Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy kwasy reagują z solami?
Advertisements

Scenariusz lekcji dla klasy II liceum ogólnokształcącego
Publiczne Gimnazjum w Cieszkowie im. Jana Pawła II
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Właściwości i budowa cieczy
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Światło w życiu w Bydlinie Projekt interdyscyplinarny
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia jako nauka eksperymentalna.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Jak pietruszka pije wodę?
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Budowa chemiczna kości
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Doświadczenie z rzeżuchą
Autorka: Julka Jagniątkowska
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Skład grupy.
Zapraszamy na obejrzenie
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
siła cz.II W części II prezentacji: o sile ciężkości
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Chromatografia bibułowa
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Joanna Białokoz (l. 6.5) Uniwersytet Dziecięcy UMCS; Przedszkole nr 65 ul. M. Langiewicza 3A, Lublin Data przeprowadzania doświadczenia: Pali.
Doświadczenie Biologiczne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Badania,doświadczenia i eksperymenty przyrodnicze
„Jak światło wpływa na rozwój rzeżuchy?”
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Czynności życiowe organizmów
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Prezentacja lekcji przeprowadzonej w klasie IVD w Szkole Podstawowej nr 85 w Warszawie im. Benito Juareza Rośliny Się Rumienią Beata Krysiak.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Źródła wiedzy biologicznej.
BADANIE SIŁY KIEŁKOWANIA NASION
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
Doświadczenie z rzeżuchą
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Doświadczenie z RzeŻuchą
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki, czyli obserwacje geo-, hydro- i fototropizmów rzeżuchy oraz wpływ octu, wapna, soli, proszku do prania i wody na przebieg jej procesów życiowych Joanna Białokoz (l. 5.5) Uniwersytet Dziecięcy UMCS; Przedszkole nr 65 ul. M. Langiewicza 3A, Lublin Czas przebiegu doświadczeń: 03.05-13.05.2014 (11 dni)

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy Materiały użyte podczas przeprowadzania doświadczenia: zlewki szklane, krystalizator, konstrukcja druciana własnego pomysłu, lignina, papierki uniwersalne do badania pH roztworu ocet spirytusowy 10%, wapno Calcium Alergo Plus Junior, sól kuchenna (chlorek sodu), proszek do prania E ActivePlus, woda rzeżucha ogrodowa (Lepidium sativum)

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy Konstrukcja druciana: rusztowanie dla rzeżuchy, na którym umieszczono druty owinięte ligniną, całość konstrukcji wstawiono do naczynia z wodą

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy Eksperyment przeprowadzono na roślinie zwanej rzeżuchą zwyczajną lub ogrodową, inaczej pieprzycy siewnej (Lepidium sativum). Jest to niewielka roślina, którą można wysiewać przez cały rok do skrzynek, a wiosną do gruntu. Jest to roślina jadalna, polecana zwłaszcza w okresie zimowo-jesiennym, ponieważ jest bogata w witaminy (wit. C). Przebieg doświadczenia: Rzeżucha została zasiana 03.05.2014 o godz. 13.00. Nasiona wysypano na 5 ligninowych pałeczek i pasek ligniny (próba kontrolna). Ziarna na pasku wykiełkowały już po upływie niecałej doby (04.05). Pasek kontrolny był bezpośrednio zanurzony w naczyniu z wodą, co spowodowało nieco szybszy rozwój rzeżuchy.

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy Wykres wzrostu rzeżuchy na pałeczkach i na pasku. [cm] pasek 5 4 pałeczki 3 2 1 [dni] 1 2 3 4 5 6 7 8 WNIOSEK: o wzroście rzeżuchy decydują 2 czynniki wilgotność zagęszczenie nasion (roślin)

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy TROPIZMY to reakcje przytwierdzonych do podłoża roślin i zwierząt osiadłych na bodziec działający kierunkowo. Polegają na zwrocie lub wygięciu części ich ciała ku kierunkowi bodźca – tropizm dodatni, albo w stronę przeciwną – tropizm ujemny. Tropizmy dzielimy na: hydrotropizm: wygięcie korzeni w kierunku wody fototropizm: powodowany jednostronnym oświetleniem chemotropizm: bodźcem są substancje chemiczne rozpuszczone w środowisku geotropizm: powodowany przyciąganiem ziemskim

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy GEOTROPIZM - korzeń główny rośnie ku środkowi Ziemi, a pęd przeciwnie. Spowodowane jest to nierównomiernym rozmieszczeniem hormonów wzrostowych (auksyn) w tkankach, co prowadzi do niejednakowej szybkości wydłużania się komórek po przeciwległych stronach części pędu czy korzenia Przebieg doświadczenia: - 11.05. o godz. 16.40 1 pałeczka została odwrócona „do góry nogami”. 12.05. o godz. 17.00, czyli po 24 h, łodyżki rzeżuchy odkręciły się o 180°. WNIOSEK: w ciągu doby łodyżki odwróciły się o 180°. Doświadczenie wykazało, że łodyga posiada geotropizm ujemny, a korzeń – geotropizm dodatni (korzeń też odkręcił się o 180°).

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy FOTOTROPIZM – wzrostowa reakcja ruchowa roślin na jednostronne oświetlenie, czyli zwrot lub wygięcie pędu ku światłu, a korzenia – przeciwnie. Wpływ zróżnicowanych warunków oświetlenia na rozmieszczenie auksyn i wzrost rośliny prezentuje poniższy rysunek. Przebieg doświadczenia: Pałeczki z rzeżuchą przykryto ciemnym naczyniem. Po kilku h rzeżucha skierowała swoje łodyżki pod kątem 45 stopni w stronę światła, a korzenie w przeciwną stronę. WNIOSEK: Doświadczenie wykazało, że łodyga posiada fototropizm dodatni, a korzeń – fototropizm ujemny.

Doświadczenie 1 – badanie ruchów rzeżuchy HYDROTROPIZM – kierunkowa reakcja organów roślin na różne nasycenie środowiska wodą, czyli wzrost korzenia ku miejscom bardziej wilgotnym. Przebieg doświadczenia: Pasek z rzeżuchą umieszczono na brzegu naczynia. Po kilku dniach jej korzenie skierowały się pod kątem w stronę wody, uzyskując długość ok. 9 cm i przewyższając 3 razy długość łodygi (3 cm). WNIOSEK: Doświadczenie wykazało, że łodyga posiada hydrotropizm ujemny, a korzeń – hydrotropizm dodatni.

Doświadczenie 2 – różne reakcje na pożywki Zastosowano 5 pożywek, do których włożono pałeczki z rzeżuchą (pożywki zmieszano wczesniej z wodą w zlewkach): ocet spirytusowy 10%, wapno Calcium Alergo Plus Junior, sól kuchenna (chlorek sodu), proszek do prania E ActivePlus, woda

Doświadczenie 2 – różne reakcje na pożywki Tabela przedstawia przebieg doświadczenia po dobie od włożenia pałeczek do roztworu: zabarwienie papierka uniwersalnego reakcja rośliny ocet wapno sól proszek woda czerwone, pH 1 lekko pomarań., pH 5 żółte, pH 6 niebieskie, pH 10 żółte, pH 7 łodygi zwiędły, liście leżą na wodzie roślina rośnie bez zmian WNIOSEK: Roślina reaguje na zbyt dużą zawartość kwasu i zasady oraz innych niekorzystnych dla niej substancji rozpuszczonych w wodzie, którą pobiera. Roślina zwiędła, gdyż naruszona została jej równowaga – zmienił się skład jej pokarmu i w związku z tym również skład jej komórek.

Wnioski końcowe Eksperymenty przygotowały i przeprowadziły: 1. Potwierdziło się zjawisko ruchów roślin: foto-, geo- i hydrotropizmów. Pod wpływem bodźców zewnętrznych rośliny zmieniają swoje położenie i kształt, bez szkody dla dalszego rozwoju. Powodowane jest to zmianą rozmieszczenia auksyn. Roślina, której kilkakrotnie zmienia się ustawienie, za każdym razem potrafi dostosować się do nowych warunków. 2. Pobierane przez roślinę substancje o innych stężeniach i budowie, niż te, z którymi spotyka się w przyrodzie, prowadzą do powstawania reakcji obronnych roślin (np. zmiana kierunku wzrostu) oraz ich śmierci. Stopniowa zmiana warunków zewnętrznych być może nie doprowadziłaby do śmierci rośliny, ale pozwoliłaby jej na przystosowanie do zmienionych warunków. Eksperymenty przygotowały i przeprowadziły: Asia (Joanna Białokoz) i Mama (Magdalena Makarska-Białokoz)