika pokarmowego. Przy spożywaniu chleba najważniejsze jest, aby dodatek jaki się z nim je nie był wysokokaloryczny.

Warzywa Pokoloruj swój talerz dzięki zawartości różnorodnych, smacznych warzyw. Najlepiej jeść surowe warzywa w kolorze pomarańczowym i ciemnozielonym, które smakują wyśmienicie i są podstawowym źródłem witamin i minerałów.

Owoce Owoce to naturalne słodycze – są słodkie i przepyszne. Sięgaj po nie, kiedy masz ochotę na przekąskę i zastępuj nimi niezdrowe chipsy lub słodycze. Owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, ale pamiętaj, że zawierają też dużo cukru, który w nadmiernych ilościach może być niekorzystny dla organizmu.

Mleko i jego przetwory Sięgaj po mleko, ponieważ jest źródłem wapnia. Wapń jest niezbędnym składnikiem budowy kości, dlatego bardzo ważne jest, aby w młodym wieku spożywać dużo produktów mlecznych. Zawsze sprawdzaj etykietę na opakowaniach produktów mlecznych, ponieważ ważne jest aby mleko, jogurty i ser były niskotłuszczowe.

Mięso, jaja, orzechy i nasiona strączkowe Spożywaj chude mięso, które jest bogate w białko. Jedz chude mięso lub mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Wybieraj dania pieczone, gotowane lub grillowane – nie smażone. Pamiętaj, że cennym źródłem białka, korzystnego tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są również orzechy, ziarna, groch i fasola.

Tłuszcz Tłuszcze nie są żadną grupą pokarmową, ale są niezbędnym składnikiem dla zachowania dobrego zdrowia. Najlepiej jest dostarczać organizmowi tłuszcz, poprzez spożywanie ryb, nasion, orzechów i płynnych olejów (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy).

Aktywność fizyczna Musisz odnaleźć równowagę między jedzeniem i aktywną zabawą. Częściej się ruszaj – przynajmniej 60 minut w większość dni tygodnia. Nie musisz wykonywać męczących ćwiczeń, możesz chodzić na spacery, jeździć na rowerze, tańczyć itp.

Słodycze Ograniczaj spożycie słodyczy. Jeśli już sięgasz po słodycze i po napoje gazowane – wybieraj te, które mają niską zawartość cukru i innych słodkich dodatków.

BMI (Body Mass Index) Wzór wskaźnika BMI: Masa ciała [kg] Wzrost [m] do kwadratu Wartość BMI: wartość prawidłowa 18,5-25 niedowaga poniżej 18,5 nadwaga 25-30 otyłość 30-40 skrajna otyłość >40

WYNIKI MIERZENIA BMI W NASZEJ SZKOLE Klasa Prawidłowa waga Niedowaga Nadwaga Otyłość Kl. I 29 11 1 3 Kl. II 36 2 6 Kl. III 26 16

Wyniki ankiety przeprowadzonej na terenie naszej szkoły.

Jak często uprawiasz sport?

Ile godzin w ciągu dnia spędzasz na świeżym powietrzu?

Jak często masz zwolnienie z w-f?

Ile posiłków dziennie zjadasz?

Czy rano jesz śniadanie?

Czy zabierasz do szkoły drugie śniadanie?

Ile wypijasz dziennie płynów?

Jak często jadasz w restauracjach typu "fast-food"?

Czy spożywasz dodatkowo porcję witamin w postaci tabletek?

Średnio ile godzin na dobę poświęcasz na sen?

Czy sądzisz, że wysiłek fizyczny i racjonalna dieta są w stanie przedłużyć życie?

Wzorując się na zdobytych w projekcie wiadomościach ułożyliśmy przykładowy jadłospis

Chłopcy w wieku 13-15 powinni dostarczać organizmowi około 2500-2800 kcal, a dziewczyny w tym samym wieku około 2200-2500 kcal.

Pierwsze śniadanie pieczywo żytnie- 3 kromki (60 kcal) masło- 10 dag (100 kcal) wędlina- 4 plasterki (120 kcal) pomidor- 10 dag (25 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) sok pomarańczowy- (50 kcal) owoc- np. brzoskwinia- (40 kcal) razem-435 kcal

Drugie śniadanie drożdżówka z serem- (200 kcal) owoc- np. banan- (70 kcal) sok wieloowocowy- (60 kcal) razem- 330 kcal

Obiad zupa jarzynowa- (150 kcal) ziemniaki- (70 kcal) pieczeń duszona- (300 kcal) surówka ze świeżej marchwi- (30 kcal) razem-550 kcal

Podwieczorek sernik- 1 porcja- (350 kcal) herbata bez cukru-(0 kcal) razem-350 kcal

Kolacja sałatka z warzyw- (65 kcal) wędlina, 10 dag- (120 kcal) masło-10 dag (100 kcal) chleb pszenno-żytni- 2 kromki- (90 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) razem-415 kcal

Zrobiliśmy też gazetkę promującą zdrowy styl życia 

Petycja Napisaliśmy petycje, która miała na celu wprowadzenie do szkolnego sklepiku świeżych owoców i warzyw. Poparło ją swoimi podpisami 136 uczniów naszej szkoły.

Zdrowie jest największym skarbem człowieka Każdy z nas chce żyć długo, zdrowo i szczęśliwie